Platenmaatschappij op de klei. Fan Fryslân: Kerst-CD met 16 Friese bands!

Platenmaatschappij op de klei. Fan Fryslân: Kerst-CD met 16 Friese bands!

Publicatiedatum: 16 september 2010
Tekst en foto’s: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Platenmaatschappij op de klei

Fan Fryslân: Kerst-CD met 16 Friese bands!

De hoes van de Friese kerst-cd. De nummers van de artiesten staan nog in willekeurige volgorde.De hoes van de Friese kerst-cd. De nummers van de artiesten staan nog in willekeurige volgorde.

SINT ANNAPAROCHIE (NL) – Span Records heet het nieuwe Friese platenlabel van Bianca Wijnsma en Dirk Spek. Een fris eigenzinnig label met als visie dat de verdiensten van een CD weer naar de muzikant horen te gaan. Span Records biedt muzikanten een totaalpakket van diensten aan: studio-opnames, persen, artwork, de afhandeling van Buma-Stemra-rechten en zelfs de distributie, alles gebeurt in eigen beheer. Dit levert een dusdanige kostenbesparing op dat het platenlabel tegen zeer aantrekkelijke tarieven kan werken.

Daarnaast hanteren de twee initiators een geheel eigen werkwijze gebaseerd op persoonlijke ervaringen in de muziekbranche. Zo wordt er gewerkt met vaste prijzen en een grote inbreng voor de muzikant bij het afmixen van zijn product.

 

“Het concept slaat blijkt aan. De eerste maand zit de studio al helemaal volgeboekt vanwege de gloednieuwe Friese Kerst-CD die onder het nieuwe label wordt uitgebracht. Maar liefst 16 Friese bands/artiesten werken mee aan het nieuwe muziekproject van Bianca Wijnsma Producties uit Hurdegaryp. Omrop Fryslân Televisie zendt in december een kerstspecial uit aan de hand van deze CD en ook radioprogramma Noardewyn zal uitgebreid aandacht besteden aan het project.

Span Records
Het platenlabel is ontstaan uit de succesvolle samenwerking tussen Bianca Wijnsma Producties uit Hurdegaryp en BaconBeat Productions uit Sint Annaparochie. Een producente die de muzikanten snel en doeltreffend door het hele productieproces leidt en de studioleider die zorgt voor een klinkend resultaat op CD! Span staat voor het Friese woord “span” wat “stel/duo” betekent. Daarnaast zegt “span” ook iets over de inspanning die gedaan wordt om het hoogst mogelijke resultaat te leveren.

 Dirk Spek
Dirk Spek.

Bianca Wijnsma
Beide ondernemers hebben de nodige ervaringen opgedaan in de muziekwereld. Bianca Wijnsma produceerde eerder voor de Stifting Warber Fryslân de CD “Fryske ferskes foar Sinteklaas”. Een succesvolle productie waaraan is meegewerkt door o.a. Piter Wilkens, Gurbe Douwstra, Doede Veeman, Adri de Boer en rapper MC Remon. Daarnaast begeleidt zij als zelfstandig producente de grote Friese Sinterklaastheatershow die in november in De Harmonie en de Lawei zal worden uitgevoerd en verschillende Friese muziekprojecten (waaronder de veelbelovende nieuwe Friese Status Quo-band “Stiet as Quo” en de jongensrockband in oprichting Rauzer). Ook produceert Bianca videoclips en is zij manager van een aantal zeer ervaren pop-/rockbands (The Hangouts, Bacon and Bones en Go Simon).

Dirk Spek
Dirk Spek, al ruim 30 jaar actief als muzikant en geluidstechnicus, heeft al verschillende CD-producties op zijn naam staan. Tevens beheert hij Baconbeat Productions, het muziekcentrum in Sint Annaparochie waar naast CD-opnames, mixen en masteren, rockbands repeteren, gitaarlessen worden gegeven, audio-advisering plaatsvindt en geluidsapparatuur wordt verhuurd. Tevens is Dirk de organisator achter het drukbezochte jaarlijks terugkerende Bildbeat-festival in Sint Annaparochie. Zie voor meer info www.biancawijnsma.nl en www.baconbeat.com.

Artiesten Kerst-CD
Begin 2010 benaderde Bianca Wijnsma verschillende Friese artiesten met de vraag of zij een Kerstnummer zouden willen schrijven en componeren voor een sfeervolle Friese Kerst-CD. Een verzamelalbum vol nieuwe Friestalige Kerstnummers was het doel. Het idee werd enthousiast ontvangen in de Friese muziekwereld. Deze zomer werden een zestiental nummers uitgekozen door een ervaren jury met verschillende muzikale achtergronden. Onder andere Piter Wilkens (troubadour), Wilco Kuipers (rockband Jitiizer), Nynke Schraa (conservatorium) en Martijn Engbrenghof (producer bij Omrop Fryslan) maakten een keuze uit de aangeboden nummers.

Het pand van Span Records
Het pand van Span Records.

De hele maand september en een deel van oktober zit de studio van Span Records vol met de artiesten die hun nieuwe Kerstnummer opnemen: Souldada, Three-ality, Adri de Boer, Skraal, Healers, Bacon and Bones, Aafke Zuidersma, Katterpillaar, Gunar en Gerben, Justerjûn, Copperline/ Wiebe van der Mei, Grytsje Kingma/Rob du Jardin, Jeroen “Baba” Wijnand , Johan Keus/Jannie Brandsma, Marcel Smit en Fokke Miedema.

Waar te koop?
De CD komt uit op 15 november en zal daarna verkocht worden via verschillende Friese muziekwinkels (voor verkooppunten zie www.spanrecords.nl) en online via www.fryskewinkel.nl In de bijlage de CD-hoes. De nummers van de artiesten staan nog in willekeurige volgorde.
Niet voor publicatie, voor meer informatie:

Info: www.spanrecords.nl
www.biancawijnsma.nl
www.baconbeat.com