Prins Willem Alexander opent waterzuivering

Prins Willem Alexander opent waterzuivering

Publicatiedatum: 26 Oktober 2011
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Waterstad Sneek

SNEEK (NL) – Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje opent vrijdag 18 november 2011 het duurzame en innovatieve sanitatiesysteem Waterschoon in de wijk de Noorderhoek in Sneek.

De Prins van Oranje wordt rondgeleid in het woonzorgcentrum Noorderhoek waar hij uitleg krijgt over de werking van Waterschoon en spreekt met bewoners. Het nieuwe sanitatiesysteem zorgt dat in de afzonderlijke woningen via een keukenvermaler het organisch afval wordt ingezameld en samen met toiletwater (zwartwater) wordt afgevoerd door middel van een vacuümsysteem. Het huishoudelijke afvalwater (grijswater) wordt apart afgevoerd. Deze reststromen worden los van elkaar in een lokale zuiveringsinstallatie midden in de wijk schoongemaakt.

Sloop en nieuwbouw

In woningbouwproject Noorderhoek in Sneek worden in een periode van tien jaar 282 woningen gesloopt en ruim 200 woningen weer teruggebouwd. Al deze nieuwe woningen worden aangesloten op het nieuwe sanitatiesysteem.

Waterschoon is het eerste sanitatieproject in de wereld dat op deze schaal wordt ingevoerd. Aansluitend aan de rondleiding in het woonzorgcentrum woont de Prins van Oranje het symposium Waterschoon 2011 in hotel Van der Valk bij. Op het symposium verricht de Prins de officiële opening van het project.

Info: www.waterschoon.nl