RIB’s huren: niet duur, wel veel actie

RIB’s huren: niet duur, wel veel actie

Publicatiedatum: 10 januari 2013
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Rib Rental vanuit Terherne aan Sneekermeer

Arend de Schiffart testte zijn RIB’s onlangs op de Middellandse Zee.
Arend de Schiffart testte zijn RIB’s onlangs op de Middellandse Zee.

TERHERNE (NL) – Waterrecreanten die actie willen kunnen het nu krijgen. De Schiffart Yachtcharter in Terherne, verhuurder van luxe motorjachten, heeft drie zogenaamde RIB’s aangeschaft. Deze worden, net als de motorboten, zonder kapitein verhuurd, maar de bestuurder moet wel over een vaarbewijs beschikken en verantwoordelijkheid tonen.

RIB staat voor Rigid Inflatable Boat, een opblaasboot met een harde bodemsectie en een vaste stuurstand. RIB’s zijn van origine snelle professionele werk- en reddingsboten, maar ze worden steeds vaker ingezet in de recreatievaart. Onder andere op de Waddenzee, vanuit Harlingen en Lauwersoog worden tochten met deze snelle boten gehouden, maar dan met een schipper.

Zelf varen
Arend en Gisela de Schiffart in Terherne geven gehoor aan uitkomsten van toeristische onderzoeksinstituten en toeristenbureaus dat de watersport in Friesland weinig faciliteiten biedt aan vakantiegangers die van veel actie houden en voor een korte tijd een snelle boot willen huren.
“Denk aan waterskiërs en spelevaarders. Dat hoeven niet perse jonge mensen te zijn. Er zijn ook veel jonge senioren die tijdens hun vakantie of in hun vrijetijd heel actief zijn, bijvoorbeeld mountainbikers en kitesurfers. Die gaan echt niet in een sloep door Friesland toeren, maar gaan liever even sportief varen met een opblaasbare funband of wakeboard. De trend is vaker kort op vakantie, maar wel veel beleven. Aan die trend beantwoorden wij met snelle, zeer wendbare RIB’s die met gemak een snelheid halen van 70 km per uur. Dat is echt kicken.”
Geschikte vaargebieden zijn de snelvaarbanen van het Sneekermeer, Heegermeer en het Tjeukemeer en het IJsselmeer. De Schiffart’s powerboaten kunnen per dag gehuurd worden of langer in combinatie met een bungalow of een motorjacht. De dagprijs ligt tussen tussen €175,- en de €285,-.

RIB’s zijn populaire vaartuigen. Ze zijn snel, licht, zeer wendbaar en onzinkbaar, reden waarom onder andere de reddingsmaatschappij KNRM ze in gebruik heeft. Ook Greenpeace en Sea Shepherd zetten RIB’s in voor hun acties op zee. Op het meer Loch Ness worden vanuit Fort Augustus RIB-cruises georganiseerd (foto’s Albert Hendriks). RIB’s zijn populaire vaartuigen. Ze zijn snel, licht, zeer wendbaar en onzinkbaar, reden waarom onder andere de reddingsmaatschappij KNRM ze in gebruik heeft. Ook Greenpeace en Sea Shepherd zetten RIB’s in voor hun acties op zee. Op het meer Loch Ness worden vanuit Fort Augustus RIB-cruises georganiseerd (foto’s Albert Hendriks).

RIB’s zijn populaire vaartuigen. Ze zijn snel, licht, zeer wendbaar en onzinkbaar, reden waarom onder andere de reddingsmaatschappij KNRM ze in gebruik heeft. Ook Greenpeace en Sea Shepherd zetten RIB’s in voor hun acties op zee. Op het meer Loch Ness worden vanuit Fort Augustus RIB-cruises georganiseerd (foto’s Albert Hendriks). 

Made in Italy
De Schiffart laat zijn boten speciaal maken bij Joker Boats in Italië. Van dit merk is De Schiffart Watersport, een zusterbedrijf van Yachtcharter, dealer. Het speciale heeft betrekking op de optimalisering van de veiligheid en de kleurstelling, zwart met een oranje bies. De boten zijn 5, 5,50 en 6,50 m lang, hebben buitenboordmotoren van het merk Yamaha van respectievelijk 50, 60 en 115 pk, een topsnelheid van 50, 60 en 70 km per uur en bieden 6 tot 10 personen een comfortabele zitplek. “Het zijn eigenlijk custom built RIB’s, mooier en sneller dan de standaarduitvoeringen.”

Hiervoor heb je een RIB nodig. In Friesland zijn diverse snelvaarzones. Op het IJsselmeer en de Waddenzee mag bijna overal snel gevaren worden. Hiervoor heb je een RIB nodig. In Friesland zijn diverse snelvaarzones. Op het IJsselmeer en de Waddenzee mag bijna overal snel gevaren worden.
Hiervoor heb je een RIB nodig. In Friesland zijn diverse snelvaarzones. Op het IJsselmeer en de Waddenzee mag bijna overal snel gevaren worden. Hiervoor heb je een RIB nodig. In Friesland zijn diverse snelvaarzones. Op het IJsselmeer en de Waddenzee mag bijna overal snel gevaren worden.

Hiervoor heb je een RIB nodig. In Friesland zijn diverse snelvaarzones. Op het IJsselmeer en de Waddenzee mag bijna overal snel gevaren worden.

Info: www.schiffart-yachtcharter.nl/
Boot huren in Friesland: www.boartcharterholland.nl en www.frieslandholland.nl
Joker Boats: http://www.jokerboatgommoni.com