Rintje Ritsma: sportman, ondernemer, entertainer

Rintje Ritsma: sportman, ondernemer, entertainer

Publicatiedatum: 25 juni 2010
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Fryslân Fan:

Milner-bink hijst de zeilen van Ottenhome Heeg Events

Stuurman Rintje Ritsma in de RiverCruise kapiteinssloep van Ottenhome Heeg.
Stuurman Rintje Ritsma in de RiverCruise kapiteinssloep van Ottenhome Heeg.

HEEG (NL) – Ex-profschaatser, autocoureur, kitesurfer, zeiler en motorracer Rintje Ritsma (13 april 1970) uit Lemmer heeft tig klusjes als Bekende Nederlander. Hij promoot nu bedrijfs- en personeelsuitjes van Ottenhome Heeg Events en Friese kaas en berenburg. Ondertussen loert Rintje op een job in de schaatssport. Hij is gevraagd als hoofdtrainer van de Poolse schaatsploeg. De (uitlaat)pijp moet blijven roken, want de geboren en getogen Lemster houdt er dure liefhebberijen op na.

Overigens kan hij zich de kostbare hobby’s permitteren, want hij was naast een fanatieke sporter ook een slimme en goed verdienende ondernemer.

Waar is de Friese vlag, lijkt Captain Rintje zich af te vragen.
Waar is de Friese vlag, lijkt Captain Rintje zich af te vragen.

In 1995, het jaar dat Rintje zowel Nederlands-, Europees-, als Wereldkampioen werd, brak hij met de KNSB.
“Ik was het eindeloze getouwtrek met de schaatsbond over betere topsportfaciliteiten zat. Ik was van mening dat ik mijn schaatssport op een professionelere manier kon bedrijven door een eigen sponsorploeg op te richten.”
In de vele onderhandelingen die volgden met de KNSB verrichtte Rintje baanbrekend werk. Het resultaat daarvan is tot op de dag van vandaag merkbaar binnen de schaatssport maar ook in de sport in het algemeen. De eerste professionele schaatsploeg, Rintje’s Sanex, heeft na het jaar van de oprichting, 1995, als voorbeeld gediend voor vele sportsponsorploegen.

Durk…

De jacht op de coördinaten en antwoorden. Gelegenheidsgamer Durk van der Wal kan goed omgaan met de smartphone van GameEvents. “Ik heb ook zo’n ding juh.” Jan Riemersma (met gestreept waterpoloshirt) lacht om Durk’s coole houding, terwijl Rintje zich “de tong út ‘e bek” stuurt om de manoeuvres uit te voeren op last van een “commandant” met een GPS-toestel in een andere sloep.
De jacht op de coördinaten en antwoorden. Gelegenheidsgamer Durk van der Wal kan goed omgaan met de smartphone van GameEvents. “Ik heb ook zo’n ding juh.” Jan Riemersma (met gestreept waterpoloshirt) lacht om Durk’s coole houding, terwijl Rintje zich “de tong út ‘e bek” stuurt om de manoeuvres uit te voeren op last van een “commandant” met een GPS-toestel in een andere sloep.

23 juni 2010 voer Rintje, kleinzoon van skûtsjeschipper en brugwachter Rintje Ritsma, gasten van Kees Alberts, directeur van Ottenhome Heeg, in het kader van een GPS-game met sloepen door Heeg. Hij kreeg de nieuwste geheel betimmerde RiverCruise-sloep en een bosje ondernemers uit de buurt mee, waaronder Jan Riemersma uit IJlst, directeur van EFKO betonbindustrie in Uitwellingerga, en Durk van der Wal van Stienstra & Van der Wal weg- en waterbouw in IJlst. Van der Wal, in no time voor bekenden en wildvreemden “Durk”, bleek verrassend goed te kunnen internetten met het mobieltje dat hij had gekregen van Rianne Keuning van GameEvents. Volgens de ouwehoerende meevaarders waren hij en Rintje de enigen die tijdens het sloepenspel opletten en de juiste antwoorden op per sms verzonden vragen boven water haalden. De ploeg in de kapiteinssloep werd glansrijk winnaar, ondanks de dikke vingers van aannemer en websurfer Durk.

Jan IJben is als eventsmanager de kapitein van Ottenhome Heeg Events.
Jan IJben is als eventsmanager de kapitein van Ottenhome Heeg Events. Hij leidde vorig jaar met succes een gigaklus: 1100 studenten van Windesheim in Zwolle maakten van 10 tot 13 september 2009 kennis met alle outdooractiviteiten van Ottenhome Heeg. Ze sliepen, pardon: feestten, in tenten naast de events marina.

En hier draaide het 23 juni 2010 om: de start van Ottenhome Heeg Events, een besloten vennootschap van watersportbedrijf Ottenhome Heeg die zich bekwaamt in bedrijfsuitjes op het water zonder kater.
En hier draaide het 23 juni 2010 om: de start van Ottenhome Heeg Events, een besloten vennootschap van watersportbedrijf Ottenhome Heeg die zich bekwaamt in bedrijfsuitjes op het water zonder kater. Naast Rintje niet zijn vriendin, maar Alisa Alberts, die 23 juni 2010 27 werd. Jammer voor Rintje, Alisa heeft vette verkering met Andries Flisijn van AFT Roestvaststaalbewerking. Ook die zit in de bootjes, onder andere bij Icon Yachts in Harlingen

Varen en scheuren

Kees Alberts spreekt de VIP’s (veel BF’ers, Bekende Friezen) toe voor zijn nieuwe “clubhuis”, een soort Frisian Yacht Club (Harlingen), maar dan laagdrempeliger en multifunctioneler.
Kees Alberts spreekt de VIP’s (veel BF’ers, Bekende Friezen) toe voor zijn nieuwe “clubhuis”, een soort Frisian Yacht Club (Harlingen), maar dan laagdrempeliger en multifunctioneler. Ottenhome organiseert er geregeld events voor ondernemers die er netwerken, zoals bankiers. En die zitten nu niet meer zo goed bij kas, reden waarom ze voor een sportief low-budget-event in Friesland kiezen. Ze missen eigenlijk niks vergeleken met voorheen. Alleen de vorstelijke varende Lemsteraak is vervangen door een revolutionaire republikeinse valk: back to basic.

Rintje heeft veel ervaring met boten, want hij bezit zelf een schitterend aluminium Koopmans 43 kajuitzeiljacht in een toeruitvoering van Aluboot uit Hindeloopen waarmee hij vaak op het IJsselmeer te vinden is. Nu is “de beer van Lemmer” helemaal in de ban van de TT in Assen. Hij is daar vaak als berijder van een bloedsnelle Suzuki racemachine. Ook crossen vindt hij machtig. Hij stuift met een bloedgang op een Husqvarna crossmotor over de bulten van het crosscircuit van Rutten ten zuiden van Lemmer. “Racen en crossen met een motor is gevaarlijker dan bobsleeën,” zegt Rintje desgevraagd. Hij was twee jaar lang de teammanager van de Bob- en Slee Bond Nederland (BSBN) in Papendal. Tijdens de Olympische Winterspelen van 2010 besloot stuurman Edwin van Calker de vierpersoons slee aan de wilgen te hangen: hij durfde de gevaarlijke afdaling niet aan. Daar had Rintje niet op gerekend. Hij is stellig: motorracen bijvoorbeeld is vele malen gevaarljker. En dat is ook aan de sportman te zien. Na een gebroken sleutelbeen loopt hij nu al weken met de linker hand in strak verband. Dat is niet te zien op het recent opgenomen TV-reclamespotje voor Milner kaas, een product van Friesland Campina. Dan zijn we gelijk bij de bronnen van inkomsten van Rintje: acteren in commercials, openingen verrichten zoals bij 150 jaar Sonnema in Bolsward, de start van Ottenhome Heeg Events opluisteren met een toespraak en onderhoudende gesprekken met Jan en alleman. Dat is Rintje: een topsportman, alleraardigst en vrij van kapsones en……….. een giga fan van watersportplaats Lemmer en Friesland.

Info Rintje Ritsma: www.rintjeritsma.nl

Info motorracingteam Rintje Ritsma: www.bertusfolkertsma.nl

Info woonplaats Rintje Ritsma: www.lemmerholland.nl

Info bouwer jacht Rintje Ritsma: www.aluboot.nl

Info Milner kaas: www.milner.nl

Info Sanex: www.sanex.nl

Info Ottenhome: www.ottenhomeheeg.nl

Info EFKO betonelementen: www.efko-beton.nl

Info Stienstra en Van Der Wal weg- en waterbouw: www.stienstra-vanderwal.nl

Info game-events: www.gameevents.eu