Beleef zeldzaam mooi Weststellingwerf met fiets of boot

Beleef zeldzaam mooi Weststellingwerf met fiets of boot

Publicatiedatum: 25 juni 2010
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl Zuid-Friese gemeente topbestemming voor natuur- en kunstliefhebbers

De vogelijkhut bij de Brandemeer in de polder van Oldelamer
De vogelijkhut bij de Brandemeer in de polder van Oldelamer.

NIJETRIJNE (NL) – Genieten van de natuur. Steeds meer mensen willen het. De website www.beleefdelente.nl van Vogelbescherming Nederland heeft een recordaantal bezoekers getrokken. Sinds de aftrap op 1 maart 2010, hebben één miljoen mensen de website bezocht. Op www.beleefdelente.nl kan men met behulp van webcams in acht verschillende vogelnesten gluren.

Op www.beleefdelente.nl kan men tijdens het broedseizoen in de nesten van acht verschillende vogels gluren. Dit jaar zijn dat de kerkuil, torenvalk, oehoe, boerenzwaluw, boomklever, koolmees, ooievaar en steenuil.

Oude herberg bij molen De Rietvink met theehuis in Nijetrijne in natuurgebied De Rottige Meente
Oude herberg bij molen De Rietvink met theehuis in Nijetrijne in natuurgebied De Rottige Meente.

Alle hoogte- en dieptepunten in het jonge gezinsleven van de vogels zijn zo live te volgen. Ook zijn er videoclips met bijzondere momenten te bekijken. De vogels zijn tot en met 1 juli te volgen. Daarna gaan de camera’s uit.

Weststellingwerf

U kunt de natuur het hele jaar observeren vanuit de vele kijkhutten in Friesland, zoals in de polder Oldelamer bij de Brandemeer in de vallei van de rivier De Tjonger in de Zuid-Friese gemeente Weststellingwerf. In de natuurrijke omgeving van Wolvega, de hoofdplaats van Weststellingwerf, zijn vele vogelkijkhutten en schitterende fiets- en wandelpaden langs de rivieren de Tsjonger (NL: Tjonger) en de Lende (NL: Linde). In Spanga, in het westen van de gemeente, is een ooievaarsdorp, eigendom van Thomas en Anne Maarssen die met hun kinderen in de nabijlegen Noordoostpolder het tropisch paradijs De Orchideeënhoeve en de VlinderVallei (www.orchideeenhoeve.nl) bezitten.

monumentale Scheenesluis in Munnekeburen

nieuwe jachthaven met alle voorzieningen bij de Driewegsluis

De Weststellingwerfse natuurgebieden liggen aan de vaarroute Friesland-Overijssel. U kunt de boot afmeren bij de monumentale Scheenesluis in Munnekeburen, bij de watermolen en tearoom De Rietvink aan de overkant van het riviertje de Scheene, of in de nieuwe jachthaven met alle voorzieningen bij de Driewegsluis, beide in Nijetrijne aan de Helomavaart.

Arrangement

Ontdek Westellingwerf arrangement
Klik op het logo voor ons “Ontdek Weststellingwerf Arrangement”.

Wie van al het Weststellingwerfse moois en De Orchideeënhoeve wil genieten heeft het bureau voor toerisme Friesland Holland een zeer toepasselijk vakantiearrangement:

Varen en fietsen

Kunst in het moeras Rottige Meente: Out of Space.
Kunst in het moeras Rottige Meente: Out of Space. Klik hier voor meer info.

Een bezoek aan de Weststellingwerfse natuurgebieden is schitterend te combineren met een bootvakantie. Voordelig een boot huren in Friesland? Kijk op www.boatcharterholland.nl en www.hollandboatcharter.nl

Vanaf een hogere motorkruiser heb je vanuit de Helomavaart een schitterend uitzicht op de Weststellingwerfse natuur.

Populaire stopplaats voor fietsers en pleziervaarders: De Driewegsluis in Nijetrijne

Vanaf een hogere motorkruiser heb je vanuit de Helomavaart (route Tsjûkemar (NL: Tjeukemeer-Ossenzijl) een schitterend uitzicht op de Weststellingwerfse natuur. U kunt op diverse plaatsen aanleggen voor een ommetje op de fiets.
www.boatcharterholland.nl en www.hollandboatcharter.nl
Populaire stopplaats voor fietsers en pleziervaarders: De Driewegsluis in Nijetrijne (www.driewegsluis.nl)
Varen op de Tsjonger

Fiets- en wandelpaden zijn met bruggetjes verbonden

Varen op de Tsjonger (NL: Tjonger), ook wel Kuinder genoemd, tussen de sluisjes van Schoterzijl (met café-restaurant) en Kuinre.
www.boatcharterholland.nl en www.hollandboatcharter.nl
Fiets- en wandelpaden zijn met bruggetjes verbonden. Foto: Natuurgebied Brandemeer, Oldelamer.