Rondvaart in Friesland goedkoopste groepsuitje van Nederland

Rondvaart in Friesland goedkoopste groepsuitje van Nederland

Publicatiedatum: 2 maart 2012
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Friese rederijen vergroten vaargebied

Simmerwille, een toepasselijke naam voor een rondvaartboot met de Friese meren als vaargebied. De  boot, in 2011 door Sneek Promotion uitgeroepen tot Boot van het Jaar,  is al 41 jaar in handen van mevrouw J.J. Brouwer-Smit uit Joure.
Simmerwille, een toepasselijke naam voor een rondvaartboot met de Friese meren als vaargebied. De boot, in 2011 door Sneek Promotion uitgeroepen tot Boot van het Jaar, is al 41 jaar in handen van mevrouw J.J. Brouwer-Smit uit Joure. Info: www.rondvaartbedrijfbrouwer.nl

SNEEK (NL) – In geen andere provincie kun je waarschijnlijk voor een zo goede prijs-prestatieverhouding een rondvaartboot boeken of een tocht maken als in Friesland. Daar zitten veel rondvaartbedrijven en dus is er veel concurrentie. De boten, die zeer verschillend zijn, hebben een steeds groter vaargebied. Er komen nieuwe bestemmingen, met dank aan de provincie Fryslân.

Goed bericht voor hen die een familiefeestje of een personeelsuitje op poten moet zetten.

Ook een pre voor liefhebbers van rondvaarten en reisorganisatoren is dat de Friese meren en de aangrenzende Noordwest-Overijsselse plassen veel kijkplezier geven, meer dan elk ander vaargebied in Nederland. De afwisseling is er namelijk heel groot.

Rondvaardij Princenhof in Earnewâld, het hart van Nationaal Park De Alde Feanen, vaart de komende zomer voor het eerst ook continu op Overijssels water en wel vanuit Zwartsluis. Schepen als ‘De Waterpoort’ van rondvaartbedrijf Van Dijk en de ‘Toerist V’ van M. van der Werf uit Sneek duiken ook geregeld boven de rietbulten in Nationaal Park Weerribben-Wieden op.

 

FRO-vloot

Woensdagmorgen 7 maart 2012 overhandigt ir. J. Koopmans namens de Friese Rondvaart ondernemers het rapport ‘Rondvaartbedrijven in Friesland; een inventarisatie’ aan toerismegedeputeerde Jannewietske de Vries. Het rapport beschrijft hoe de rondvaartbedrijven in Fryslân zijn georganiseerd, wat belangrijke knelpunten zijn en wat er nodig is om deze bedrijven beter te laten draaien.

Alle rondvaartboten in de provincie Fryslân zijn van leden van de vereniging Friese Rondvaart Ondernemers (FRO). Samen beschikken zij over 27 schepen met een totale capaciteit van 3111 passagiers. De schepen van de vloot zijn erg divers. Zo zijn er schepen met meerdere dekken voor groepen tot 250 personen, maar zijn er ook kleinere schepen voor 30 personen. Een ding hebben de schepen gemeen: een ruime salon met een groot glasoppervlak. De meeste schepen varen vooral in Fryslân.

Meer ligplaatsen

Ruim 115.000 passagiers stappen jaarlijks op een rondvaartboot in Fryslân. Dat kan vanaf 14 verschillende aanlegplaatsen. De rondvaartondernemers zouden graag meer aanlegplekken hebben. De voorkeur gaat uit naar ligplaatsen in Lemmer, Dokkum, Joure en Drachten. De passagiers geven gemiddeld € 27,81 uit, een dikke drie miljoen euro in een jaar. Ter vergelijking: een strandpaviljoen beurt van iedere gast nog geen tientje per dag.

Grote rondvaartboten en cruiseschepen “van ver” brengen ook geld  in het laatje van de meest bezienswaardige dorpen en stadjes van  Friesland, maar niemand weet hoeveel.

Grote rondvaartboten en cruiseschepen “van ver” brengen ook geld  in het laatje van de meest bezienswaardige dorpen en stadjes van  Friesland, maar niemand weet hoeveel.

Grote rondvaartboten en cruiseschepen “van ver” brengen ook geld in het laatje van de meest bezienswaardige dorpen en stadjes van Friesland, maar niemand weet hoeveel.

Friese rondvaartboten zijn er in allerlei soorten en maten en van alle leeftijden

Friese rondvaartboten zijn er in allerlei soorten en maten en van alle leeftijden.

Friese rondvaartboten zijn er in allerlei soorten en maten en van alle leeftijden.

Info FRO: www.rondvaartboten.nl

www.frieslandcruises.nl