Rondvaartboot in beeld

Rondvaartboot in beeld

 

Publicatiedatum: 10 juli 2009
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl

‘Gaasterland’ vaart weer tussen Balk en Sneek
Burgemeester Hoornstra en wethouder Jelsma blij met come-back beurtveer

BALK (NL) –In de jaren vijftig van de twintigste eeuw onderhield de CBO (Combinatie Balk en Omstreken) vanuit Balk voor het laatste een dagelijkse beurtdienst op Sneek. Sinds 28 juni 2009 vaart de boot weer.

De CBO was gevestigd in het pand aan de Meerweg waarin thans het chinees-indisch restaurant ‘Golden River’ is gevestigd. De rederij vervoerde zowel personen als goederen. De dinsdag, de marktdag in Sneek, was altijd een van de drukste dagen. Dan werd er ook vee meegenomen voor de veemarkt. Drie jaar geleden heeft Arnold Hylkema, geboren en getogen in Balk, de hand weten te leggen op een uit 1908 daterend beurtschip. Hij verbouwde het tot een nostalgische salonboot en doopte haar Gaasterland om oude tijden te laten herleven. ’s Zomers ligt de ‘Gaasterland’ enkele weken in Balk, maar de eigenlijke thuishaven is de Leeuwarder Museumhaven vanwaar groepen ingescheept worden in het kader van feestjes en dagtochten.

Op en neer tot 19 augustus
De boot vaart in de zomermaanden dagelijks vanaf 28 juni tot en met 15 juli en vanaf 10 augustus tot en met 19 augustus de route Balk-Sneek en weer terug. Het traject naar Sneek loopt via de Sleattemermar (Slotermeer), Woudsend, Osingahuizen en IJlst. Terug wordt gevaren via de Geau (Geeuw), Snitsermar (Sneekermeer), het Prinses Margrietkanaal en de Jeltesleat (Jeltesloot). Er wordt vertrokken vanaf de historische plek aan de Meerweg in Balk, waarvandaan voorheen ook de beurtschepen van de CBO vertrokken en er wordt afgemeerd in De Kolk bij de waterpoort in Sneek. Hiervandaan wordt ook weer teruggevaren. Er kan gekozen worden voor een retourtje of een enkele reis en een plaats kan besproken worden bij de toeristische informatiepunten in Gaasterlân–Sleat of Telefonisch bij de reders, 06 404 742 58.

Burgemeester Hoornstra en wethouder Jelsma zijn blij met de komst van de salonboot Gaasterland naar Balk. De boot vervoerde 60 jaar geleden mensen en goederen tussen Balk en Sneek. Sinds 2009 pakken Arnold Hylkema en Marjolein van Tienhoven, die de boot verbouwden tot een luxe nostalgische lijn- en partyboot, de draad weer op.
Klik op foto voor vergroting

Marjolein van Tienhoven van de ‘Gaasterland’ in gesprek met burgemeester Hoornstra en wethouder Jelsma over de toekomstige vaarverbinding tussen de nieuwe kolk bij Harcos Watersport en Elahuizen. Balk wordt in de nieuwe gemeentelijke visie een watersportkern van allure.
Klik op foto voor vergroting


Info: www.salonbootgaasterland.nl