Rondvaarten door grachten van Sneek met Ald Fryslân

Rondvaarten door grachten van Sneek met Ald Fryslân

Publicatiedatum: 27 juni 2016 – Reporter: Albert Hendriks

Initiatief van IJlster ondernemer

Rondvaarten door grachten van Sneek met Ald Fryslân

SNEEK (NL) – Op woensdag 29 juni 2016 zal  burgemeester Haijo Apotheker om 10.00 uur bij de Sneker Waterpoort het startsein geven voor de eerste grachtenrondvaart door Sneek en omgeving met het voormalige beurtschip Ald Fryslân.

Tot 10 september kan men bijna dagelijks opstappen, ook groepjes tot twaalf personen. Door de geringe doorvaarthoogte kan de schipper de passagiers unieke plekken van Sneek laten zien. Hij verhaalt ook over de rijke geschiedenis van de stad.

De Ald Fryslân vertrekt soms ook van de kade bij Theater Sneek in het centrum van de water- en Elfstedenstad Sneek.

De Ald Fryslân vertrekt soms ook van de kade bij Theater Sneek in het centrum van de water- en Elfstedenstad Sneek.

De vaartochten
Tijdens de ochtendvaart gaat de boot “Op de koffie bij de molenaar in IJlst”. Tijdens de drie trips van 50 minuten in de middag wordt vertrokken vanaf het Fries Scheepvaartmuseum aan het Kleinzand en wordt een bezoek gebracht aan de Waterpoort. De avondtocht is een gezellige vaartocht met een wisselende bestemming totdat het donker wordt.

Initiatiefnemer Machiel Dijkstra van Veilinghuis Ald Fryslân in IJlst: “Speciaal voor Sneekers hebben we een historische grachtenrondvaart ontwikkeld om u meer te vertellen over de rijke geschiedenis van hun eigen woonplaats. Voor groepen tot 12 personen kunnen we een eigen vaarprogramma met een hapje en een Fries drankje samenstellen. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij VVV Sneek, Kleinzand 16, 8601 BH Sneek. Kijk voor meer informatie over afvaartijden en prijzen op: www.grachtenrondvaartsneek.nl

Geschiedenis Ald Fryslân
Rond 1900 lagen de Sneker grachten vol met beurtschepen. Deze schepen zorgden voor het vervoer van goederen tussen dorpen en steden. De Ald Fryslân is een miniatuurvrachtschip met een stijlsteven en heeft een zogenoemde “dubbel geveegde kont”. Dit type heet  “luxe motorschip” en is zeldzaam gezien zijn kleine formaat van 12 x 2.65 x 0.60 meter.

De boot is gebouwd als melk-, groente- en postvervoerder en werd gebruikt om door de kleinste slootjes in de dorpjes en stadjes te komen. Na 1950 verdween het beroep van beurtschipper en verdwenen dus ook de kleine beurtschepen van de Friese wateren.

Ze werden gesloopt en omgebouwd tot woonschepen en pleziervaartuigen. Ook de Ald Fryslân is omgebouwd geweest tot woonscheepje en heeft tientallen jaren in diverse grachten gelegen. In 2013 heeft veilinghuis Ald Fryslân het scheepje gekocht, volledig gerestaureerd en in zijn oude glorie hersteld bij Ten Woude in IJlst.

Grachtenronvaarten Sneek en info over Sneek:
www.grachtenrondvaartsneek.nl
www.sneekholland.nl
www.snitsermar.nl

Grachtenronvaarten Leeuwarden:
http://www.leeuwardenholland.nl/nl/nieuws/2178-leeuwarden-canal-cruises

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.frieslandtravel.com
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

De Ald Fryslân bij de waterpoort van Sneek.

De Ald Fryslân bij de waterpoort van Sneek.