Samenwerking graanteler, molenaars en prijzen winnende bakkerij resulteert in smaakvolle biodesembroden

Samenwerking graanteler, molenaars en prijzen winnende bakkerij resulteert in smaakvolle biodesembroden

Lekker lokaal: van akker naar bakker in Friese gemeente Ooststellingwerf

OOSTERWOLDE (NL) – De 18-jarige Thijn van Randwijk uit Oosterwolde, werkzaam als leerling-bakker bij Echte Bakker Nijstadt in die Friese plaats, is de meest talentvolle bakker van Nederland. Hij scoorde de nodige punten op de Nederlandse Kampioenschappen Bakkersvakwedstrijden, 8 en 9 november 2022 in Fean Plaza van het Abe Lenstra voetbalstadion in Heerenveen. Zijn succesnummers waren roomboterkoekjes, vlechtbroodjes en getoerd, gerezen en gevuld hartig en zoet. Daarmee versloeg hij zijn concurrenten. De jonge bakker brengt met zijn inspanningen niet alleen zijn leerbedrijf, maar ook zijn eigen woonplaats in beeld bij fijnproevers en fans van lekker lokaal in heel Nederland. Overigens veroverde de Oosterwoldiger bakkerij op het nationaal kampioenschap in Heerenveen een heel bosje bekers voor brood en banket, maar Thijns prijs was superieur.   

 

Cor Hofman heeft jarenlang ervaring met het bakken van zeer smakelijke en gezonde biodesembroden, bij Nijstad Echte Bakker in Oosterwolde en Appelscha ook verkrijgbaar met een mediterrane twist. Foto: Albert Hendriks, Fries Nieuws, de nieuwsdienst van het bureau voor toerisme van Fryslân en reisorganisatie www.frieslandhollandtravel.nl

Blijkbaar werkt het aanstekelijk als je opgeleid wordt in een bakkerij die uitdagingen niet uit de weg gaat, want zijn werkgevers Willem en Alie Nijstad en dochter Marion zijn onder aanvoering van medewerker Cor Hofman ook de stuwende krachten achter een hele collectie desembroden, waarvan enkele met een mediterrane twist, gebakken van meel van biologische tarwe van teler Karl Brouwer van de Hoofdweg in het naburige Elsoo. Dat graan van het ras Lavet of Lavette wordt gemalen door de zes molenaars van De Weyert in Makkinga, dat net als Elsloo, slechts een achttal kilometers van Oosterwolde ligt. Deze driehoek is de basis van het november 2022 van start gegane project ‘Van akker naar bakker’, een duurzaam voedselproject dat zich richt op de verbetering van de natuur en de voedselkwaliteit, waarbij de kortste weg van producent naar consument wordt genomen. Dus geen milieubelastend gesleep met graan en meel en bake-off broden uit vrieshuizen of verse broden van megabakkers van ver, terwijl wel lokaal  het ondernemersschap wordt bevorderd en de vitaliteit van hele regio wordt versterkt.

Lees meer Samenwerking graanteler, molenaars en prijzen winnende bakkerij resulteert in smaakvolle biodesembroden