Scharrelkids: Natuur onmisbaar voor kinderen

Scharrelkids: Natuur onmisbaar voor kinderen

Publicatiedatum: 8 september 2010
Tekst en foto’s: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Scharrelkids:

Natuur onmisbaar voor kinderen

 

Scharrelkids
Varen op de Lende (Linde, gemeente Weststellingwerf) met een elektrosloep (Oldmarker). Foto: Marian de Wolff.

WOLVEGA (NL) – IVN Natuur- en Milieueducatie heeft Scharrelkids geïntroduceerd, een website en bewaargidsje voor (groot)ouders en opvoeders vol tips en wetenswaardigheden om kinderen de natuur te laten beleven. Kinderen van nu komen steeds minder vaak in aanraking met de natuur. Dit belemmert hun ontwikkeling en heeft directe consequenties voor het toekomstige natuurbehoud in Nederland.

Diverse onderzoeken hebben de afgelopen jaren aangetoond dat de natuur een gunstige invloed heeft op de totale ontwikkeling van kinderen. Het is goed voor hun zintuigen, motoriek, concentratie, denkvermogen en creativiteit, maar ook voor de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Kinderen maken sneller vriendjes als ze buiten spelen. Vaker eropuit dus, maar het omgekeerde is het geval. Kinderen komen steeds minder in de natuur wat kan leiden tot lichamelijke en psychische klachten.

Kinderen van nu beleidmakers van later
Vaker de natuur in gaan, hutten bouwen, kikkers zoeken, op stap met de boswachter. Het levert geweldige ervaringen op en het is gezond. Maar het zorgt er ook voor dat kinderen een band met de natuur opbouwen. Als kinderen regelmatig de natuur intrekken, dan verhoogt dat hun interesse en betrokkenheid. En dat is weer belangrijk voor later.

Scharrelkids
Vissen in de Rottige Meenthe (gemeente Weststellingwerf) Foto: Albert Hendriks

Jelle de Jong, algemeen directeur van IVN: “Onze kinderen bepalen straks het beleid. We moeten ervoor zorgen dat de toekomstige beleidsmakers nu niet van de natuur vervreemden, maar juist het groen in hun hart sluiten. Hoe kunnen we verwachten dat zij later voor de natuur zorgen en werken aan een duurzame samenleving als zij er geen band mee hebben?”

IVN wil met Scharrelkids ouders en grootouders inspireren met veel tips en doe-ideeën. Want ouders en opvoeders spelen een belangrijke rol in de natuurbeleving van kinderen. Scharrelkids roept op om de jeugd lekker te laten struinen en spelenderwijs de natuur te ontdekken.

Het bewaargidsje is een eenmalige uitgave, ter introductie van de website, en wordt verspreid via de opvoedbladen OOK en Groter Groeien. Alle informatie staat ook op www.scharrelkids.nl

Spelen in de natuur: www.kameleonterherne.nl