Staatsbosbeheer hondsdol

Staatsbosbeheer hondsdol

Publicatiedatum: 15 juli 2009
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl

Staatsbosbeheer hondsdol

VLIELAND (NL) – Op de Waddeneilanden zijn inheemse dieren vreemd. Allochtoon zeg maar. Edelherten horen niet thuis op Terschelling (februari 2008) en nu (juli 2009) hebben ze vossen ontdekt op Vlieland. Toeristen maken al filmpjes en foto’s van de slimme beestjes die er al in groten getale zouden rondlopen. Staatsbosbeheer wordt er hondsdol van en anders minister Gerda Verburg van Natuur, Landbouw en Voedselkwaliteit wel.


Foto: Edelherten hangen op Ameland aan de schouw, zoals hier in restaurant De Klimop naast hotel Hofker in Nes.
Klik op foto voor vergroting

Reintje en zijn maten hebben zich te barsten gevreten aan vogels, vooral kuikens. Nu gaan de geruchten dat de vossen bewust uitgezet zijn door vakantiehuisbezitters die sinds verleden jaar fors verhoogde pachtsommen moeten betalen aan Staatsbosbeheer.

Oorlog dus. De boswachters laden hun geweren. Wellicht kan Frieslands weerman Piet Paulusma de hagelbuien voorspellen zodat we in geval van nood tijdig een vakantie op Ameland kunnen boeken óf een motorpak kunnen aanschaffen. Mensen die van survivaltochten houden hoeven niet naar een ander eiland te hoppen; duinpannen en bunkers genoeg.


Foto: Theo de Jong van Hotel Hofker in Nes op Ameland heet “vluchtelingen” van harte welkom op Ameland.
Klik op foto voor vergroting

Ook een idee: we gaan gewoon direct naar Ameland. Daar stikt het weliswaar van de paarden, maar daar wordt niet op geschoten, omdat het Friese zijn. Die zijn zwart: autochtoon. Een Groninger knol zouden we aanraden niet één hoef in of op Nes te zetten. Tweevoeters zijn geen probleem, die brengen geld in het laatje. Het Friese Ameland sponsort zelfs de voetbalclub van Groningen zodat de Grunnigers bijna elke wedstrijd verliezen en ze beseffen dat er niets boven SC Heerenveen gaat.


Foto: Wel veilig: droogvallen voor de kust van Vlieland en Terschelling met www.tornado-sailing.nl
Klik op foto voor vergroting

Afgezien van die schietgrage struikwachters is Vlieland sowieso een levensgevaarlijke zandverstuiving. Daar ligt ‘De Vliehors’, het oefenterrein van de Koninklijke Luchtmacht. Mocht u het leven echter zat zijn: een expresdienst brengt je er voor een prikkie heen. Wel even checken of er F16’s en Apaches in de lucht hangen. Nu weet u ook waarom het eiland autovrij is en waarom het er zo stil is.

Info over kogelvrije vakanties op Ameland en een dagje edelhertspotten op Terschelling:
www.holidays-in-holland.nl/Eilandvakanties/Eilandvakanties.html

Info over tochten door de Sahara van het Noorden: www.vliehorsexpres.nl

Info over het stilste Waddeneiland: www.vlieland.net

Info over Vliehors Range:
www.defensie.nl/luchtmacht/luchtmachtbases/leeuwarden/taak_en_organisatie/vliehors_range

Info over FC Groningen: www.fcgroningen.nl

Info over SC Heerenveen: www.sc-heerenveen.nl