Staverse Kotter in Scheepvaartmuseum Amsterdam

Staverse Kotter in Scheepvaartmuseum Amsterdam

Publicatiedatum: 9 april 2013
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Anton van der Werff schrijft historie

De Staverse Kotter is klaar voor de “tewaterlating” in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.
De Staverse Kotter is klaar voor de “tewaterlating” in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

STAVOREN (NL) – Ter gelegenheid van het derde lustrum van de Staverse Kotterclub zal de vereniging een schaalmodel van de Staverse Kotter schenken aan Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

De Staverse kotter is een klassieker, een voorbeeld van duurzame jachtbouw van de bijna 100 jaar oude scheeps- en jachtwerf De Volharding van ontwerper en bouwer Anton van der Werff. De helling is nu in handen van zoon Auke die ook chique zeewaardige custom built motorjachten produceert: Sturiër Yachts. De andere zoon van Anton, Arthur, is ook actief in de watersportbranche, ook in Stavoren. Hij runt jachtmakelaardij Nautisch Kwartier en is importeur van Bénéteau zeiljachten.

Het model in aanbouw.
Het model in aanbouw.

Overhandiging in stijl
Zaterdagmiddag 18 mei 2013 zal het model van de Staverse kotter worden aangeboden door Jaap Dee, voorzitter van de Staverse Kotterclub, en Anton van der Werff, aan mevrouw Elisabeth Spits, conservator van Het Scheepvaartmuseum. Het model wordt opgenomen in de collectie klassieke recreatievaart. De overhandiging vindt plaats in het bijzijn van het voltallig bestuur, leden van de vereniging en Wiep van der Werff, de vrouw van Anton. Het gezelschap zal, geheel in stijl, worden opgehaald door het stoomschip van het museum de s.s. Christiaan Brunings.

Oorsprong
De Staverse Kotter heeft een zekere faam in de watersport. Het ontwerp is afgeleid van originele Staverse viskotters. De plezierkotters werden gebouwd door Jachtwerf de Volharding uit Stavoren in twee uitvoeringen (10,40 en 12 meter) van 1970 tot 1997.

Het 1:20 schaalmodel van de Staverse kotter 1040 is gemaakt door modelbouwer Henk Brandwijk uit Valthermond. Het schip de ‘Ouwe Liefde’ (ST86 ) van de familie Anton van der Werff is gebruikt als voorbeeld.

De modelbouwer, Henk Brandwijk uit Valthermond, bestudeert het oorspronkelijke ontwerp van Anton van der Werff. Een kijkje in de werkplaats van “jachtbouwer” Brandwijk.

De modelbouwer, Henk Brandwijk uit Valthermond, bestudeert het oorspronkelijke ontwerp van Anton van der Werff.

Een kijkje in de werkplaats van “jachtbouwer” Brandwijk.

Info:
Voorzitter Staverse Kotterclub, Jaap Dee.
E-mail: Staverse-Kotterclub@kpnmail.nl
Tel. 0229-2370 28 mobiel 06-50476802

Websites:
www.staversekotterclub.nl
www.sturieryachts.nl
www.hetscheepvaartmuseum.nl
www.sturieryachts.nl
www.nautischkwartier.nl
www.henkbrandwijk.nl