Steeds meer tips inzake stiekeme deal tussen HISWA en marketingbureau van provincie Fryslân

Steeds meer tips inzake stiekeme deal tussen HISWA en marketingbureau van provincie Fryslân

Honderden Friese bootverhuurders kunnen niet op boekingssite provincie

De geheime deal tussen de HISWA en Merk Fryslân, het officiële marketingbureau van de provincie Fryslân, werd ontdekt in Sneek waar de meeste jacht- en sloepverhuurders gevestigd zijn.

LEEUWARDEN (NL) – Er komen steeds meer tips van jachtverhuurders binnen over de onderhandse deal tussen Merk Fryslân, de HISWA en de provincie Fryslân, de eigenaar van de website friesland.nl waarop alleen boten van HISWA-leden kunnen worden geplaatst en geboekt. Volgens een jachtverhuurder levert de deal ook binnen de HISWA wrijvingen op, ook onder de zeilscholen die boten verhuren. Er staat namelijk maar één zeilschool op de boekingssite, namelijk Pean in Nes bij Akkrum.

Een tweede en een derde “klokkenluider” zijn lid van de HISWA, maar niet van het HISWA-verband Vakantievaren. Die formule blijkt gekozen in een onderonsje tussen de HISWA en Merk Fryslân, het marketingbureau van de provincie. Een online-marketeer van Merk Fryslân, die inmiddels een andere baan heeft, bekent op Facebook: “Merk Fryslan wil terecht dat er op haar site online kan worden geboekt en kiest voor een bevriende partij die dit goed voor elkaar heeft.”

De verantwoordelijke portefeuillehouder is de VVD’er Klaas Kielstra, gedeputeerde voor recreatie en toerisme. De vreemde keuze houdt automatisch in dat alleen 16 bootverhuurders, HISWA-leden, gratis op de boekingsssite van de provincie kunnen komen. De honderden verhuurders die niet lid van de HISWA zijn, en ook niet van HISWA’s Vakantievaren, kunnen volgens Merk Fryslân’s online manager Bouke Kors alleen tegen betaling van een nog te bepalen bedrag een plek krijgen op de site van de provincie. Niet HISWA-leden worden gedwongen te kiezen en te betalen voor software van de HISWA of moeten betalen voor de koppeling van hun eigen boekingssysteem aan dat van Merk Fryslân, dat dus volledig afgestemd is op de HISWA. De meeste bootverhuurders hebben een heel ander boekingssysteem dan HISWA’s Vakantievaren, veelal van gerenommeerde Friese softwarebedrijven. Die trekken nu ook de bel nu hun producten onder vuur komen te liggen.

Claims
In Friesland zijn wel 300 professionele bootverhuurders actief. Als ze lid worden van de HISWA kunnen ze zonder meer op de site van de provincie, maar de veelal kleinere bedrijven vinden het lidmaatschap veel te duur en hebben dus al fors geïnvesteerd in een ander boekingssyteem.
Na de vertegenwoordigers van brancheorganisaties als de NJI (Nederlande Jachtbouw Industrie) biedt ook Boat Charter Holland (www.boatcharterholland.nl), een groot promotioneel samenwerkingsverband van Friese bootverhuurbedrijven, de strijd aan met Merk Fryslân en de provincie, die de Amsterdamse brancheorganisatie tot heden exclusief faciliteert. Boat Charter Holland is een al 22 jaar bestaande formule van Friesland Holland. Dat bureau voor toerisme stimuleert ook via www.frieslandholland.nl het rechtstreeks boeken van een boot. Maar er zijn meer organisaties actief op de bootverhuurmarkt, zoals het in Elburg gevestigde Popeye (www.popeye.nl) van Gerrit Veldman. De concurrenten claimen nu ook een positie en een logo op de site van de provinciale overheid. Daar prijkt nu alleen het logo van de HISWA. Een jurist onderzoekt de zaak. Mogelijk komen organisaties en bedrijven met schadeclaims als gevolg van de uitsluiting.

Meer info:
https://boothuren.friesland.nl/
www.hiswa.nl/brancheorganisatie
www.jachtbouw.nl  (Nederlandse Jachtbouw Industrie)
www.boatcharterholland.nl
www.popeye.nl
http://www.friesnieuws.nl/provincie-fryslan-discrimineert-bootverhuurders-alleen-hiswa-leden-op-haar-boekingssite/

Friesland Holland Travel Guide & Tourist Atlas en kaart bestellen?
www.frieslandhollandwebshop.nl

Vakantiebestemming Friesland Holland (Best in Travel 2018 volgens Lonely Planet):
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief