Creëer je eigen textiellijn met natuurlijke stoffen in zeefdrukatelier aan Friese Waddenkust

Creëer je eigen textiellijn met natuurlijke stoffen in zeefdrukatelier aan Friese Waddenkust

Thema van de maand van populaire Noord-Friese Winkeltjesroute:

Je eigen mode- of huishoudtextiellijn creëren? Het kan bij atelier De Kleine-Lijn in Blije, een onderdeel van de Noord-Friese Winkeltjesroute.

BLIJE (NL) – Je eigen modeaccessoire- en huishoudtextiellijn creëren in een zeefdrukatelier? Kennismaken met kunst, ambacht, cultuur en spulletjes die je nergens anders tegenkomt? Reserveer dan zaterdag 29 september 2018 voor een expeditie door het Noord-Friese terpenland. Dan zijn alle aparte winkeltjes en ateliers tegelijk geopend die lid zijn van de Noord-Friese Winkeltjesroute. Je bent welkom van 10.00 tot 17.00 uur.

De officiële startlocatie van deze open dag is atelier Kleine-Lijn, Stationsweg 29 in Blije, een dorpje aan de route van Leeuwarden naar Holwerd, bekend van de pier van de veerboot naar Ameland. Daar, in het havengebouw, is ook een deelnemer aan de ‘Frisian Shopping Route’ gevestigd, namelijk Wagenborg Plaza.

Bij Atelier Kleine-Lijn ontvangt u een routekaart met alle adressen. Deze kunt u ook downloaden via www.noordfriesewinkeltjesroute.nl. Routemanager Dorian Hofker, eigenaresse van een winkeltjes in Pools kasteelaardewerk en brocante: “Bij Nynke Runia van Kleine-Lijn kun je genieten van goede koffie en huisgemaakte taart en krijg je tevens de mogelijkheid om een kijkje te nemen in het atelier. In het atelier worden textielmotieven op natuurlijke stoffen met de hand bedrukt, zoals op linnen, katoen en zijde. Kleine-lijn is gespecialiseerd in handbedrukte stoffen voor zowel mode als interieur. Voor degene die het oude ambacht onder de knie wil krijgen, worden workshops zeefdrukken op katoen gegeven. In het atelier krijgt men de basis van het zeefdrukken uitgelegd en wordt een eigen ontwerp op een van de producten gezeefdrukt. Er wordt gewerkt met ‘ready-to-print’ zeefdrukramen. Er is een breed assortiment textiel waaruit men zelf mag kiezen. Bijvoorbeeld schorten, sloven, shawls, tafellopers, servetten etc. Deze producten kunnen naar eigen keuze worden aangeschaft. De kosten voor een workshop zijn € 35,- per persoon inclusief koffie en thee met eigengemaakte lekkernijen.”

60 km
De Noord-Friese Winkeltjesroute staat garant voor 60 kilometer aan winkelplezier op het platteland, heerlijk voor een dagje uit met de auto of op de fiets. Bij hotel-restaurant It Posthûs in Burdaard kunt overnachten en als gast e-bikes huren. Van april tot en met september maakt Kunst in de kerk van Lichtaard (ten westen van Dokkum) ook onderdeel uit van de route. In de kerk is elke maand een andere expositie.

De 14 exposanten omvattende winkeltjesroute strekt zich uit langs de Noord-Friese Waddenzeekust en loopt van Hallum, Ferwert, Blije, Holwerd en Wierum, langs Oosternijkerk, Morra, Hiaure, Reitsum naar Burdaard. Mevrouw Hofker: “De Noord-Friese Winkeltjesroute maakt van winkelen een belevenis, waarbij shoppen wordt afgewisseld met sightseeing. De bezoeker maakt kennis met winkeltjes verscholen in het prachtige terpenlandschap, ateliers met vergezichten over het wad, gecombineerd met het vakmanschap van oude ambachten. Op de route kan men op verschillende plaatsen terecht voor koffie en thee, dus niet alleen bij Atelier Kleine-Lijn, maar ook bij Foarinoar Vintagekleding in Blije — beide zaken hebben een theetuin — Sathe 1772 in Morra (koffie- en theeschenkerij), Outdoor Mozaïek Gallery in Ferwert (theetuin), Atelier Nunique in Oosternijkerk (koffie en thee), Sneupzolder De Terp in Hiaure (theetuin). Bij De Bonte Blikvanger in Hallum kunt u naast koffie en thee ook een lunch bestellen.”

Ook elke donderdagmiddag
Bij elke winkel of atelier ontvangt de bezoeker die iets gekocht heeft een stempel die bij een volle kaart “een leuke attentie” oplevert. De route kan ook elke donderdagmiddag gevolgd worden. Daarbuiten hebben alle deelnemers afzonderlijke winkeltijden, die vermeld staan op de stempelkaart.

Meer info:
www.noordfriesewinkeltjesroute.nl
www.kleine-lijn.nl

Friesland Holland Travel Guide & Tourist Atlas en kaart bestellen?
www.frieslandhollandwebshop.nl

Vakantiebestemming Friesland Holland (Best in Travel 2018 volgens Lonely Planet):
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief