Camperplekken in Friesland overzichtelijk in atlasmagazine en op website

Camperplekken in Friesland overzichtelijk in atlasmagazine en op website

Campertoerisme booming business: 120.000 campers in Nederland!

De Friese IJsselmeerkust is heel populair bij binnen- en buitenlandse camperaars. Veel bestaande campings en jachthavens hebben daarom camperplekken gerealiseerd, aansluitend op de bestaande voorzieningen voor pleziervaarders. Op de foto campercamping Molkwerum van ’t Séleantsje van recreatieondernemers Johannes en Marjanne de Vlugt in Molkwerum aan het IJsselmeer tussen Stavoren en Hindeloopen. Meer info: www.11stedencamping.nl en www.11stedencamping.nl/camping-t-seleantsje

Friesland staat vaak op nummer één op de hitlijst van internationale camperaars. Dat komt mede door de vele publiciteit rond Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Friesland is ook de provincie waar geregeld de onderscheiding ‘De beste camperplek van het jaar’ binnengeharkt wordt. Van die vooraanstaande positie zal de provincie ook niet gauw verdrongen worden, want er komen ieder jaar weer prachtige staanplaatsen bij. Dat is ook nodig, want het aantal campervakanties in Nederland blijft groeien en Friesland, met name de campings en jachthavens, wil daarvan profiteren.

Het bureau voor toerisme Friesland Holland zet alle camperplekken op de kaart, letterlijk en figuurlijk, in het nieuwe atlasmagazine over de waterkant van Friesland. Want camperaars met de bestemming Friesland kiezen voor het merendeel voor een plek aan of zeer nabij vaarwater. Het gratis magazine verschijnt voor het eerst op de watersporttentoonstelling Boot in Düsseldorf (19-27 januari 2019) en wordt daarna in Noord-Nederland verspreid.

Populaire bestemmingen
De bij camperaars populairste regio’s zijn de Friese Meren, de Elfsteden en de Friese Wouden, van Veenklooster in het noorden tot de Nationale Parken Drents-Friese Wold en Weerribben-Wieden en Natuurpark Rottige Meente in het zuiden. De Nederlandse Kampeerauto Club (NKC): “Steden en dorpen krijgen door het faciliteren van camperaars een grotere naamsbekendheid. Met camperlocaties wordt het recreatieseizoen verlengd en krijgen historische, culturele en landschappelijke aspecten meer aandacht. Ook de middenstand, instellingen en horeca hebben voordeel. Camperaars besteden in een gastvrije gemeente een aanzienlijk bedrag. Een opsteker voor veel ondernemingen en een verlenging van het vakantieseizoen.”

Camperaar geeft €27,50 per persoon per dag uit
De NKC: “Een camperaar is in principe altijd met vakantie. Dat vakantiegevoel vertaalt zich ook naar de activiteiten, waaronder bezoek aan winkels, musea, bedrijven, horeca en attracties.
Daarbij blijkt dat een camperaar bereid is om in een gastvrije gemeente een flink bedrag te besteden. Onderzoek heeft uitgewezen dat een camperaar in Nederland gemiddeld € 55,- per dag, per camper (2 personen) uitgeeft. Uit Duits wetenschappelijk onderzoek Reisemobil-Tourismus in Deutschland uit 2011 blijkt dat de campergebruiker daar per dag per persoon € 49,- uitgeeft.

De camperaar
Op het moment dat de camperaar in zijn camper stapt, is de vakantie begonnen. Want door eigen vuil- en schoonwatertanks, toilet, douche, keuken en slaapgelegenheid is hij nagenoeg selfsupporting. Hij kan gaan en staan waar hij wil, mits de overheid dat toestaat of faciliteert om te recreëren, consumeren en te overnachten. Overnachtingslocaties voor campers vragen in principe maar weinig voorzieningen. Een camperlocatie met basisvoorzieningen, zoals watertappunt, vuilwaterafvoerput, afvalbak en lozingspunt voor een cassettetoilet volstaat. Dat kan ook bij of op een normale camping, jachthaven, sportaccommodatie of andere voorziening zijn waar de rondtrekkende gasten gebruik kunnen maken van de aldaar aanwezige faciliteiten.

In de lift
De verkoop van campers zit de laatste jaren fors in de lift. Er staan op dit moment (eind 2018) bijna 120.000 campers in Nederland geregistreerd. Camperbezitters hebben vrijheid hoog in het vaandel staan. Deze manier van recreëren krijgt steeds meer aanhang. Niet alleen in Nederland, maar ook in de ons omringende landen. In heel Europa staan meer dan twee miljoen campers geregistreerd, met als gevolg dat steeds meer buitenlandse bezoekers voor korte trips of langere vakanties Friesland per camper bezoeken.

Camperplaatsen goed voor lokale economie
De NKC: “Door realisatie van een camperlocatie met faciliteiten wordt het voor veel binnen- en buitenlandse camperaars nog interessanter een stad, dorp of attractie voor één of meerdere dagen aan te doen. De verblijfstijd wordt door de aanwezigheid van een camperlocatie met servicepunt aanzienlijk verlengd. Het aantal campers neemt toe, waardoor het bestedingspatroon richting de plaatselijke middenstand ook zal toenemen. Het is dan ook, economisch gezien, de moeite waard campergebruikers te binden door de realisatie van specifieke voorzieningen.”
Er liggen veel kansen voor ondernemers, campinghouders en jachthavenbezitters. Die hebben, net als sommige gemeenten, speciale parkeerplekken gemaakt voor kampeerauto’s. Doordat veel campers het hele jaar door gebruikt worden, wordt het recreatieseizoen aanzienlijk verlengd.

Camperplek Driewegsluis in Nijetrijne, naast de gelijknamige passantenhaven en restaurant Paviljoen Driewegsluis, wordt geëxploiteerd door de gemeente Weststellingwerf.

Populair in de Friese Wouden: veelvuldig NKC-prijswinnaar Camperpark Kuikhorne in De Westereen (Zwaagwesteinde). Meer info: www.camperparkkuikhorne.nl

Populair in de Friese Wouden: veelvuldig NKC-prijswinnaar Camperpark Kuikhorne in De Westereen (Zwaagwesteinde). Meer info: www.camperparkkuikhorne.nl

Meer info:
www.camperstops.nl
www.waterland.frl
www.frieslandholland.nl
www.nkc.nl

Friesland Holland Travel Guide & Tourist Atlas en kaart bestellen?
www.frieslandhollandwebshop.nl

Vakantiebestemming Friesland Holland (Best in Travel 2018 volgens Lonely Planet):
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief