Bezoek het grootste nog operationele stoomgemaal ter wereld!
UNESCO Werelderfgoed onder stoom: 23, 24 en 25 oktober 2018!

UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer gezien vanaf het IJsselmeer. Links het bezoekerscentrum.
LEMMER (Friesland-Nederland) – Het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer in Friesland (Nederland) is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Het werd in 1920 geopend door koningin Wilhelmina en had als taak om overtollig water vanuit Friesland in de Zuiderzee, en later het IJsselmeer, te pompen. In 1966 kreeg het Woudagemaal versterking van het elektrische Hooglandgemaal in Stavoren. Het Woudagemaal is eigendom van Wetterskip Fryslân. Bij extreem hoogwater wordt het historische stoomgemaal nog steeds ingezet om het teveel aan water in het IJsselmeer te lozen.
Tijdens de winters van de 19e en de eerste helft van de 20e eeuw stonden grote delen van Fryslân onder water. Om deze wateroverlast tegen te gaan besloot men in 1913 een stoomgemaal bij Lemmer te bouwen. Het gemaal is vernoemd naar Ir. Dirk Frederik Wouda, hij diende destijds als hoofdingenieur van de Provinciale Waterstaat en was verantwoordelijk voor de stijl en de uitvoering van het gebouw. Tot op de dag van vandaag speelt het Woudagemaal nog steeds een cruciale rol binnen de Friese waterhuishouding.
Sinds 1998 mag het Woudagemaal zich rekenen tot één van de tien UNESCO Werelderfgoederen in Nederland. Dit heeft het stoompompstation niet alleen te danken aan haar belangrijke bijdrage binnen de Friese waterhuishouding, maar ook aan de bijzondere architectuur en de unieke toepassing van de stoomkracht door Nederlandse waterstaatkundigen.
Lees meer Bezoek het grootste nog operationele stoomgemaal ter wereld!