Friese palingboeren als entertainers bij Volkswagen Duitsland

Streekproducten

 

Publicatiedatum: 29 juni 2009
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl

Friese palingboeren als entertainers bij Volkswagen Duitsland
Bas Oosterbaan en Ekke Atsma gaan het liefst in rook op

KOUDUM (NL) – De organisatie van de Beantsjedei, het bonenfeest in Koudum, heeft zaterdag 27 juni 2009 de basis gelegd voor een veel grotere streekproductenmarkt. Dit onderdeel van het culinaire festijn is in handen van de Koudumer Bas Oosterbaan die een horecamanagement- en adviesbureau runt en internationaal palingboer is.

Hij wil Koudum op de kaart zetten als de marktplaats van Noord-Nederlandse streekproducten als Molkwarder Koeke uit Molkwerum, plantaardige producten van Waddengoud uit Buitenpost, biologische kaas van het Marlanner Kaashuis uit Jouswier en vruchtbomen en aardbeiplanten van Auke Kleefstra uit Aldeboarn. Onder andere zij gaven zaterdag acte de présence op de Koudumer Beantsjedei, een kleinschalig jaarmarktachtig gebeuren met live muziek en veel activiteiten, ook voor kinderen.


Foto 1: Bas Oosterbaan (links) en Ekke Atsma trekken al jaren samen op als palingboeren en promotors van het goede leven op het Friese platteland.
Foto 2: Folkert Reitsema en zijn echtgenote hebben januari 2009 de productie en marketing van Molkwarder Koeke overgenomen van de heer Henk Baukema uit Sloten.

Klik op foto voor vergroting

Waar rook is…
Als directeur van hotel GalamaDammen was Oosterbaan al verslingerd aan regionale voedingswaar. Op de menukaart prijkten steevast enkele zuivelproducten van boeren om de hoek, verenigd in de organisatie ‘Boerehiem’. Palingroken werd één van zijn hobby’s, mede vanwege de hoge entertainmentwaarde in combinatie met traditioneel zeilen en muziek maken, zoals trekzakspelen. Mensen vermaken en laten genieten van Friese heerlijkheden, dat zit Oosterbaan, die ook nog kan zingen, in het bloed. Dat zijn knappe dochter Anmara, die zes talen spreekt en vijf in geschrift beheerst, nu een jaar lang als Beantsje-keninginne de sperziebonen van de plaatselijke kwekers Piet Hobma en Sietze van der Wal mag promoten, maakt het allemaal nog leuker. De groentekwekers werden zaterdag overigens onderscheiden vanwege hun inspanningen voor de Koudumer boon en wel met de eretitel ‘Beantsje fan it jier’. Jachtverhuurder Gerben Zwerver, plaatselijk bekend als de burgemeester van Koudum, kreeg vorig jaar dat predicaat.


Voedingskundige Frank Dankmeijer van Waddengoud uit Buitenpost houdt Beantsje-keninginne Anmara Oosterbaan de heerlijkheden van Noord-Friesland voor.
Klik op foto voor vergroting

Volkswagen
Samen met boer Ekke Atsma van Elahuizen, die zo traditioneel boert dat zijn agrarische activiteiten de status cultureel erfgoed van de UNESCO zouden verdienen, fileert en presenteert Oosterbaan Friese paling tot ver in Duitsland. Volkswagen-importeur Pon neemt het duo jaar in jaar uit mee naar een feestelijke dealermeeting in autostad Wolfsburg, waar men eerst wel even vreemd opkeek van die rokende ton met daarin “slangen” aan ’t spit. Wat de boer niet kent eet hij niet geldt gelukkig niet voor autoverkopers. Nadat de eersten hun tanden in een broodje aal hadden gezet en de anderen kond deden van de heerlijke smaak, moesten Oosterbaan en Atsma aan de bak. Er ontstond een rij voor de kraam waaruit de conclusie moest worden getrokken dat het broodje paling van de Friese zendelingen niet alleen zalig was, maar ook zeldzaam als een truffel. In drie uur tijd gingen meer dan 800 palingen gerookt, gefileerd en in Hollandse kadetjes geklemd in andere handen over. De Koudumer interimmanager, die een beetje het postuur en doen en laten van TV-kok Herman den Blijker heeft, en de als visserman ogende veeboer Atsma kunnen er smakelijk over vertellen. Vijf euro vragen ze voor de vette delicatesse die hartstikke gezond is vanwege de rijkelijk aanwezige Omega 3 vetzuren. Een leuk verhaal van een van de twee zit bij de prijs in.


Beantsjes triedze en aardappels schillen voor het grote Beantsjemiel.
Klik op foto voor vergroting

 

 

Publicatiedatum: 22 juni 2009
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl

Anmara, de groenste miss van Europa

KOUDUM (NL) – De 19-jarige studente Anmara Oosterbaan is de Beantsje-keninginne van het dorp Koudum in 2009. Daar ben je mooi klaar mee, zult u zeggen. Inderdaad.


Beantsje-keninginne Anmara op bezoek bij de bonentelers Betsie en Sietse van der Wal. Hun sperziebonen, net zo Fries en biologisch als de telers, zijn favoriet bij topkoks. Een pond “eerste pluk” brengt op de jaarlijkse — en feestelijke! — veiling honderden euro’s op. Daarna kan een ieder voor een groenteboerprijsje het hele jaar door Koudumer Beantsjes bemachtigen.
Klik op foto voor vergroting  

Even tussendoor: het dorp in Zuidwest Friesland, dat op een zanderige keileemrug uit de voorlaatste ijstijd ligt, telt twee telers van het oude sperziebonenras Koudumer Beantsje. Deze boon, die een zeer fijne smaak openbaart, is een Erkend Streekproduct. De telers oogsten zes tot tien keer in de periode van juni tot en met oktober. Uit heel Nederland komen fijnproevers naar de Koudumer kwekerijen voor het groene goud én nu ook om een glimp op te vangen van de Queen of the Bean. Nergens in Europa vind je zo’n groene schoonheidskoningin!Klik op foto voor vergroting   

FN fotografeerde Anmara, die net het VWO met een diploma heeft afgesloten en nu naar de Hotelschool in Leeuwarden gaat, 16 juni 2009 op de hooggelegen tuinderij van Betsie en Sietse van der Wal. De organisatie van de jaarlijkse Beantsjedei, het bonenfeest met onder andere de veiling van de eerste pluk en een preuvenement met Noord-Nederlandse streekproducten, liet voor Anmara een schitterende jurk maken en een boon als kroon. Met die chique uitrusting, haar uitstraling, schoonheid en zorgvuldig woordgebruik is zij een heuse miss, rijp voor de Miss Nederland verkiezing!


Klik op foto voor vergroting    

Voor het geval u uitsluitend in bonen geïnteresseerd bent, dit zijn de kwekers: Betsie en Sietse van der Wal, Feie van Inthiemastraat 13, 8723 AB Koudum, tel. 0514-521793. De kwekerij met winkel staat aan de Nieuweweg waar de familie Van der Wal van maandag tot en met zaterdag bedient.
Tuincentrum Welgelegen, Tjalke van der Walstraat 21a, 8723 CB Koudum, tel. 0514-521843Duitse wijnstreken hebben een Weinkönigin, Friesland heeft een Beantsje-keninginne. In 2009 is dat Anmara Oosterbaan, hier gefotografeerd door FN op de tuinderij van Betsie en Sietse van der Wal.
Klik op foto voor vergroting