Superfiets

Superfiets

Publicatiedatum: 25 augustus 2008
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl

Friesland Holland test trendy Padova Easy Basiq:
Jonge vrouwen enthousiast over sportieve elektrische fiets van Batavus
E-bike fietst met uitgeschakelde trapondersteuning of lege accu ook superlicht

WOLVEGA (NL) – Forse tegenwind, heuveltje op in Gaasterland: geen punt voor de gebruiker van de sportieve en trendy Batavus Padova Easy Basiq. De Friesland Holland testfiets uit de 2009 collectie van de Heerenveense fietsfabrikant heeft een onopvallende, in de as van het achterwiel verborgen elektromotor en een onzichtbaar, in het frame weggewerkt accupakket.


Alles “easy” bij de Batavus Padova Easy Basiq, zoals de bediening van het instrumentenpaneeltje. Door op één van de twee knoppen van het display te drukken kiest men de mate van bekrachtiging door de elektromotor (drie standen) en schakelt men desgewenst het voorlicht in. Het achterlicht heeft de gebruikelijke een in het armatuur geïntegreerde schakelaar. De wijzer geeft voorts de dagafstand en het totaal aantal gereden kilometers weer. Het bedieningsdisplay is afneembaar om, in combinatie met het frameslot en de anti-diefstal-chip, diefstal bij stalling van de fiets tegen te gaan. Zonder display functioneert de trapassistent niet.
Klik op foto voor vergroting    

Alle testrijders, vrouwen tussen de 40 en 50 jaar en meiden van net boven de 20, waren erg enthousiast – en verbaasd – over de prestaties. Het design en de kleurstelling, overheersend wit met oranje en zwarte accenten, spraken iedereen aan. “Hartstikke vlotte fiets. Mogen we die houden?”


Klik op foto voor vergroting     

Traphulp: 70 tot 140 km!
De fiets met zeven normale versnellingen van een toerfiets en nog eens drie instellingen van de elektromotor, samen goed voor maar liefst 21 versnellingen, biedt trapondersteuning over een afstand van zo’n 70 km. De actieradius is afhankelijk van de krachtgroep die men digitaal, op het bedieningsdisplay, ingesteld heeft. Een gemiddelde snelheid van 20 km per uur is makkelijk haalbaar. Het maximum ligt rond de 25 km per uur. De batterij kan overal opgeladen worden als men de lichtgewicht lader meeneemt en eventueel een verlengsnoertje. Maar een lege accu is geen ramp: de Padova Easy Basiq is ook zonder elektropower nog steeds een lichttrappende toerfiets. De actieradius met trapondersteuning kan worden verdubbeld tot maximaal 140 km met een accessoire, de Batavus Range Extender. Dit is een tweede accu, verborgen in een mooie slanke fietstas.

Omdat de fiets zo goed presteert en er ook nog eens uitzonderlijk leuk en sportief uitziet, neemt Friesland Holland de Padova Easy Basiq op in haar Rent a Topbike-collectie (superieure huurfietsen) en showprogramma.

Vrijheid blijheid: met de Padova Easy Basiq ben je niet afhankelijk van speciale oplaadpunten, zoals Sparta promoot. Elk 220 V stopcontact is voor de nieuwe Batavus een oplaadpunt. Een probleem van speciale oplaadpunten is dat er heel weinig zijn in Friesland. Volgens de website van Sparta, www.sparta.nl, zijn er maar 21 Sparta Ion-oplaadpunten in de provincie en geen één in de Friese Elfsteden. Juist daar, in de Friesland Holland logementen, moeten de fietsen na een tocht van ca. 50 km opgeladen worden. Op de foto een Sparta-oplaadpunt bij ’t Fietshoekje, Sparta én Batavus-dealer in Oudemirdum. Eén van Frieslands grootste fietsenverhuurders en -verkopers, Michiel Hoek (foto): “Er wordt veel gebruik van gemaakt. Het is gratis. Elektrische fietsen zijn in korte tijd ontzettend populair geworden, vooral hier in Gaasterland.”
Klik op foto voor vergroting   

Info: www.holidays-in-holland.nl
Info: www.batavus.com
Info: www.onzichtbaremotor.nl
Info: www.fietshoek.nl