Sturiër Yachts in Stavoren gaat superjachten voor transatlantische tochten maken

Sturiër Yachts in Stavoren gaat superjachten voor transatlantische tochten maken

Auke van der Werff hoopt volgend jaar weer op Boot Düsseldorf te staan

STAVOREN (NL) – Ieder jaar daalt het aantal in staalbouw gespecialiseerde Friese jachtwerven dat met een motorjacht deelneemt aan Boot in Düsseldorf, terwijl juist het ontwerpen en bouwen van custom built stalen jachten een specialisme van de Friezen is. Alleen De Boarnstream uit Jirnsum en Super Lauwersmeer uit Noardburgum stonden met een stalen jacht op Boot 2019 die van 19 tot en met 27 januari plaatsvond. Grote Friese merken als Jetten, Aquanaut, Noblesse en Sturiër lieten verstek gaan.

De nieuwe Sturiër Dutchman Explorer 8 van 24 m.

Veel werven vinden Boot veel te duur. Deelname met een motorjacht van maximaal 15 meter kost je minstens €50.000,- aan transport-, expositie- en bemanningskosten. En dan moet je ook nog een schip klaar hebben liggen voor de beurs. Een doorsnee naar wens gebouwd stalen motorjacht kost gauw tussen de 300.000 en één miljoen euro. Op voorraad bouwen kan niet, in de eerste plaats niet omdat het product te kostbaar is, maar ook niet omdat ieder stalen motorjacht tegenwoordig qua indeling, uitrusting en motorisering een maatpak is. Bovendien moet je over expositie op een show overeenstemming bereiken met de opdrachtgever, de eigenaar.

Cruiseschip: Sturiër Dutchman Explorer
Auke van der Werff van de 100-jarige scheepswerf De Volharding in Stavoren had dit jaar geen jacht beschikbaar voor Boot, wel een paar in aanbouw. Dit voorjaar loopt bij hem de nieuwe Sturiër 565 OC van stapel, een boot van 17,5 m. Verder wordt in de hallen gewerkt aan een Sturiër Dutchman 52 van 15 meter, het type dat Van der Werff twee jaar geleden met succes in Düsseldorf en op Motorboot Sneek presenteerde. Hij heeft al negen Dutchmans aan de man gebracht, waaronder een van 17,50 m. Dit zijn schepen van minstens één miljoen euro. De prijzen van de nieuwe Dutchman Explorer-range liggen nog een paar miljoen hoger. Van der Werff duikt namelijk in de wereld van compacte superjachten tot een lengte van 25 meter waarmee je naar de Verenigde Staten kunt varen. In feite praat je over kleine cruiseschepen met speciale hutten voor de bemanning. Met zo’n groot schip zal Van der Werff niet naar Boot 2020 gaan, maar waarschijnlijk wel weer met een eveneens oceaanvaardige kleinere Dutchman van rond de 15 meter. Zeker is het niet, want de werf heeft altijd toestemming nodig van de eigenaar.

Meer info:
www.sturieryachts.nl
www.boot.de
www.motorbootsneek.nl
www.boot-holland.nl

Nieuw bij Friesland Holland, de blauwe gids:
Blader hier in het nieuwe magazine over waterrecreatie in Friesland:
www.frieslandholland.nl/waterland/

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Vakantiebestemming Friesland Holland:
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

De etage met hutten voor de eigenaar, de gasten en de bemanning van de Sturiër Dutchman Explorer 8.

Auke van der Werff, bouwer van exclusieve stalen jachten.

Sturiër 565 OC in aanbouw op scheepswerf De Volharding in Stavoren.

Sturiër Dutchman 52 in aanbouw op scheepswerf De Volharding in Stavoren.

Sturiër 620 OC van 18,50 meter.

Sturiër 565 OC van 17,50 meter.

Sturiër Dutchman 52 op Motorboot Sneek. De eerstvolgende show is 12, 13 en 14 april 2019. Sturiër Yachts is een vaste deelnemer aan deze grote in-water-boatshow in Sneek. Meer info: www.motorbootsneek.nl

Sturiër 500 CS van 14.98 meter. CS staat voor centre sleeper: het verblijf van de eigenaar bevindt zich in het midden van de rondspant romp, daar waar de boot het ruimst is. Dit model toonde Auke van der Werff op Boot 2013.

Hier, op de werf van De Volharding in Stavoren, worden de Sturiërs gebouwd. Naast deze nieuwbouwhallen bevinden zich nog grote hallen voor winterberging en onderhoudsactiviteiten.