Superhelden van José Witteveen

Superhelden van José Witteveen

Publicatiedatum: 2 maart 2012
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Kunstroute Friesland

Alles für die Kunst
Alles für die Kunst

LEEUWARDEN (NL) – Beeldend kunstenaar José Witteveen uit Leeuwarden presenteert vanaf 10 maart 2012 in de nieuwste expositie in De Straat (Fries Museum) bijzondere ontmoetingen met hedendaagse iconen en half-mens-half-dierfiguren. In ‘Fabelhaften & Superhelden’ zijn ruim dertig etsen te zien die Witteveen in de afgelopen twee jaren heeft gemaakt. Een groot deel van de werken is nog niet eerder geëxposeerd. De opening is op vrijdag 9 maart om 17.00 uur.

Na de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en enkele omzwervingen is José Witteveen (1981) teruggekeerd in Leeuwarden en werkt ze alweer zes jaar voornamelijk aan grafiek. Daarbij maakt Witteveen intensief gebruik van de mogelijkheden van het Grafisch Atelier Friesland te Leeuwarden. ‘Etsen is voor mij een techniek, waarin het technische aspect niet het belangrijkste is; de inhoud staat voorop. Door de techniek echter ontstaan er wel telkens nieuwe mogelijkheden.’

 

In EXPO #6 van De Straat is onder meer een bijzonder drieluik te zien, waarbij de mens als een heilig icoon is neergezet, een 21ste-eeuws icoon. Een drieluik waarin Barack Obama, Michael Jackson en José Witteveen in de rol van Jeanne d’Arc optreden. Twee etsen van dit drieluik zijn in 2011 aangekocht door het Fries Museum. Aan de andere kant presenteert Witteveen ook beelden van hedendaagse situaties waarin figuren in voorkomen die half-mens en half-dier zijn. Hier zet Witteveen de mens juist niet neer als heilige, maar laat zij het hedendaagse zien, het heilige in het hedendaagse. ‘De buitenkant, het uiterlijk is hierbij minder belangrijk, maar geïntegreerd in de omgeving. De mens heb ik geplaatst in een werkelijkheid zoals ik die zie: mijn perceptie van een natuurlijke omgeving van het individu, reagerend op hedendaagse situaties’, aldus Witteveen.

Daarnaast heeft Witteveen recentelijk etsen gemaakt van chemische landschappen, die nu voor het eerst in De Straat worden getoond. Deze zijn ontstaan in samenwerking met Nynke-Rixt Jukema en Witteveen geeft hier haar visie op het Friese landschap.

‘Fabelgestalten & Superhelden’ is van 10 maart tot en met 22 april 2012 te zien in De Straat. De Straat is een podium voor Fries talent dat het Fries Museum in 2011 in samenwerking met Fryslân Culturele Hoofdstad 2018 is gestart. De Straat is gratis toegankelijk voor publiek. Het nieuwe podium De Straat is mogelijk met steun van de Gemeente Leeuwarden en Fryslân Culturele Hoofdstad 2018.

Zoutland.

Grietsje.

Zoutland.
Grietsje.

Info: www.destraat.friesmuseum.nl