Taalstrijd om Friese gemeentenaam kost vermogen

Taalstrijd om Friese gemeentenaam kost vermogen

Publicatiedatum: 16 april 2014
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Friese nationalisten: ‘De Friese Meren’ moet beslist ‘De Fryske Marren’ worden

Schoterzijl
 

JOURE (NL) – Het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, ageert fel tegen de Fryske Nasjonale Partij (FNP). Die wil koste wat het kost de pas ingevoerde gemeentenaam De Friese Meren (Joure en verre omstreken) veranderen in De Fryske Marren. ‘Deze operatie kost tonnen en betekent grote reputatieschade voor een fantastisch vakantiegebied,” vindt directeur Albert Hendriks.

Drie gefuseerde recreatiegemeenten Skarsterlân (hoofdplaats Joure), Lemsterland (hoofdplaats Lemmer) en Gaasterlân-Sleat (hoofdplaats Balk) hebben bij aanvang van de fusiebesprekingen, een paar jaar geleden, de werknaam De Friese Meren bedacht en geclaimd. De gemeentenaam is overal officieel ingevoerd, tot in de verste uithoeken, en in alle vormen van communicatie. Zie www.defriesemeren.nl

Terwijl bestuur en ambtenaren van De Friese Meren net klaar zijn met de invoering van de Nederlandstalige gemeentenaam, eist de FNP na de recente verkiezingswinst een Friestalige gemeentenaam: De Fryske Marren. Het hele naamsveranderingscircus gaat weer op tournee als de gemeenteraad binnenkort akkoord gaat met de eis van de FNP.

Toeristenbelasting
Hendriks: “De FNP scoort momenteel goed in Friesland, mede doordat andere partijen minder alert zijn. De taalstrijd in de provincie kost steeds meer energie en geld, tot in het absurde. Geen wonder dat de toeristenbelasting steeds omhoog moet. Recreatie- en horecaondernemers vrezen hogere kosten voor de marketing van hun onderneming. Het consequent toepassen van twee talen, een Nederlands- en een Friestalige gemeente- en plaatsnaam, zou veel geld besparen en minder twisten opleveren.”
Hendriks hoopt dat een meerderheid van de gemeenteraad van De Friese Meren, die binnenkort in Joure bijeenkomt, de naamsverandering alsnog van tafel veegt.

Spot
De directeur van het toeristenbureau drijft op de toeristische nieuwssite friesnieuws.nl de spot met de politiek in Zuid-Friesland met een letterlijk en figuurlijk bedoelde ‘dure grap’:
www.friesnieuws.nl/rubrieken/moppen-archief/1222-de-fryske-marren
Hij heeft ook domeinnamen als www.friesemeren.eu en www.defryskemarren.com ingezet om te voorkomen dat de vakantieregio onvindbaar wordt als vakantiegebied.

Toeristische informatie over Joure:
www.joureholland.nl