Tekstbureau in de bak: Drs. Ydwine van der Veen bevrijdt Nederlandse en Friese teksten van fouten

Tekstbureau in de bak: Drs. Ydwine van der Veen bevrijdt Nederlandse en Friese teksten van fouten

Publicatiedatum: 8 september 2010
Tekst: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Tekstbureau in de bak:

Drs. Ydwine van der Veen bevrijdt Nederlandse en Friese teksten van fouten

LEEUWARDEN (NL) – Met ingang van deze maand beschikt Het Nederlands Tekstbureau over een in de Nederlandse en Friese taal gespecialiseerde franchisevestiging in Leeuwarden en wel in het voormalige Huis van Bewaring, Blokhuispoort 40. Het filiaal is in handen van Ydwine van der Veen, een geboren en getogen Friezin. “Ik schrijf, herschrijf en corrigeer teksten in zowel de Nederlandse als Friese taal.”

drs. Ydwine van der Veen

drs. Ydwine van der Veen

Captain drs. Ydwine van der Veen houdt van water — en dus Fryslân — en schrijven. E-mail: y.vanderveen@hntb.nl

Ydwine van der Veen studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarbij volgde ze het doctoraal bijvak Frysk. In de loop der jaren doceerde zij op middelbare scholen, managementopleidingen en de hogeschool. Op de agenda stonden vakken als Nederlands, taalbeheersing en schriftelijke communicatie. Naast het docentschap schreef zij veelvuldig fictieve en non-fictieve teksten in zowel het Nederlands als Fries. In 2009 was een van haar teksten genomineerd voor de ‘JM prijs’. In datzelfde jaar besloot zij zich bij Het Nederlands Tekstbureau aan te sluiten.

Franchiseformule
De vestiging in Leeuwarden is de zevende franchisevestiging van Het Nederlands Tekstbureau, dat in 2001 werd opgericht. Eerder openden al vestigingen in Den Haag, Veenendaal, Eindhoven, Nijmegen, Amsterdam en Rijswijk. Voordat een ondernemende tekstschrijver een franchisevestiging mag openen, moet aan tal van voorwaarden zijn voldaan. Zo moeten de tekstschrijvers over de beste taal- en tekstkwaliteiten beschikken, maar ook over de juiste opleiding, een typediploma en uitstekende referenties. Daarnaast maken kwalificatietoetsen onderdeel uit van de strenge selectieprocedure.