Terras ‘café aan de haven’ van Vader Abraham twistpunt in Friese Hanzestad

Terras ‘café aan de haven’ van Vader Abraham twistpunt in Friese Hanzestad

Raakt Vrouwtje van Stavoren buiten beeld door een handvol tafels en stoelen?

STAVOREN (NL) – Wie denkt dat Hanze- en Elfstedenstad Stavoren als een egel in winterslaap verkeert, heeft het mis. Stekeligheden rond een klein terras aan de voet van het standbeeld van het Vrouwtje van Stavoren houden de inwoners wakker sinds de stedelingen André en Anita Inia, de uitbaters van eetcafé ‘De Visserman’ aan de rugzijde van de — volgens een sage — schatrijke koopmansweduwe, toestemming vroegen en kregen voor een extra terras aan de oude buitenhaven. Die permissie kwam van de gemeente Súdwest-Fryslân (Sneek), eerst vanwege corona om de horecaondernemers te steunen in moeilijke tijden, en nu omdat het best gezellig leek, dat terras aan de haven.

Het terras aan de haven van Stavoren van eetcafé ‘De Visserman’, links op de foto (pand met het logo van Douwe Egberts koffie). Op de achtergrond hotel-restaurant ‘De Vrouwe van Stavoren’. Het hoog geplaatste standbeeld van het Vrouwtje van Stavoren — op een rond bakstenen podium — is amper te zien, want het is bijna net zo klein als Manneken Pis van Brussel. Het wordt aan geen enkele zijde door stoelen en tafels aan het zicht onttrokken.

Het terras, vanuit de zaak van de Inia’s bekeken aan de overkant van de straat, is niet alleen een extra bron van inkomsten voor hen, maar ook extra service aan toeristen. Een paar inwoners van Stavoren hebben echter bij de gemeente officieel protest tegen deze visie aangetekend. Ze vinden het levensgevaarlijk, die overstekende obers en serveersters. Het zou ter plekke, aan de Noord, al enorm druk zijn met fietsers, wandelaars en auto’s en zou het een wonder zijn dat er nog nooit ongelukken zijn gebeurd. En je zou er niet meer fatsoenlijk een foto van het Vrouwtje kunnen maken, beweren ze in de Leeuwarder Courant van 17 december 2021.

Helemaal niet gevaarlijk
Albert Hendriks van het bureau voor toerisme Friesland Holland: “Beroepshalve kom ik vaak in het vakantieseizoen in Stavoren — al 26 jaar, onder andere om koffers en fietsen te laden en te lossen — en het klopt, het is er vaak héél druk. Maar dat is juist goed. Op de smalle witte brug over de oude sluis en de T-kruising van de Noord en de Havenweg wandelt, fietst en rijdt alles door elkaar heen, waardoor je gedwongen wordt je stapvoets te verplaatsen. Je moet de terrassen van hotel ‘De Vrouwe van Stavoren’ en ‘De Visserman’ en ‘het overstekende wild’ van laatstgenoemde zaak zien als sfeerverhogende en kalmerende verkeersdrempels. En geen enkel straatmeubel staat het maken van een foto ván of selfie mét de bronzen weergave van het hebzuchtige en hoogmoedige Vrouwtje van Stavoren in de weg. Het bezwaar tegen het terras is typisch een geval van op alle slakken zout leggen.”

Meer info:
www.de-visserman.nl
www.youtube.com/watch?v=kSaDfOFTFHU  (‘Het kleine café aan de haven’ van Pierre Kartner, beter bekend als Vader Abraham)
www.elfstedenroute.nl

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie en andere unieke zekerheden van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/

De tafels en stoelen op het haventerras staan altijd ver uitelkaar, zodat iedereen ook via het terras bij het Vrouwtje kan komen. Ook zonder passage van het terras kan men bij het kunstwerk komen om bijvoorbeeld een selfie te maken.

Eetcafé ‘De Visserman’ van André en Anita Inia bevindt zich in het centrum van het kleine Hanzestadje, vlakbij de smalle witte brug, aan een soort wandelpromendade met tamelijk veel, maar zeer langzaam rijdend toeristisch verkeer, vooral fietsers.

Zicht op de oude buitenhaven van Stavoren met traditionele zeilschepen van de Friese Vloot. Links is nog een stukje terras van eetcafé ‘De Visserman’ zichtbaar.