Kleinste ‘supermarkt’ van Nederland staat in Friesland, in the middle of nowhere en onbemand

Kleinste ‘supermarkt’ van Nederland staat in Friesland, in the middle of nowhere en onbemand

Streekwinkel ’t Verst in Munnekeburen, pal naast Natuurpark Rottige Meente

Kleinste ‘supermarkt’ van Nederland staat in Friesland, in the middle of nowhere

MUNNEKEBUREN (NL) – Fietsend door Nederland kom je soms dingen tegen waarover je wel eens iets gehoord of gelezen hebt, maar niet weet wat het werkelijk is. Over boerderijwinkels bijvoorbeeld. Of ze wat voorstellen, bijzonder zijn? Eén zeker en die is van de melkveehouders Willem en Titia van der Linde in het Zuid-Friese Munnekeburen. Tussen de Tsjongervallei en Natuurpark Rottige Meente, in de eindeloze weilanden van de Groote Veenpolder, bevindt zich naast de kruising Grindweg-Kerkeweg in Munnekeburen een unieke verszaak: Streekwinkel ’t Verst. Een onbemande mini-supermarkt met heel veel versproducten, rechtstreeks van boeren, slagers en anders ambachtslieden uit de omgeving.

Willem en Titia van der Linde runnen een unieke versmarkt: zo compleet als Albert Heijn en zo klein als de niet meer bestaande SRV-wagen van de ‘melkboer’. Foto’s: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Het gebouwtje is door zijn eenvoud leuk, maar nog leuker wordt het als je de minimarkt van veehouder Willem van der Linde en zijn mede ondernemende echtgenote Titia van der Linde-Sierdsma betreedt. Er is van alles te krijgen en dat was een tijdje niet zo in de Grote Veenpolder met de dorpen Nijetrijne, Langelille, Munnekeburen, Scherpenzeel, Spanga en Schoterzijl. Wie voor 2020 vanuit de voormalige turfwinning, nu één van de grootste veenweidegebieden van Friesland, versproducten wilde kopen, moest naar de supers in omliggende plaatsen als Kuinre, Echtenerbrug, Lemmer of Wolvega.

Toen kooptrends ‘lekker lokaal’ en ‘koop vers van de boer’ doorzetten, besloten de Van der Lindes, boerend aan de Gracht in Munnekeburen, juni 2020 het voormalige steunpunt van drinkwaterbedrijf Vitens met reinwaterkelder bij genoemde kruising te kopen. Ze richtten het in als een onbemande, maar goed met camera’s bewaakte self-service-shop. De plek is niet verkeerd ontdekte de redactie van Fries Nieuws: centraal in het veengebied en nabij fietsroutes in de Rottige Meente, in de picture bij de locals en toeristen. Je kunt het vrolijk opgetuigde gebouwtje met picknicktafels en een kunstkoe niet over het hoofd zien, want er is verder niks. Dat is het mooie van het uitgestrekte groene Friese veenweidegebied: er lijkt niks te zijn, maar er is meer dan genoeg. “’s Zomers zitten hier veel toeristen te genieten van boerderij-ijs, tapmelk of verse zuivel,” weten Willem en Titia die ruim 200 melkkoeien en enig kleinvee hebben. Voor Titia, die ook nog full-time-medewerker bij de vrachtwagentrailer- en aanhangwagen bouwer Heiwo in Wolvega is, is de winkel een hobby, maar ook persoonlijke inzet voor de leefbaarheid van dorpsgemeenschappen in dit winkelloze deel van de provincie Fryslân. “We wilden heel graag de leefbaarheid van de omgeving verbeteren, maar ook de boer-burger-verbinding maken door de verkoop van onze eigen koeienmelk. In combinatie met het werk wat we al doen, kwamen we al snel op een onbemande winkel. We zijn met een klein assortiment begonnen, maar dat wordt steeds groter doordat we in de loop der tijd meer bijzondere en gewilde producten tegenkomen of aangeboden krijgen. Wat een grote supermarkt in huis heeft, hebben wij ook, alleen ligt bij ons het accent op vers van de boer en daarmee samenhangende levensmiddelen, één leverancier of merk per categorie. Zo kunnen we ook nog aardig concurreren qua prijs, terwijl wij een kwaliteit bieden waarvoor inmiddels mensen uit de omliggende grote plaatsen 25 km rijden om bij ons bijvoorbeeld aardappelen of eieren te kopen.”

Adres
Wilt u met de auto naar de kleinste versmarkt van Nederland? Dit is het adres voor uw navigatiesysteem: Grindweg 128A, 8485 JG Munnekeburen, Friesland, Nederland. U kunt voor de deur parkeren op een mooi aangelegd parkeerterrein en na het boodschappen doen op het picknickterras genieten van lekkernijen als Fryske drûge woarst. Fietsers en wandelaars, onderweg in de Rottige Meente, kijken even op de knooppuntenkaarten. Deze kruising moet u hebben: Grindweg-Kerkeweg in Munnekeburen, ooit een vroom dorp.

Meer info:
www.streekwinkeltverst.nl
www.facebook.com/streekwinkeltverst

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie en andere unieke zekerheden van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/

Streekwinkel ’t Verst staat op een kruising van twee wegen in de Grote Veenpolder in het zuiden van Friesland. Foto’s: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Op een beeldscherm in de winkel kunnen bezoekers van streekwinkel ’t Verst een kijkje in de moderne melkveehouderij van de Van der Lindes aan de Gracht in Munnekeburen nemen. Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Populair: de melktapautomaat. Foto’s: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Titia van der Linde toont enkele bestsellers uit de streek, populair bij toeristen en mensen die een origineel Fries cadeautje zoeken. Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Hier komt de tapmelk vandaan: boerderij ‘De Polderhoeve’ van Van der Linde aan de Gracht in Munnekeburen. Foto’s: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.