Friese rivier minder biodivers, onbevaarbaar en onbruikbaar als waterafvoer door invasieve excoot

Friese rivier minder biodivers, onbevaarbaar en onbruikbaar als waterafvoer door invasieve excoot

Boeren houden watergangen beter open dan Friese natuurorganisatie

WOLVEGA (NL) – Als er nog water van Nationaal Park Drents-Friese Wold door de rivier de Lende (Linde) in het zuiden van Friesland naar het Overijsselse Kuinre moet stromen, als je er nog moet kunnen kanoën, als de motorjachten van de haven bij de Blessebrug ten zuiden van Wolvega nog naar de Driewegsluis in Nijetrijne moeten kunnen varen, als er nog vissen moeten leven, als inheemse planten niet helemaal het onderspit moeten delven, dan mag It Fryske Gea, beheerder van de Lendevallei, wel snel boeren inschakelen. Die zijn in dezelfde vallei nu druk met de effektieve verwijdering van waterplanten in de sloten die hun veenweiden omzomen, opdat er in Friesland geen wateroverlast zal zijn tijdens en na hevige regens.

De Friese natuurorganisatie It Fryske Gea laat de rivier Lende helemaal dichtgroeien met buitenlandse waterplanten: minimale biodiversiteit en de gewenste snelle waterafvoer na hevige stortbuien is fors beperkt. Foto’s: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Agrariërs moeten van Wetterskip Fryslân de watergangen zoveel mogelijk plantenvrij houden om voldoende doorstroming te houden bij hevige regenval, zodat het water ongehinderd, dus vlot het Ir. D.F. Woudagemaal (stoom) in Lemmer en het J.L. Hooglandgemaal (elektrisch) in Stavoren kan bereiken. Die pompen het overtollige water van de Friese boezem op het IJsselmeer. Maar de Friese natuurbeheerder It Fryske Gea neemt het niet zo nauw met de verwijdering van ‘invasieve excoten‘ als Grote Waternavel: de hele Lende zit er vol mee. Boeren krijgen altijd de schuld — door hen zouden te veel meststoffen als fosfaat in het water komen — maar dat de waterplanten uit het warme buitenland in Nederland welig tieren komt door tuincentra die ze importeerden en verkochten aan vijver- en aquariumbezitters (burgers). En die dumpten ze weer in de natuur als ze er genoeg van hadden, met alle gevolgen van dien. Sloten, rivieren en grachten groeien nu extra snel dicht door de zachte winters en het loskomende groen hoopt zich op voor stuwen en gemalen. Er lijkt geen eind aan de wildgroei te komen. It Fryske Gea beschikt wel over een maaiboot, maar die lijkt in het boothuis afgemeerd. Positieve bijkomstigheid: als je een beetje je best doet zie je de pompeblêden van de Friese vlag in de Grote Waternavel.

Natuurorganisatie It Fryske Gea is overigens om commentaar gevraagd. Zij gaf hier geen gehoor aan.

Meer info:
www.itfryskegea.nl/natuurgebied/lendevallei/
www.nationaalpark-drents-friese-wold.nl
www.woudagemaal.nl  (Lemmer, UNESCO Werelderfgoed)
www.gemalen.nl
www.wur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/Onderzoeksinstituten/plant-research/Agrosysteemkunde/Gewasbescherming-en-milieu/Invasieve-plantensoorten-exoten.htm
www.ecopedia.be/planten/grote-waternavel
www.invasieve-exoten.info/nl/invasieve-exoten/Soorten/Unie-lijst-invasieve-exoten/Grote-waternavel.htm

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie en andere unieke zekerheden van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/

De Friese natuurorganisatie It Fryske Gea laat de rivier Lende helemaal dichtgroeien met buitenlandse waterplanten: minimale biodiversiteit en de gewenste snelle waterafvoer na hevige stortbuien is fors beperkt. Foto’s: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Boeren zijn beter bezig in de Lendevallei, mede op gezag van het waterschap Wetterskip Fryslân. Buurvrouw It Fryske Gea laat voorlopig de boel de boel. Foto’s: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

In de Grote Waternavel kun je de pompeblêden van de Friese vlag, eigenlijk de bladen van een waterlelie, herkennen. Foto’s: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.