The world’s smallest and smartest superyacht?  Super Lauwersmeer SLX54!

The world’s smallest and smartest superyacht? Super Lauwersmeer SLX54!

European Power Boat of the Year 2023 – Boot Düsseldorf Germany

The world’s smallest and smartest superyacht?
Super Lauwersmeer SLX54, made in Friesland Holland!

NOARDBURGUM (NL) DÜSSELDORF (D) – “We zaten met z’n drieën, Bastiaan Jousma, zijn broer Louis en ik op de watersportbeurs Boot 2020 in Düsseldorf te brainstormen over een nieuw model. We wilden een nieuwe stap zetten, naar een ‘next level’ naast de succesvolle Discovery-lijn van Super Lauwersmeer, waarvoor ik als jachtontwerper al tien jaar met de broers samenwerk. We koersten op een uniek stalen motorjacht, een schip met de eigenschappen, kenmerken en kwaliteiten van meerdere typen, maar dan samengepakt in één design jacht, met daaraan toegevoegd innvovaties die het varen nóg leuker maken. Natuurlijk hebben we op de beurs ook goed naar de wensen van potentiële kopers geluisterd en rondgekeken. Wat zijn de trends? Zo werd drie jaar geleden de basis gelegd voor de Super Lauwersmeer SLX54 die zaterdagavond 21 januari 2023 in Düsseldorf werd uitgeroepen tot European Power Boat of the Year 2023. De volgende dagen stonden belangstellenden in een lange rij bij de stand van Super Lauwersmeer in hal 1 om de boot van binnen te mogen bekijken. De SLX 54 leek wel een topattractie op de Efteling.”

Het nieuwe topmodel van Super Lauwersmeer is ondanks de eigen identiteit een echte SL: degelijk Fries, praktisch, doordacht, top afgewerkt en boordevol innovaties. De X respresenteert het concept, een crossover. De SLX54 verenigt twee jachtconcepten, namelijk die van een open kuip (OC) en achterkajuit (AC) en dat op een formaat van 17 meter bij deen romplengte van 15 meter. Geheel in lijn met het crossover-concept is ook het innovatiecve onderwaterschip. Louis en Bastiaan Jousma: “We hebben het beste van meerdere werelden gecombineerd.”

Aan het woord de 60-jarige yacht designer Arnold de Ruyter van AR Design in Purmerend. De in zijn eentje werkende tekenaar heeft naar aanleiding van de onderscheiding, net als de gebroeders Jousma, vele felicitaties in ontvangst mogen nemen. “Inderdaad, de prijs is een mooie waardering voor het denk- en maakwerk van ons drietjes, maar ook voor de medewerkers en toeleveranciers van Super Lauwersmeer. Dit gaat de hele wereld over. Mooiere reclame kun je niet krijgen.”
Het op Boot 2023 tentoongestelde jacht is al verkocht, met nummer twee is de werf halverwege en vervolgorders zitten in de pijplijn.

Anders dan alle andere
De European Power Boat of the Year Award, de Oscar in de jachtbouw, werd door een internationale jury van maritieme journalisten aan Super Lauwersmeer toegekend voor de categorie waterverplaatsers (displacement class). Het journaille is zeer lovend over het jacht vanwege de talrijke innovaties aan boord, het concept van een crossover (in dit geval een kruising tussen een waterverplaatser en een snelvarend jacht), de royale ruimte en de doordachte indeling van de drie verblijfsniveaus en het design. Het ontwerp van De Ruyter vinden de juryleden uniek voor staalbouw.
Kenmerkend voor de 17 meter lange Super Lauwersmeer SLX54, waarvoor je minstens 1,6 miljoen euro moet neertellen, zijn de integratie van een open kuip en achterkajuit in één model. Twee dekken, het beachdeck (terras aan water en zwemplateau) en de aangrenzende beachlounge, maken een grotere waterbeleving mogelijk, afhankelijk van de plek en het weer. De drie verdiepingen hebben elk hun eigen zitplaatsen en ambiance. Een nieuw ontworpen onderwaterschip maakt dat er sneller dan voorheen kan worden gevaren met een stalenmotorjacht met een gewicht van ruim dertig ton.

Lees meer The world’s smallest and smartest superyacht? Super Lauwersmeer SLX54!