Tip. Fries nieuws 20 maart 2014

Tip. Fries nieuws 20 maart 2014

Publicatiedatum: 20 maart 2014
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Tip

It Mandefjild, Bakkeveen.
It Mandefjild, Bakkeveen.

Lammetjes kijken! Op de grens van Fryslân en Drenthe ligt een prachtige natuurgebied met bos, heide en zandverstuivingen. Op zaterdag 5 april 2014 kunnen natuurliefhebbers onder leiding van It Fryske Gea-gidsen Arjen de Boer en Jan Falkena mee op een mooie wandelexcursie in dit gebied en misschien zelfs een kijkje nemen bij de schaapskooi bij Bakkeveen.

Het is lammertijd en de eerste jonge lammetjes zijn volop te bewonderen. De excursie start om 10.00 uur en duurt ongeveer twee uren. Opgave voor de excursie kan tot vrijdag 4 april 12.30 uur via het kantoor van It Fryske Gea, tel. (0512) 381448. Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis op vertoon van de ledenpas, niet-leden betalen € 4,- en kinderen tot en met 12 jaar € 2,- per persoon.

Drentse heideschapen
Op de Heide fan Allardseach graast een kudde Drentse heideschapen. De kudde helpt It Fryske Gea bij het natuurbeheer van de heide. De dieren zorgen ervoor dat de heide niet verdwijnt door gras en jonge bomen tussen de heide op te eten. Zo krijgt de heide de kans om elk jaar weer haar kleurenpracht te laten zien en worden bijzondere dier- en plantensoorten behouden. Ieder voorjaar worden er in de schaapskooi weer veel lammetjes geboren.

Diversiteit
Het Mandefjild is een publiekstrekker van de eerste orde. Jaarlijks bezoeken duizenden bezoekers dit gebied voor een wandeling. Wandelaars vinden er alles wat ze verlangen van bos en heide tot zandverstuivingen. Ook bezoekers die geïnteresseerd zijn in cultuurhistorische elementen in het Friese landschap, kunnen hier terecht voor een heerlijke wandeling.

It Fryske Gea
It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. Zij heeft als doel bescherming, behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultuurhistorisch erfgoed in Fryslân. De vereniging beheert momenteel meer dan vijftig verschillende natuurgebieden – met een totale oppervlakte van 20.000 hectare – verspreid over de hele provincie. In haar werk wordt de vereniging gesteund door ruim 30.000 leden.

Info: www.itfryskegea.nl
www.goudenfriesewouden.nl