TIP: Naar wonderlijk Warten

TIP: Naar wonderlijk Warten

Publicatiedatum: 11 Juli 2013
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Terug in de tijd:

 Naar wonderlijk Warten

Varen als vroeger van vissers- en rietdorp Earnewâld naar museum en boerenkaasmakerij in Warten.
Varen als vroeger van vissers- en rietdorp Earnewâld naar museum en boerenkaasmakerij in Warten.

Op woensdag 17 juli 2013 organiseren het Frysk Lânboumuseum in Earnewâld, museum Warten en activiteitenboerderij De Wartenster in Warten een vaartocht met een open boerenpraam naar Warten. Beter kunt u de natuur en cultuur in en rondom het Nationaal Park De Alde Feanen niet beleven. Er kunnen maximaal 40 mensen mee. Opgave kan op  0511-539420 (tussen 10.00 en 17.00 uur). Kosten vaartocht, entrees, hapjes en drankjes: € 24,95 per persoon (kinderen € 12,95)

De ‘preamtocht’ gaat voor een groot deel door het wereldwijd unieke laagveengebied. Bij de vaartocht zijn hapjes en drankjes (geen lunch) inbegrepen. Onderweg doet de Pream het dorp Warten aan waar de oude Greidboerderij bezichtigd kan worden. Er staan nog meer van deze tochten gepland en wel op 21 augustus en 18 september 2013. Aanvang elke keer 10.00 uur.
 
De route start in het Frysk Lânboumuseum in Earnewâld. Daar maakt de bezoeker op een levendige manier kennis met tweeduizend jaar agrarische geschiedenis van Fryslân. Het museum toont de leef-, werk- en woonomstandigheden van de boer tijdens verschillende perioden, zoals de terpentijd, de middeleeuwen, de periode rondom 1870 en voor en na de oorlog. Hoe hielden onze voorouders het hoofd (soms letterlijk) boven water, hoe gingen ze te werk en wat voor problemen kwamen ze tegen in hun strijd een bestaan op te bouwen, dat zijn de vragen die de basis vormen van de inrichting van het museum. Natuurlijk speelt de boerderij in al zijn vormen daar in belangrijke trol in.  Momenteel is in het museum een expositie over verdwenen bijgebouwtjes te zien.

Na een vaartocht arriveert de praam bij de oude en unieke greidboerderij die een onderdeel vormt van museum Warten. Deze oud Friese greidepleats (weideboerderij) is de enige in Friesland overgebleven boerderij van het historische langhuistype en laat zien hoe er vroeger in de praktijk geboerd werd. De boerderij is volledig gerestaureerd en in oorspronkelijke staat ingericht. Het is de voorganger van de kop-hals-rompboerderij.

Info: www.frieslandbouwmuseum.nl
http://www.museumwarten.nl/
www.dewartenster.nl