Fryslân Fan Auteur Eveline Hagenbeek

Fryslân Fan Auteur Eveline Hagenbeek

Publicatiedatum: 11 Juli 2013
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Fryslân Fan

Auteur Eveline Hagenbeek

Eveline Hagenbeek is journaliste en nu ook schrijfster van een ideeënboek voor waterfans.
Eveline Hagenbeek is journaliste en nu ook schrijfster van een ideeënboek voor waterfans.

Sinds kort ligt hij — niet zij — in de boekwinkels: de reisgids ‘668 dingen doen aan het water’. Het is een gouden-tip-boek voor iedereen die op of aan het water recreëert of doet wil doen. Schrijfster en Fryslân Fan Eveline Hagenbeek heeft Friesland en het bureau voor toerisme van Fryslân er ook ingezet, onder andere met een sloepentocht langs de Elfsteden.

Fries Nieuws-lezers kunnen de ideeëngids volgen op www.facebook.com/668dingendoen Het ligt in de meeste boekwinkels en is online verkrijgbaar bij Bol.com, Bruna en andere online boekwinkels. Het ISBN nr is 9789021553450.

Waterrecreant en schrijfster Eveline Hagenbeek
De auteur van het mooie en praktische boekje is Eveline Hagenbeek, nu Amsterdamse, maar tot 1993 een inwoner van het monumentale havenstadje Elburg. Zij over haar beweegredenen:
“Het vaarvirus is ontstaan in 2010, toen mijn ex en ik vlak voor Sail een consolebootje kochten.  Met familie, vrienden, picknickmanden en flessen rosé zijn we de Amsterdamse grachten afgeschuimd en er ging een wereld voor ons open. Wat is varen superrelaxed! En wat ziet de stad er anders uit vanaf het water! Maar wel liepen ook tegen allerlei praktische dingen aan: bij welk terras kun je aanleggen? Waar zit die pizzeria waar je je pizza in je bootje krijgt geserveerd? Heeft die rondvaartboot voorrang of niet? Zo ontstond het idee voor een praktisch vaargidsje en ben ik uitgeverijen gaan benaderen.”

“Ik heb de afgelopen jaren als journalist gewerkt voor bladen als Viva, Fancy, Cosmopolitan en Glamour. Ik schrijf nog steeds, onder andere voor Margriet More en ik fotografeer er ook af en toe bij, dus het schrijven en fotograferen was bekend terrein. Uitgeverij Kosmos was direct enthousiast, maar wilde een boekje niet beperken tot varen en Amsterdam. Het thema werd aan het water door heel Nederland en toen ben ik gaan speuren naar adressen op, in, aan en onder water.”

 

Fryslân
Eveline: “Friesland was natuurlijk een makkie met al dat die meren en plassen, maar in Drenthe heb ik heel erg moeten zoeken en ook Flevoland was nog best lastig. Ik heb me verbaasd over de hoeveelheid leuke, bijzondere, originele, gekke en prachtige bed & breakfasts, logeerboten, vaartuigen, restaurantjes en strandpaviljoens. Er is zóveel te doen! Van de zomer ga ik een aantal evenementen bezoeken zoals de Visserijdagen in Bruinisse, de Helderse Visserijdagen en de Botterdagen in Elburg. Om de nautische sfeer mee te pakken en ook om daar zelf met een boekenkraampje te staan. En natuurlijk heel veel varen!”
 

De cover van Eveline Hagenbeek’s boek. Fryslân is goed vertegenwoordigd in ‘668 dingen doen aan het water’, onder andere op deze pagina.

De cover van Eveline Hagenbeek’s boek.

Fryslân is goed vertegenwoordigd in ‘668 dingen doen aan het water’, onder andere op deze pagina.