Topkok Reitse Spanninga sabreert ’t Schippershuis tot lid van culinaire vereniging Euro-Toques

Topkok Reitse Spanninga sabreert ’t Schippershuis tot lid van culinaire vereniging Euro-Toques

Zuiderlingen veroveren Friese kookkunst met sabel en carnavaleske rituelen….

TERHERNE (NL) – De Brabantse en Hollandse leden van het bestuur van Euro-Toques moeten maandagmiddag 11 oktober 2021 raar opgekeken hebben tijdens de officiële opname (inauguratie) van de 28-jarige restaurant- en hotelhoudster Suzanne Kloosterman van ’t Schippershuis Terherne in hun culinaire vereniging. Uiteraard wisten ze wel wie ze in huis hadden gehaald, maar niet dat de Friezen geen liefhebbers zijn van lange toespraken en langdurig officieel gedoe.

Ted Janssen, de voorzitter van Euro-Toques Nederland, onthult in het bijzijn van Suzanne Kloosterman, eigenaresse van restaurant en hotel ’t Schippershuis en trouwlocatie Tsjerke, en de keukenbrigade, de lidmaatschapsplaquette op de gevel. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Ceremoniemeester en gastronoom Reitse Spanninga uit het naburige Joure probeerde ‘Prins Carnaval’ uit Den Bosch en zijn ‘mutsen’ — toques zijn koksmutsen — in het gareel te houden, maar de Brabanders bleken goed bewapend. Halverwege de plechtigheid werd zelfs een vlijmscherpe sabel getrokken en kon Reitse kiezen: jouw kop eraf of die van de champagnefles.

Slim
Reitse bezweek voor de rituelen: hij koos voor het wegkappen van de bovenkant van de fles met kurk, door hemzelf, waarop de Friese sabreur per oorkonde werd benoemd tot bevriende relatie van Euro-Toques. Slimme lui, die zuiderlingen, want met hem voegen ze unieke kennis van de Friese kookkunst aan de fragiele Franse keuken toe. De Friezen hebben immers al heel lang ervaring met ambachtelijk koken met om de hoek geoogste natuurlijke ingrediënten onder een schone hemel zonder die Michelin kenmerkende rubberlucht.

Om die originele, frisse, fruitige en door en door eigenwijze kookwijze te evenaren kunnen Euro-Toques restaurants nu bij vriend Spanninga aankloppen. Hij was met met zijn vrouw Tryntsje 30 jaar eigenaar van het fameuze restaurant ’t Plein in Joure (deden ze in 2018 van de hand) en was oprichter — en is nog steeds promotor — van Fryslân Culinair. Suzanne Kloosterman, ook exploitante van de Tsjerke (kerk) in Terherne, al vier keer uitgeroepen tot mooiste trouwlocatie van Nederland, had ook bij het tien leden tellende samenwerkingsverband van Friese restaurants gekund, maar zij en haar internationaal georiënteerde chef-kok Mark van Noord kozen voor de grote uitdaging: voldoen aan de strenge eisen van Euro-Toques en je houden aan de Code van Eer.

Code van Eer
“Leden van Euro-Toques Nederland staan voor de diversiteit van producten, de gevarieerdheid van smaken en bieden de consument persoonsgebonden kwaliteitsgerechten” luidt het liedje. Maatwerk en minder Hanos en Sligro dus en daardoor wat prijziger. Euro-Toques is anti fast food: “De producten die in de keuken van Euro-Toques Nederland worden gebruikt zijn zoveel mogelijk natuurzuiver, traceerbaar en ambachtelijk geproduceerd, waarop onaangekondigd gecontroleerd wordt. Leden maken gebruik van seizoensgebonden producten teneinde de natuurlijke cycli te respecteren en authentieke smaken te garanderen.”

Suzanne en haar 90 (!) full- en part-time medewerkers staan al sinds 16 februari 2018, toen zij ’t Schippershuis en de Tsjerke overnam, voor lekker lokaal. Het team zal daarom vrij makkelijk aan de eisen van Euro-Toques Nederland kunnen voldoen. Maar, zo bleek gisteren, wil kok Mark van Noord de lat nog hoger leggen: Terherne in de kijker spelen van fijnproevers uit heel Europa via Euro-Toques International.

Meer info:
www.tschippershuis.nl
www.tsjerke.nl
www.reitse.nl
www.musicarosa.nl
www.euro-toques.nl
www.fryslanculinair.nl
www.musicarosa.nl  (zangeres en pianist)

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Unieke zekerheden voor vakantiegangers met bestemming Friesland:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/

De man die héél goed koken kan: Mark van Noord, chef-kok van ’t Schippershuis, hier in gesprek met ceremoniemeester Reitse Spanninga. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

De culinaire Friese entertainer Reitse Spanninga wordt eervol benoemd tot sabreur van hoge klasse en bovenal als de hanteerder van de sabel die ’t Schipperhuis een paar treden hoger op de culinaire ladder schiet. Foto’s: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Lindi Van de Vondervoort, één van de rechterhanden van Suzanne Kloosterman, meesterkok Mark van Noord, de sabelzwaaier van Euro-Toques Nederland en Suzanne Kloosterman. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Restaurant en hotel ’t Schippershuis in Terherne. Momenteel worder er plannen ontwikkeld om het overnachtingsgedeelte met 10 kamers uit te breiden naar 20. In combinatie met de Tsjerke, de trouwkerk in Terherne die ook door Suzanne Kloosterman wordt geëxploiteerd, worden er jaarlijks meer dan 100 grote huwelijkspartijen gevierd. De eerste 50 staan voor 2022 al in de boeken. Foto’s: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Ted Janssen, de voorzitter van Euro-Toques Nederland, in gesprek met Reitse Spanninga en zelf als spreker. Foto’s: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Volle bak bij de inauguratie van Suzanne Kloosterman tot lid van Euro-Toques Nederland. Onder de 200 gasten van ver en dichtbij, waarvan de meesten na afloop van het officiële gedeelte (tussen 16.00 en 18.00 uur) bleven eten, waren bekendheden als Hajé de Jager (eigenaar van het vastgoed in Terherne en de man achter Hajé hotels en restaurants en Hotel2 Heerenveen), zijn ‘klusjesman’ Wouter van Hemert, Ted Janssen en Rob Franken (respectievelijk voorzitter en secretaris van Euro-Toques Nederland), Jos van Grunsven (Code van Eer, Ontwikkeling en Samenwerking Euro-Toques), Karin Steffens (voorheen de rechterhand van bedrijfsleider Martin Rutten bij hotel restaurant Galamadammen, nu werkzaam bij ’t Schippershuis), zangeres Mariska Oostijen van der Kooi (uit Groningen, afkomstig uit Koudum), pianist Jan Meiborg (ook uit Groningen), de Ternhernster motorjachtverhuurders Alexander van Walsum en Petra Wink en uiteraard gangmaker Reitse Spanninga en zijn stuurvrouw Tryntsje.

De trotse chef-kok Mark van Noord (op de achtergrond op het podium) en zijn assistenten in de keuken van ’t Schippershuis.