Tweehonderd ‘originelen’ van Vincent van Gogh in gangen Fries klooster tonen oorspronkelijke felle kleuren

Tweehonderd ‘originelen’ van Vincent van Gogh in gangen Fries klooster tonen oorspronkelijke felle kleuren

Publicatiedatum: 17 december 2015 
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl 

Tentoonstelling Karmelklooster Drachten verlengd tot 28 maart 2016

Tweehonderd ‘originelen’ van Vincent van Gogh in gangen Fries klooster tonen oorspronkelijke felle kleuren

Van Gogh in optima forma in het Karmelklooster in Drachten. Fotografie: Albert Hendriks-Friesland Holland Nieuwsdienst.
Van Gogh in optima forma in het Karmelklooster in Drachten. Fotografie: Albert Hendriks-Friesland Holland Nieuwsdienst.

DRACHTEN (NL) – De tentoonstelling ‘Het mooiste van Van Gogh’ in het voormalige klooster van de ongeschoeide Karmelietessen aan de Burgemeester Wuiteweg in Drachten wordt verlengd tot Tweede Paasdag 28 maart 2016. Dat meldt Heleen Hofstra van het Karmelklooster. De expositie van 200 digitale prints in de oorspronkelijke door Van Gogh gebruikte felle kleuren en enkele 3D-presentaties van bekende werken zou aanvankelijk duren tot zondag 17 januari 2016, maar nu kunnen toeristen zich ook volgend voorjaar voor een tientje (inclusief kopje koffie of thee) verbazen over de wereldberoemde kunstschilder. De werken gaan vergezeld van publieksvriendelijke Nederlands- en Engelstalige informatie. Een internationale expositie in de Friese Wouden dus!

“Alle werken van Vincent van Gogh zijn “recreated”, opnieuw gecreëerd,” vertelt Heleen Hofstra, die sinds het overlijden van vader dr. Jan Hofstra op 4 april 2015 met haar moeder Ietje het klooster runt als groepsaccommodatie en centrum voor stille evenementen en cursussen, passend in het mystieke kader van het unieke gebouw.

De tentoonstelling is geopend van donderdag t/m zondag tussen 13.00 en 17.00 uur en is ook beide kerstdagen geopend. Groepen zijn op afspraak ook door de week welkom. Het klooster is gesloten op oudejaarsdag 31 december 2015 en nieuwjaarsdag 1 januari 2016.

Vincent van Gogh
Vincent van Gogh (1853-1890) besluit pas op 27-jarige leeftijd te gaan doen waar hij wereldwijd beroemd mee zou worden: hij wordt kunstenaar. In nauwelijks tien jaar (1880-1890) maakt hij circa 900 schilderijen en 1100 werken op papier. Ook laat hij een correspondentie van 902 brieven na.

Van Gogh schildert zijn meesterwerken gedurende een periode van 10 jaar. Met zijn expressieve schilderstijl en felle kleuren verandert Vincent van Gogh voorgoed de schilderkunst. Hij behoort tot de eerste schilders die synthetische verf gebruiken. Dit leidt tot het gebruik van heldere en felle kleuren, die tot dan toe onmogelijk waren.

Van Gogh digital.
Vincent van Gogh digital.

Verkleuringen gecorrigeerd
Het nadeel van de door Van Gogh gebruikte synthetische verf is dat kleuren snel verbleken en veranderen. Veel schilderijen uit de begintijd hebben hierdoor aan kracht verloren. In de laatste jaren is er veel bekend geworden over deze verkleuringen. Met nieuwe digitale technieken kunnen onderzoekers achterhalen welke verf gebruikt is en hoe deze van kleur veranderd is. Met de computer worden deze kleuren vervolgens terug gebracht. Voor de tentoonstelling ”Het mooiste van Van Gogh” zijn 200 werken met zorg hersteld naar hun oorspronkelijke kleuren en intensiteit en vervolgens op ware grootte en in uitstekende kwaliteit afgedrukt.
Zijn schilderijen zijn verspreid over de hele wereld van Japan tot Amerika. Het zien van veel van zijn werken in één collectie in het Friese klooster, een zeldzame gebeurtenis, vergoot het kijkplezier tot ongekende proporties.

Bijzondere 3D animaties
Op de tentoonstelling ‘Het mooiste van Van Gogh’ zijn ook een aantal unieke 3D animaties te zien. De 3D animaties zijn gemaakt door een team van experts, ontwerpers en filmmakers met grote ervaring met 3D stereoscopie. Deze driedimensionale creaties leggen de beweging, de compositie en voorheen verborgen details in de schilderijen bloot. De bezoeker ziet de werken van Van Gogh op een nieuwe en bijzondere manier. Het populaire werk “Amandelbloesem” deint rustig in de wind in het Karmelklooster, terwijl “Korenveld met kraaien” juist overweldigend beangstigend wordt.

Biografie Vincent van Gogh (1853-1890)
Op 30 maart 1853 wordt Vincent Willem van Gogh geboren als oudste zoon van dominee Theodorus van Gogh en zijn vrouw Anna Cornelia Carbentus in het Brabantse Zundert. Hij heeft twee broers en drie zussen: Anna Cornelia (Anna) (1855-1930), Elizabeth Huberta (Lies) (1859-1936), Theodorus (Theo) (1857-1891), Willemien Jacoba (Wil) (1862-1941) en Cornelis Vincent (Cor) (1867-1900).

Na een fragmentarische schoolopleiding wordt hij in 1869 bediende van de Haagse vestiging van de Franse kunst- en prentenhandel Goupil & Cie, waarvan zijn oom Vincent van Gogh (1820-1888) mede-vennoot is. Daar ontwikkelt hij zijn kennis van de beeldende kunsten.

In 1876 wordt hij ontslagen en probeert hij tevergeefs de kost te verdienen als leraar en hulpprediker in het Engelse Ramsgate (1876) en later als hulp in een boekhandel in Dordrecht (1877). Na deze laatste mislukking besluit Van Gogh, net als zijn vader, theologie te gaan studeren in Amsterdam maar al vóór het toelatingsexamen haakt hij af. Zijn daaropvolgende aanstelling als evangelist van arme mijnwerkers in de Belgische Borinage (1879) wordt ook geen succes. Van Gogh is ten einde raad. Uiteindelijk adviseert zijn broer Theo, die sinds 1873 eveneens bij Goupil werkzaam is, hem om kunstenaar te worden.

Hollandse periode
Van Gogh maakt zich de beginselen van de tekenkunst eigen door zelfstudie en het kopiëren van voorbeelden. Nadat hij zich begin 1881 bij zijn ouders in Etten (Noord-Brabant) heeft gevestigd, laat hij zich inspireren door de landelijke omgeving en de plaatselijke boerenbevolking, naar voorbeeld van de schilder Jean-François Millet (1814-1875).

Eind 1881 vertrekt Van Gogh naar Den Haag waar hij teken- en schilderlessen volgt bij Anton Mauve (1838-1888), vertegenwoordiger van de Haagse School. Daar komt Van Gogh tot het besef dat hij de stad wil verlaten om zich, in navolging van Millet, als boerenschilder verder te ontwikkelen.
Na de breuk met Sien Hoornik (1850-1904), een voormalig prostituee met wie hij sinds 1882 samenwoont, vertrekt hij eind 1883 naar Drenthe, naar Veenoord-Nieuw-Amsterdam (www.vangogh-drenthe.nl). Daar bestudeert hij drie maanden lang het landschap en het boerenleven. Ook tijdens zijn verblijf in het Brabantse Nuenen (1883-1885) blijven dit zijn geliefde thema’s. Hij schrijft veel over zijn ideeën met collega-schilder Anthon van Rappard (1858-1892).
Het schilderen wordt nu zijn hoofddoel. Naast het maken van studies probeert hij ook volwaardige schilderijen te voltooien met het plan ze te verkopen. De Aardappeleters (1885) is hiervan het eerste, tastbare resultaat.

Naar Parijs: impressionisme
In 1885 vestigt Van Gogh zich in Antwerpen waar hij korte tijd lessen volgt aan de academie. Maar de traditionele onderwijsmethoden irriteren hem al snel. Eind februari 1886 verhuist hij naar Parijs waar hij intrekt bij Theo die hem sinds 1881 financieel ondersteunt. Hier komt hij in aanraking met het Impressionisme. Een korte periode werkt hij op het atelier van Fernand Cormon waar hij kennis maakt met eigentijdse kunstenaars als Paul Gauguin, Henri de Toulouse-Lautrec en Emile Bernard.

Zuid-Frankrijk: Paul Gauguin
Begin 1888 ontvlucht Van Gogh het drukke stadsleven en vertrekt naar het Zuid-Franse Arles. Hij is inmiddels uitgegroeid tot een volwassen kunstenaar met een eigen schilderstijl. Theo steunt Van Gogh moreel en financieel. In ruil krijgt hij Van Goghs werken toegestuurd, omdat ze er beiden van overtuigd zijn, dat die een bijdrage aan de moderne kunst kunnen leveren.

Het is een grote droom van Van Gogh om een kunstenaarsgemeenschap in het zuiden te vormen, het Atelier van het Zuiden, met Paul Gauguin (1849-1903) als leidsman. In oktober 1888 trekt Gauguin bij hem in, in het gele huis te Arles. De kunstbroeders schilderen samen en discussiëren over kunst maar al snel ontstaan er spanningen tussen het tweetal. In verwarde toestand snijdt Van Gogh met een scheermes zijn linkeroorlel af. Als gevolg hiervan verblijft hij enige tijd in het ziekenhuis in Arles.
Daarna lukt het Van Gogh niet zijn leven weer op orde te krijgen en laat hij zich in april 1889 vrijwillig opnemen in een psychiatrische kliniek in het nabijgelegen Saint-Rémy.

Terug naar het noorden
In mei 1890 verlaat hij de inrichting en vestigt zich in Auvers-sur-Oise nabij Parijs. Hier schildert hij opnieuw, in een koortsachtig tempo, het landschap en het boerenleven. Op 27 juli schiet Van Gogh zichzelf in de borst, in een veld bij het dorp. Twee dagen later overlijdt hij in het bijzijn van Theo.

Informatie over het Karmelklooster:
www.karmelklooster.nl/

Informatiebronnen:
www.vangoghmuseum.nl/
http://vangogheurope.eu/van-gogh-2015-programme/programm-france/
www.vangoghbrabant.com/nl
www.vangogh-drenthe.nl/
www.karmelklooster.nl/

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

In de kruisgangen van het klooster in Drachten hangen 200 zeer secuur vervaardigde scans van Van Gogh’s werken die de oorspronkelijke kleuren weergeven. Fotografie: Albert Hendriks-Friesland Holland Nieuwsdienst.

In de kruisgangen van het klooster in Drachten hangen 200 zeer secuur vervaardigde scans van Van Gogh’s werken die de oorspronkelijke kleuren weergeven. Fotografie: Albert Hendriks-Friesland Holland Nieuwsdienst.

In de kruisgangen van het klooster in Drachten hangen 200 zeer secuur vervaardigde scans van Van Gogh’s werken die de oorspronkelijke kleuren weergeven. Fotografie: Albert Hendriks-Friesland Holland Nieuwsdienst.

Scans van Van Gogh’s werken die de oorspronkelijke kleuren weergeven. Fotografie: Albert Hendriks-Friesland Holland Nieuwsdienst.

In de kruisgangen van het klooster in Drachten hangen 200 zeer secuur vervaardigde scans van Van Gogh’s werken die de oorspronkelijke kleuren weergeven. Fotografie: Albert Hendriks-Friesland Holland Nieuwsdienst.

Scans van Van Gogh’s werken die de oorspronkelijke kleuren weergeven. Fotografie: Albert Hendriks-Friesland Holland Nieuwsdienst.

In de kruisgangen van het klooster in Drachten hangen 200 zeer secuur vervaardigde scans van Van Gogh’s werken die de oorspronkelijke kleuren weergeven. Fotografie: Albert Hendriks-Friesland Holland Nieuwsdienst.

Scans van Van Gogh’s werken die de oorspronkelijke kleuren weergeven. Fotografie: Albert Hendriks-Friesland Holland Nieuwsdienst.

In de kruisgangen van het klooster in Drachten hangen 200 zeer secuur vervaardigde scans van Van Gogh’s werken die de oorspronkelijke kleuren weergeven. Fotografie: Albert Hendriks-Friesland Holland Nieuwsdienst.

Scans van Van Gogh’s werken die de oorspronkelijke kleuren weergeven. Fotografie: Albert Hendriks-Friesland Holland Nieuwsdienst.

In de kruisgangen van het klooster in Drachten hangen 200 zeer secuur vervaardigde scans van Van Gogh’s werken die de oorspronkelijke kleuren weergeven. Fotografie: Albert Hendriks-Friesland Holland Nieuwsdienst.

Scans van Van Gogh’s werken die de oorspronkelijke kleuren weergeven. Fotografie: Albert Hendriks-Friesland Holland Nieuwsdienst.

Tot 6 augustus 1993 was het Karmelklooster in gebruik als klooster van de ongeschoeide Karmelietessen. Fotografie: Albert Hendriks-Friesland Holland Nieuwsdienst.

Tot 6 augustus 1993 was het Karmelklooster in gebruik als klooster van de ongeschoeide Karmelietessen. Fotografie: Albert Hendriks-Friesland Holland Nieuwsdienst.

Van Gogh-dorp Nuenen. Vanaf december 1883 woont Vincent van Gogh (hij is dan 30) twee jaar bij zijn ouders in het Brabantse Nuenen. Hij legt zich daar volledig toe op het schilderen. Op de foto het de Hervormde kerk in Nuenen, waar Van Goghs vader dominee was. Info: https://www.friesnieuws.nl/4964 Fotografie: Albert Hendriks-Friesland Holland Nieuwsdienst.

Van Gogh-dorp Nuenen. Vanaf december 1883 woont Vincent van Gogh (hij is dan 30) twee jaar bij zijn ouders in het Brabantse Nuenen. Hij legt zich daar volledig toe op het schilderen. Op de foto het de Hervormde kerk in Nuenen, waar Van Goghs vader dominee was. Info: http://www.vangoghbrabant.com/nl/locaties/nuenen Fotografie: Albert Hendriks-Friesland Holland Nieuwsdienst.

Vincentre in Nuenen. In museum Vincentre beleeft de bezoeker het Nuenen van 1883, toen Vincent hier kwam wonen. Met moderne middelen is het een hele belevenis, vooral in combinatie met een rondleiding door ‘Van Gogh Village’. Vincent werkte er van 1883 tot 1885. Er zijn maar liefst 22 locaties die aan Van Gogh herinneren; 14 daarvan zijn locaties, die door hem zijn geschilderd of geschetst. De overige objecten zijn standbeelden of gebouwen met een bijzondere betekenis. Er is zelfs een speciaal fietspad. Info: https://www.friesnieuws.nl/4965 Fotografie: Albert Hendriks-Friesland Holland Nieuwsdienst.

Vincentre in Nuenen. In museum Vincentre beleeft de bezoeker het Nuenen van 1883, toen Vincent hier kwam wonen. Met moderne middelen is het een hele belevenis, vooral in combinatie met een rondleiding door ‘Van Gogh Village’. Vincent werkte er van 1883 tot 1885. Er zijn maar liefst 22 locaties die aan Van Gogh herinneren; 14 daarvan zijn locaties, die door hem zijn geschilderd of geschetst. De overige objecten zijn standbeelden of gebouwen met een bijzondere betekenis. Er is zelfs een speciaal fietspad. Info: https://www.friesnieuws.nl/4965 Fotografie: Albert Hendriks-Friesland Holland Nieuwsdienst.

Vincentre in Nuenen. In museum Vincentre beleeft de bezoeker het Nuenen van 1883, toen Vincent hier kwam wonen. Met moderne middelen is het een hele belevenis, vooral in combinatie met een rondleiding door ‘Van Gogh Village’. Vincent werkte er van 1883 tot 1885. Er zijn maar liefst 22 locaties die aan Van Gogh herinneren; 14 daarvan zijn locaties, die door hem zijn geschilderd of geschetst. De overige objecten zijn standbeelden of gebouwen met een bijzondere betekenis. Er is zelfs een speciaal fietspad. Info: https://www.friesnieuws.nl/4965 Fotografie: Albert Hendriks-Friesland Holland Nieuwsdienst.

Vincentre in Nuenen.

Het Informatie-centrum Vincent van Gogh is een klein informatiecentrum over Vincent van Gogh in Etten-Leur. Het centrum werd geopend op 30 maart 2007 en bevindt zich in de voormalige kosterswoning naast de Catharinakerk waar Van Goghs vader predikant was, aan de Markt 4 in het centrum van Etten-Leur. Info: https://www.friesnieuws.nl/4966 Fotografie: Albert Hendriks-Friesland Holland Nieuwsdienst.

Het informatiecentrum over Vincent van Gogh in Etten-Leur. Het centrum werd geopend op 30 maart 2007 en bevindt zich in de voormalige kosterswoning naast de Catharinakerk waar Van Goghs vader predikant was, aan de Markt 4 in het centrum van Etten-Leur. Info: http://www.vangoghbrabant.com/nl/locaties/etten-leur Fotografie: Albert Hendriks-Friesland Holland Nieuwsdienst.

Op de tentoonstelling 'Het mooiste van Van Gogh' in het Karmelklooster zijn in verschillende vertrekken 3D animaties te zien. Deze leggen de beweging, de compositie en voorheen verborgen details in de schilderijen bloot. De bezoeker ziet de werken van Van Gogh op een nieuwe en bijzondere manier.

Op de tentoonstelling ‘Het mooiste van Van Gogh’ in het Karmelklooster zijn in verschillende vertrekken 3D animaties te zien. Deze leggen de beweging, de compositie en voorheen verborgen details in de schilderijen bloot. De bezoeker ziet de werken van Van Gogh op een nieuwe en bijzondere manier.