“Uitstekende kwaliteit slootwater”

“Uitstekende kwaliteit slootwater”

Publicatiedatum: 25 oktober 2012
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

AD koffietesters in Friesland

Gatver, wat lekker! DE Master Blenders 1753 (Douwe Egberts)  verkocht het vorige kwartaal minder koffie. Dat is niet de schuld van  het AD, want de test werd pas zaterdag 20 oktober 2012 gepubliceerd,  maar door al te brute prijsverhogingen in Duitsland.
Gatver, wat lekker! DE Master Blenders 1753 (Douwe Egberts) verkocht het vorige kwartaal minder koffie. Dat is niet de schuld van het AD, want de test werd pas zaterdag 20 oktober 2012 gepubliceerd, maar door al te brute prijsverhogingen in Duitsland.

JOURE (NL) – Het AD kreeg 1143 lezerstips, leutspecialisten bezochten 102 koffietenten. 62 Zaken kregen een voldoende. En wie schenkt de lekkerste koffie? Een beetje Fryslân Fan denkt Douwe Egberts. Maar helaas pindakaas: Douwe bezet een 21-ste, 79-ste, 82-ste, 100-ste en 101-de plaats. Dat betekent dat alleen het Douwe Egberts Café in Zoetermeer een fatsoenlijk bakkie troost zet; de andere deugen niet.

De meeste gekeurde afnemers van DE-koffie blijken zetters van turfwater: “Heel smerige koffie, zware metaalsmaak, uiterst onaangenaam” en ga zo maar door. Je zou denken dat de Jouster koffiebrander een oudijzerboer is geworden, gezien de opmerkingen over de metaalsmaak en de machines, waarvan hier en daar wordt vermoed dat ze niet goed schoongemaakt worden.

Smaakverlies. Vooruitgemalen en bewerkte koffie smaakt veel  minder dan versgemalen koffie. Gemalen koffie verliest binnen een  kwartier de helft van zijn smaak!
Smaakverlies. Vooruitgemalen en bewerkte koffie smaakt veel minder dan versgemalen koffie. Gemalen koffie verliest binnen een kwartier de helft van zijn smaak!

De betere merken

De merken The Golden Coffeebox, Janson Family, Stel Moka, Caffè Nation, Bocca, Cafés Richard, Hesselink en Blanche Dael blijken de betere. En Groningers kunnen veel beter koffie zetten dan de Friezen: Doppio aan de Brugstraat in Groningen staat met het merk Stel Moka op nummer zeven en Black & Bloom in de Kijk in ’t Jatstraat, ook in Groningen, met bonen van diverse branders op nummer 14. Pèpè & Cocco, Achter de Kerk in Heerenveen, is het hoogst genoteerde Friese café met het merk Mocca d’Or. Voor bagger moet je volgens de koffietesters van het Algemeen Dagblad bij The Britisch Pub aan de zeer toeristische Oudesluis in Lemmer zijn (Beukenhorst koffie) en in hartje Leeuwarden, bij Fire Café aan de Nieuwestad. Die doet Bazar in de machine. Misschien is “bizar” een betere naam voor het merk: “Uitstekende kwaliteit slootwater……..”