Vergelijkend onderzoek van onafhankelijk Fietsplatform: vijf sterren voor Friesland!

Vergelijkend onderzoek van onafhankelijk Fietsplatform: vijf sterren voor Friesland!

Zeeland en Friesland de beste fietsprovincies van Nederland

Vergelijkend onderzoek van onafhankelijk Fietsplatform:
vijf sterren voor Friesland!

WOLVEGA (NL) – Nieuwe cijfers laten zien dat Nederland een fietsland is en blijft. Nederlanders maken jaarlijks 191 miljoen recreatieve fietstochten. Daarnaast gaan ze circa 1,1 miljoen keer op fietsvakantie in eigen land. Bijna 34.000 kilometer aan knooppuntroutes ligt voor de fietsfans klaar, in Friesland mede dankzij de gemeenten en recreatieschap Marrekrite. Het bureau voor toerisme Friesland Holland zet de provincie vervolgens letterlijk en figuurlijk op de kaart, ook in het buitenland. Steeds meer Belgen en Duitsers ontdekken Friesland als veilige en comfortabele fietsregio.

Dat Friesland een echt fietsland is blijkt uit de vele van autowegen gescheiden fietspaden, de jaarlijkse groei van de in fietsvakanties gespecialiseerde reisorganisatie van het bureau voor toerisme Friesland Holland in Wolvega (www.frieslandfietsvakanties.com en www.frieslandtravel.com) en de fietsmerken Batavus, Koga, Sparta, Unique Cycling en Burgers die er hun thuisbasis hebben. Foto van populair rustpunt voor fietsers en pleziervaarders: Restaurant en foodbar Picknickers nabij de Heerenzijlbrug in Terherne aan het Sneekermeer. Meer info: www.picknickers.nl Fotografie: Albert Hendriks

De kwaliteit van het recreatieve aanbod voor de fietsers verschilt per provincie. Middels de Kwaliteitsmonitor doet het Fietsplatform, het kennis- en coördinatiepunt op het gebied van recreatief fietsen in Nederland, onderzoek naar deze verschillen en beloont regio’s met een aantal sterren. Voor de maximale vijf-sterrenbehandeling kunnen fietsers het beste naar Friesland of Zeeland, zo blijkt uit de Kwaliteitsmonitor 2019.

Nederland Fietsland
Dat Nederland een echt fietsland is blijkt uit het aantal provincies dat tussen de vier en vijf sterren in ontvangst mag nemen. Friesland en Zeeland gaan met 5 sterren aan kop, maar ook Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Drenthe en Gelderland mogen zich met 4 ½ ster een echte fietsregio noemen. Groningen ontvangt 4 sterren en Flevoland 3 ½ ster.

Eric Nijland, directeur van het Fietsplatform: “Investeren in goede recreatieve voorzieningen betaalt zich niet alleen uit in een goede beoordeling, maar draagt ook bij aan een prettige leef- en verblijfsomgeving. Ook stimuleert het de vrijetijdseconomie. Nederlanders geven jaarlijks in totaal circa 2,4 miljard euro uit aan recreatief fietsen en fietsvakanties in eigen land, waarvan de helft onderweg in de regio wordt gespendeerd.”

Noord-Holland en Zuid-Holland beneden gemiddeld
Hoewel de kwaliteit van het aanbod voor de recreatieve fietser over het algemeen voldoende op peil is, is met name in Zuid-Holland en Noord-Holland ruimte voor verbetering. Deze regio’s scoorden respectievelijk 2½ en 3 sterren. De onderzoekers:  “Voor beide provincies kan winst worden behaald door een betere afstemming en samenwerking op het gebied van beheer, onderhoud en promotie. Verder scoren ze ook lager op het gebied van drukte op de paden.”

Nieuw sterrensysteem
Een aantal veranderingen is doorgevoerd in de kwaliteitsmonitor, waaronder de beoordeling in sterren. Door te werken met halve sterren wordt er meer onderscheid zichtbaar in de kwaliteit tussen de diverse regio’s. Daarnaast ligt er meer nadruk op beïnvloedbare aspecten en minder op subjectieve criteria als het landschap. Ook de vindbaarheid voor de fietsers van routeinformatie heeft een plek gekregen in het onderzoek.

Directeur Nijland: “De verschillen in de topklassen zijn soms klein. Om dit onderscheid beter inzichtelijk te maken werken we dit jaar met halve sterren. Zo blijft de prikkel voor de provincie aanwezig. Dat de verschillen klein zijn zien we vooral als een positief signaal: als onderdeel van Nederland Fietsland hebben alle provincies baat bij dat de kwaliteit van de fietsroutes in Nederland toeneemt. – aldus Eric Nijland. “De fietser ziet geen grenzen; die wil grenzeloos genieten. Het is bovendien ook goed voor ons internationale imago als fietsland”.

Kwaliteitsmonitor
Het Fietsplatform, het landelijke kennis- en coördinatiepunt voor het recreatieve fietsen, voerde de Kwaliteitsmonitor ook al uit in 2012, 2013, 2015 & 2017. Het landelijk onderzoek is een effectief instrument gebleken voor het stimuleren van kwaliteitsbehoud en -verbetering van het recreatieve fietsaanbod. Provincies zijn net als eerdere jaren beoordeeld op de kwaliteit en de randvoorwaarden van het routenetwerk (knooppunt- en LF-routes). Overijssel heeft als enige provincie niet meegewerkt aan het onderzoek.

Snelle actie Friesland Holland
Het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, kreeg klachten van fietsers over de fietsknoopunten in de provincie, met name in de populaire fiets- én vaarregio Friese Meren. Die zijn dit voorjaar voor een deel gewijzigd en er zijn nieuwe trajecten bijgekomen. Ook zijn er in Zuidwest-Friesland meer gratis aanlegmogelijkheden van recreatieschap Marrekrite gekomen. De laatste veranderingen zijn half juli 2019 bekendgemaakt door de Marrekrite. Dit was voor Friesland Holland de reden om direct de nieuwe fiets- en vaarkaart Friese Meren uit te brengen, in vier talen: Nederlands, Duits, Engels en Frans.
De kaart is verschenen in een oplaag van 40.000 exemplaren, gratis verkrijgbaar bij de horeca- en recrteatiebedrijven, ook buiten de provincie en op beurzen als Boot Düsseldorf en Boot Holland. De full-colour megakaart, 95 x 65 cm, is uniek met de allernieuwste fietsknooppunten, álle Marrekrite ligplaatsen (steigers en boeien), uitgestippelde themaroutes voor sloepen, jachten en fietsers, toeristische overstappunten (Off the Boat On the Bike) en informatie van toeristische ondernemingen in het waterland van Friesland.

Meer info:
www.frieslandfietsvakanties.com
www.fietsplatform.nl
www.elfstedenroute.nl
www.waterland.frl

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Fiets-, vaar- en wandelvakanties van het bureau voor toerisme:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com
www.boatcharterholland.nl

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Fries bureau voor toerisme:
www.frieslandholland.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Het Zuid-Europese kruid Echte Kamille, Matricaria Chamomilla, komt sinds het begin van de jaartelling in ons land voor. De plant, waaraan een geneeskrachtige werking toegedicht wordt, verspreidde zich in het spoor van de landbouw over de hele wereld, ook in de Friese gemeente Weststellingwerf. De bermen van het nieuwe en bredere fietspad langs de rivier de Linde zijn er onlangs mee bezaaid.
Donderdag 4 juli 2019 werd het pad tussen de Steenwijkerweg ten zuiden van Wolvega en paviljoen en jachthaven Driewegsluis in Nijetrijne officieel geopend door de wethouders Jack Jongebloed en Roelof Theun Hoen en Joost en Akkie van der Harst, de eigenaren van het restaurant. Dat gebeurde al fietsend van de oude sluis in de Linde, de sas, naar het paviljoen.
De sas is een keersluis uit de 19-de eeuw, gebouwd om tijdens stormen Zuiderzeewater tegen te houden dat vanaf de monding, bij Kuinre, landinwaarts werd gestuwd. Toen de Afsluitdijk in 1932 klaar was, was het gevaar voor grote overstromingen geweken en konden de deuren open blijven. De rivier de Linde (Lenna, Lende) was in de Middeleeuwen een deel van de noordelijke grens van het bisdom Utrecht en scheidt nu, bij de benedenloop, Friesland van Overijssel. Meer info: www.driewegsluis.nl. Fotografie: Albert Hendriks

De voorkant van de Friese Meren Tourist Map voor fietsers en pleziervaarders.

Pagina 2 en 3 van de grote kaart met fietsknooppunten en vaar- en fietsroutes.

Op de kaart op pagina 4 vinden pleziervaarders alle Marrekrite aanlegsteigers en Marboeien en de Off the Boat On the Bike-locaties, de toeristische overstappunten die op het nieuwe fietsknooppuntennetwerk aansluiten.

Friesland behoorde na de tweejaarlijkse onderzoeken in 2013, 2015 en 2017 ook al tot de top.

Off the Boat On the Bike locatie Watersportcentrum Tacozijl in Lemmer. Van de boot op de oranje Batavus Quip huurfiets om de mooie omgeving te verkennen, bijvoorbeeld Gaasterland, en een bezoek te brengen aan UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer of Tropical Paradise Orchideeën Hoeve in Luttelgeest. Meer info: www.tacozijl.nl