Vriendjespolitiek

Publicatiedatum: 1 april 2010
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl

Door Albert Hendriks, journalist en directeur van het onafhankelijke en ongesubsidieerde bureau voor toerisme Friesland Holland.

Vriendjespolitiek

Het begint meer en meer op te vallen. Het is bijna Italiaans, die vriendjespolitiek in Leeuwarden. Geld noch moeite worden daar gespaard om de nieuwe – zwaar onderbezette? – zakenhotels aan de man te brengen onder het mom van Leeuwarden als congresstad.

Gedeputeerde Jannewietske de Vries (PvdA) en haar vriend, wethouder Henk Deinum (PvdA), respectievelijk verantwoordelijk voor de promotie van Fryslân en de hoofdstad, zien kans om de door hen gesubsidieerde instellingen Fryslân Marketing en Marketing Leeuwarden voor hun hoofdstedelijke sjees te spannen. Opdat het niet al te veel in de gaten loopt, wordt halverwege het persbericht over de nieuwe campagne ‘Friesland Zakelijk Gezien’ nog over de rest van de provincie gesproken. Zijdelings. Eén regel.

Juist “de rest” is veel interessanter dan Leeuwarden. Sneek bijvoorbeeld, met volumehotels als Amicitia, Van der Valk, Hart van Friesland en Hajé Joure, heeft betere papieren voor een business event dan Leeuwarden. Het achterland, de Zuidwesthoek, is het meest gevarieerde vergader- en doepark van Nederland.

In plaats van dat de provincie en haar Fryslân Marketing zich verre houden van commercie en keuzes, neutraal alle toplocaties in beeld brengen, brengen ze op EVENT in Utrecht nadrukkelijk deze hotels in beeld: Westcord WTC Hotel Leeuwarden, Golden Tulip Tjaarda Oranjewoud, Bilderberg Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag, Eden Oranje Hotel Leeuwarden en Landhotel Legemeer bij Sint Nicolaasga. En dat met overheidsgeld. En dat zonder alle andere bedrijven en organisaties de gelegenheid te bieden.

Jannewietske heeft de teugels goed in handen. Mennen kan ze. En lachen ook. De Fryske hynders Henk en Paul (van Gessel van Fryslân Marketing) draven zich op het parcours d’amour de ijzers van de hoeven.

Info bedrijven die in Friesland Zakelijk Gezien participeren:
www.fryslanopent.nl/bedrijven
Officiële info Jannewietske de Vries:
www.fryslan.nl/sjablonen/1/infotype
Officiële info Henk Deinum: www.leeuwarden.nl/live/bestuurenorganisatie
Officiële site Friesland Zakelijk Gezien:
www.fryslanopent.nl