Vrijwilligers maken door passanten vervuilde grachten van Sneek schoon

Vrijwilligers maken door passanten vervuilde grachten van Sneek schoon

Publicatiedatum: 9 maart 2016 – Reporter: Albert Hendriks

Suver Skjin zoekt vrijwilligers en sponsors in heel Friesland

Gurbe en Jildau Wiarda, Ferny en Alette Bakhuizen en Gerrit Dijkstra, de enthousiaste opruimers van Suver Skjin.

Gurbe en Jildau Wiarda, Ferny en Alette Bakhuizen en Gerrit Dijkstra, de enthousiaste opruimers van Suver Skjin.

SNEEK (NL) – Sinds een paar weken vaart er een knaloranje bootje door de grachten van Sneek. Een stel grijpers aan boord en een grote bak met rotzooi. Op dit bootje zitten de mensen van Suver Skjin. Zij halen zwerfafval uit het water.

Gurbe en Jildau Wiarda, Ferny en Alette Bakhuizen en Gerrit Dijkstra zijn echte waterrotten. Als tiener stoorde Jildau zich al aan het zwerfafval. Nu het steeds erger wordt, ontstond het idee om Suver Skjin op te richten, want één ‘Himmeldei’ per jaar is niet genoeg: “Vroeger waren er geen plastic flesjes en pakjes. 80% van het afval in het water komt vanaf de wal.”

Boten vol rotzooi
Afgelopen zomer haalden ze voor het eerst zwerfafval uit het water, voor proef. Sinds een paar weken hebben ze een goede boot en begint het echte werk. Eén dagdeel per week varen ze. “Je bent lekker bezig en het geeft een positief gevoel,” vindt Alette Bakhuizen. Elke keer hebben ze de boot vol, terwijl ze nog maar een klein stukje van de grachten hebben uitgekamd. Soms lijkt het water schoon, maar veel drijft onder het wateroppervlak. En “heal wurk is gjin wurk, alles moat derút,” vindt Ferny Bakhuizen. Vooral de rietkragen liggen vol. Houdbaarheidsdata laten zien dat sommige dingen er al jaren liggen. Na deze slag is het een kwestie van bijhouden. Behalve met de Sneekweek, dan viert iedere Sneeker feest, weet voorzitter Gurbe Wiarda.

Scheepstoeters en rollades
Ze vinden bijzondere dingen: een scheepstoeter, rollade, schoenen en een bak nasi. Maar het grootste deel bestaat uit flesjes, piepschuim, aanstekers en lege drugsampullen. Jildau maakt er een sport van om statiegeld voor de flesjes te krijgen. Ze hebben nu 3,55 euro verdiend. “Als het meezit, kunnen we onszelf eind dit jaar op koffie en appeltaart trakteren,” grapt ze.

Wij zijn de gemeente
Veel mensen zijn blij met Suver Skjin. “De website, boekhouding, grijpers…het is geweldig hoe iedereen ons helpt,” vindt Alette. Toch zijn er ook die vertwijfeld roepen: “Maar dat doet de gemeente toch?!” Waarop Jildau antwoordt: “Precies, en wij zijn onderdeel van die gemeente!” En dát nemen ze serieus. Ze kunnen niet door Sneek lopen zonder op zwerfafval te letten. Gerrit neemt zijn hond mee als hij zwerfafval prikt. “Oars tinke se dat ik in taakstraf ha,” grapt hij. Dan betrekt zijn gezicht. “By ús yn ‘e buert bouden eintsjes in nêst fan plestikpûden en Marlboroferpakkingen, dat is dochs net bêst?”

De gemeente Súdwest-Fryslân levert een financiële bijdrage. Toch is Suver Skjin niet uit de kosten. “Je zit met het onderhoud, brandstof voor het bootje, verzekeringen, vervanging materiaal, enzovoort, dus we zijn hard op zoek naar meer donateurs en sponsoren,” zegt Gurbe. Het liefst zouden ze een elektrisch, milieuvriendelijk bootje gebruiken, “mar wy farre stadich en hieltyd foarút-efterút; dat kin sa’n boatsje net oan,” zegt Gerrit.

Heel Fryslân Suver Skjin
Het vijftal zit vol plannen. Veel mensen willen af en toe meevaren, dus ze gaan voor een tweede bootje. Waar het kan, profileren ze zich: tentoonstelling Boot Holland, voorlichting op scholen, Sneekweek, Himmeldei…Het liefst zien ze dat heel Fryslân Suver Skjin wordt, maar het moet bij de mensen zelf vandaan komen. Ferny: “It wurk bliuwt, it is net samar wat yn ‘e hjitte haai dwaan.” Maar leuk is het! De vrijwilligers van Suver Skjin zijn zinvol bezig en hebben daarbij ook nog veel lol.

Aansluiten bij Suver Skjin?
Wil jij ook doneren of het water op om in jouw dorp of stad zwerfafval op te ruimen? Kijk dan op www.suverskjin.frl of www.facebook.com/Suver-Skjin.

Informatie over Suver Skjin:
www.suverskjin.frl of www.facebook.com/Suver-Skjin.

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Sneek moet de schoonste stad van Friesland worden.

Sneek moet de schoonste stad van Friesland worden.

Sneek moet de schoonste stad van Friesland worden.

Sneek.

Sneek moet de schoonste stad van Friesland worden.

Sneek.

Sneek moet de schoonste stad van Friesland worden.

Sneek.

Sneek moet de schoonste stad van Friesland worden.

Sneek.