Wandelroute door drie gemeenten in Gouden Friese Wouden is Wandelroute van het jaar 2023

Wandelroute door drie gemeenten in Gouden Friese Wouden is Wandelroute van het jaar 2023

Stellingenpad van Nivon Natuurvrienden in zelfde regio als Elfdorpenroute

WOLVEGA (NL) – Het nieuwste Nivon Natuurvrienden wandelpad door de Friese gemeenten Opsterland (Beetsterzwaag), Ooststellingwerf (Oosterwolde) en Weststellingwerf (Wolvega), het Stellingenpad, is 18 februari 2023 op de Fiets- en Wandelbeurs in het Belgische Gent verkozen tot Wandelroute van het Jaar 2023. Dit is de prijs voor de beste wandelroute van de Benelux. Wandelroutes die het Stellingenpad achter zich liet zijn het Betuwepad, de Tour du Pays de Bouillon door de Ardennen, de National Park Trail door Belgisch Limburg en de Hoge Kempen, en de Heuvelrug-hike over de Utrechtse Heuvelrug.

Wandelen in de bossen (onder andere van het grote Landgoed de Slotplaats van Natuurmonumenten), op de heidevelden en de zandverstuivingen van Bakkeveen en aansluitend genieten van lokale hapjes en drankjes in restaurant en bezoekerscentrum De Slotplaats waar Jouke-piet Drijfhout en Mieke Rijnbeek de scepter zwaaien. Bakkeveen ligt in de gemeente Opsterland. Foto’s: Albert Hendriks, Fries Nieuws, de nieuwsdienst van het bureau voor toerisme van Fryslân en reisorganisatie www.frieslandhollandtravel.nl

Het Stellingenpad is uitgezet in hetzelfde provinciegrenzen overschrijdende gebied waar de in 2019 geïntroduceerde Elfdorpenroute op de fiets van de bij de SGR aangesloten reisorganisatie Friesland Holland Travel Service BV loopt. Die route, de tegenhanger van Friesland Holland’s populaire Elfstedenroute, wordt waarschijnlijk pas in 2024 of 2025 boekbaar. Boekers krijgen dan dezelfde services als bij de Elfstedentochten van Friesland Holland, zoals een reisboek, bagagevervoer van hotel naar hotel, snelle pechservice en mobiliteitsgarantie. In het bosrijke en romantische oosten van Friesland zijn momenteel (2022 en 2023) te weinig hotels beschikbaar voor een goede uitvoering van de Elfdorpenroute, die met ruim 400 km twee keer zo lang is als de Elfstedenroute.

Wandelgids
Over het Stellingenpad, dat ook door West-Drenthe en Noordwest-Overijssel (Nationaal Park Weerribben-Wieden) voert en langs oude havenstadjes aan de voormalige Zuiderzee, zoals Blokzijl en Vollenhove, is onlangs bij routeontwikkelaar Nivon Natuurvrienden een wandelgids verschenen. Het boekje over het 260 kilometer lange-afstand-wandelpad met 15 etappes van 12 tot 28 km kost €13,30 voor Nivon-leden en €19,90 voor niet-leden. De Stellingenpad-wandelgids is een uitgave van Nivon Natuurvrienden samen met Stichting Vrijstaat de Stellingen. Naast het landschap staat ook de cultuur centraal in de wandelgids. Aan de hand van verhalen over de streek vertelt de Griffioen, het fabeldier uit het wapen van de Stellingwerven, alles over de route.

Slow tourism: lekker langzaam
Initiatiefnemers en vrijwilligers van Nivon Natuurvrienden namen de prijs zaterdag in ontvangst op de Fiets- en Wandelbeurs in Gent. “De route biedt een grote afwisseling aan landschappen, er is uitgebreid aandacht voor de historische achtergrond van het pad en voor de plaatselijke natuur en cultuur” aldus de jury.

Het rustige gebied van Opsterland en de Stellingwerven speelt de hoofdrol. De route loopt langs prachtige heide, bosrijke stukken en stuifzanden. Onderweg wandel je door twee Nationaal Parken, een pluspunt volgens de jury. “Het is duidelijk dat het leven in deze hoek van het land minder gehaast gaat en men meer tijd heeft voor elkaar.”

Initiatiefnemer en oprichter van het Stellingenpad, Marian Nesse, was de drijvende kracht achter de prijswinnende route. Zij overleed vlak voor de wandelroute officieel werd geopend. Steffie Aldenkamp van Nivon: “De waardering van de route is daarom een bijzondere kroon op haar werk.”

Marita Kruijswijk, partner van Marian en mede-oprichter van het pad, is ontroerd door de prijs: “Het Stellingenpad was het laatste en grootste project van Marian. Ze wist altijd de juiste mensen om zich heen te verzamelen en te enthousiasmeren voor haar ideeën. Deze prijs bewijst dat haar enthousiasme nog steeds even aanstekelijk is, een mooie nalatenschap.”

Tijdens de uitreiking werd het Stellingenpadlied afgespeeld. Het lied, in het Stellingwarfs, net als het Drents een Nedersaksische taal, is typisch voor de rijke eigen geschiedenis, taal en cultuur van Oost- en Weststellingwerf.

Nivon
Nivon is een vereniging met 27.000 leden die activiteiten organiseert op het gebied van duurzame recreatie, natuurbeleving en cultuur, op lokaal niveau maar ook internationaal. De vereniging is een echte vrijwilligersorganisatie voor jong en oud. Zo beheren Nivon-vrijwilligers 4000 kilometer aan langeafstandswandelroutes, waaronder het Pieterpad (490 km). Vrijwilligers runnen ook de natuurvriendhuizen en –kampeerterreinen van het Nivon waar leden maar ook niet-leden kunnen overnachten. Daarnaast begeleiden vrijwilligers reizen in binnen- en buitenland. Kijk ook op www.nivon.nl voor meer informatie.

Wandelrouteboek bestellen
www.nivon.nl/wandelpaden/stellingenpad/

Meer info:
www.nivon.nl/wandelpaden/stellingenpad/
www.nivon.nl
www.vrijstaatdestellingen.nl
www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/landgoed-de-slotplaats
www.deslotplaatsbakkeveen.nl

Vakantieland Friesland:
www.frieslandhollandtravel.nl (Vakanties met SGR-garantie en andere unieke zekerheden van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland)
www.elfstedentocht.org
www.frieslandholland.nl (bureau voor toerisme)
www.friesnieuws.nl (nieuws over toerisme in Friesland en randgebieden)