Twee toeschouwers van ijspret in Friesland

Wat maakt de Fries? Kunstenaars beelden het uit in Drachten.

Door Albert Hendriks, 26 februari 2024

Wat maakt de Fries? Kunstenaars beelden het uit in De Lawei in Drachten

DRACHTEN (NL) – Veertien voornamelijk in Friesland wonende en werkende beeldende kunstenaars laten van zaterdag 23 maart tot en met zondag 19 mei 2024 in kunstcentrum De Lawei in Drachten zien wat zij typisch Friesland vinden en wat een ‘echte’ Fries kenmerkt. Natuurlijk nemen ze het niet zo letterlijk als de beruchte ‘vrijheidsstrijder’ Grutte Pier uit Kimswerd: kop er af als je een rijmpje niet in het Fries kunt opzeggen.

Portretfoto van kunstenares Aafje Terlaak Poot - Haitsma in weiland.

Beeldend kunstenares Aafje Terlaak Poot-Haitsma uit Joure, één van de veertien exposanten op de tentoonstelling ‘Wat maakt de Fries?’ in De Lawei in Drachten.

Nee, kunstenaars als Aafje Terlaak Poot-Haitsma uit Joure (foto) gaan er losjes mee om op de bij curator Milena Bleeksma nu in de maak zijnde tentoonstelling. De happening heet ‘Wat maakt de Fries?’ Iemand die bijna net zoveel gewicht in de Friese identiteitsschaal legt als de laatmiddeleeuwse Farmers Defence Force kopman, boer Pier Gerlofs Donia (Grutte Pier, 1480-1520), zal de expositie openen: de politica en bestuurder Lutz Jacobi uit Ljouwert (Leeuwarden).

FRIA

‘Wat maakt de Fries?’ is tot stand gekomen in samenwerking met FRIA, de beroepsvereniging van Friese beeldend kunstenaars. FRIA werd opgericht in 1985 als vakbond om de belangen van de leden te behartigen en een gunstiger kunstklimaat te bevorderen in de provincie Fryslân. FRIA is uitgegroeid tot een levendige beroepsvereniging, die zich door middel van museumbezoek, workshops, interventie, exposities enz. inzet om de vakbekwaamheid en zichtbaarheid van haar leden te bevorderen. Momenteel telt de vereniging 68 aangesloten kunstenaars. Veertien van hen laten hun werk zien op de expositie in Drachten.

Meer info:

www.lawei.nl/pQnMlF3/expositie-wat-maakt-de-fries- (uitgebreide informatie over de deelnemende kunstenaars)

www.aafjeterlaakpoot.nl (een Friezin in hart en nieren, zegt ze)

Meer foto’s:

www.facebook.com/friesnieuws

Schaatsen in de winter in Friesland

Een paar werken van Aafje Terlaak Poot-Haitsma waarop zij uitbeeldt hoe zij Friesland beleeft.

Twee toeschouwers van ijspret in FrieslandFries landschap in de zomerHet Friese platteland in de zomer met boerderij