Wat moet u doen bij nood op het water in Friesland?

Wat moet u doen bij nood op het water in Friesland?

Deze informatie delen, printen en meenemen aan boord

Dag en nacht het hele jaar paraat: de KNRM. De bemanning van de KNRM reddingboot Alida trok zaterdagmiddag 7 juli 2018 het voor de haven van Hindeloopen gestrande kajuitzeiljacht Swaen van de familie Rohlof uit Leiden vlot nadat de schipper de kortste, maar ook de ondiepste weg “binnendoor” nam. Info: www.knrm.nl/reddingstations/knrm-reddingstation-hindeloopen
www.knrm.nl
Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Spoed: 112
Het landelijke alarmnummer 112 belt u bij spoedeisende situaties. Dus wanneer iemands leven in direct gevaar is of wanneer u getuige bent van een misdrijf of het voorbereiden van een inbraak of diefstal. Bijvoorbeeld na een verkeersongeluk, bij brand of wanneer iemand inbreekt. Dan telt elke seconde. De 112-alarmcentrale stuurt dan onmiddellijk de juiste hulp. Bijvoorbeeld de brandweer, de politie of een ambulance.

Als u 112 belt met uw mobiele telefoon, dan krijgt de alarmcentrale ook uw locatiegegevens. Dit is bijna altijd de plaats van de gsm-mast die met die oproep gebruikt wordt. Ook is uw nummer bekend als u met 112 belt.

Vanaf eind 2018 kan de politie, als u met een smartphone belt, dankzij AML-technolgie (Advanced Mobile Location), op 25 meter nauwkeurig zien waar u zich bevindt als u 112 belt.

Er wordt ook gewerkt aan een speciale 112-app. Als u die gebruikt om de hulpdiensten te bereiken, wordt uw locatie meegestuurd, alsmede andere voor de hulpverlening belangrijke informatie.

Lees meer Wat moet u doen bij nood op het water in Friesland?