Wat moet u doen bij nood op het water in Friesland?

Wat moet u doen bij nood op het water in Friesland?

Deze informatie delen, printen en meenemen aan boord

Dag en nacht het hele jaar paraat: de KNRM. De bemanning van de KNRM reddingboot Alida trok zaterdagmiddag 7 juli 2018 het voor de haven van Hindeloopen gestrande kajuitzeiljacht Swaen van de familie Rohlof uit Leiden vlot nadat de schipper de kortste, maar ook de ondiepste weg “binnendoor” nam. Info: www.knrm.nl/reddingstations/knrm-reddingstation-hindeloopen
www.knrm.nl
Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Spoed: 112
Het landelijke alarmnummer 112 belt u bij spoedeisende situaties. Dus wanneer iemands leven in direct gevaar is of wanneer u getuige bent van een misdrijf of het voorbereiden van een inbraak of diefstal. Bijvoorbeeld na een verkeersongeluk, bij brand of wanneer iemand inbreekt. Dan telt elke seconde. De 112-alarmcentrale stuurt dan onmiddellijk de juiste hulp. Bijvoorbeeld de brandweer, de politie of een ambulance.

Als u 112 belt met uw mobiele telefoon, dan krijgt de alarmcentrale ook uw locatiegegevens. Dit is bijna altijd de plaats van de gsm-mast die met die oproep gebruikt wordt. Ook is uw nummer bekend als u met 112 belt.

Vanaf eind 2018 kan de politie, als u met een smartphone belt, dankzij AML-technolgie (Advanced Mobile Location), op 25 meter nauwkeurig zien waar u zich bevindt als u 112 belt.

Er wordt ook gewerkt aan een speciale 112-app. Als u die gebruikt om de hulpdiensten te bereiken, wordt uw locatie meegestuurd, alsmede andere voor de hulpverlening belangrijke informatie.

Meer info: www.politie.nl

Geen spoed: 0900-8844
Het nummer 0900-8844 is hét landelijke servicenummer van de politie. Met dit nummer kunt u bellen voor al uw niet-spoedeisende vragen of problemen. Is er wel spoed geboden, omdat u bijvoorbeeld een verdachte situatie ziet? Bel dan met het alarmnummer 112.

Meer info: www.politie.nl

In nood in Friese natuur?

Voor ieders veiligheid op het water heeft het recreatieschap van Friesland, de Marrekrite, afspraken gemaakt met 112 en zijn de nummers van alle Marrekrite-voorzieningen, zoals aanlegsteigers, bekend bij de 112-alarmcentrale.

Als u in Friesland in nood bent en 112 belt, geeft u simpelweg het unieke nummer (zie foto) van de ligplaats door. De betreffende hulpdienst weet u dan te vinden. Met dit eenvoudige systeem bent u door de hulpdiensten van de provincie Fryslân altijd te vinden en te bereiken. Op alle Marrekrite-locaties staan de nummers op de steiger en op de palen met Marrekriteborden. Iedereen kan dus met een gerust hart aanleggen, midden in de vrije natuur!

Jaarlijks wordt Meldkamer Fryslân gemiddeld 25 keer gealarmeerd in verband met een calamiteit bij één van de Marrekrite-steigers. Deze calamiteiten variëren van een containerbrand tot een reanimatie. De Marrekrite werkt al sinds 2005 al samen met de hulpverleningsdiensten en meldkamer Fryslân om de bereikbaarheid voor de hulpdiensten te optimaliseren voor de watersporter in nood op het Friese water.

Meer info: www.marrekrite.frl

SAR (Service, Assistance, Rescue) Friesland: 0515-712030

Verkeert u niet in levensnood of heeft u geen spoedeisende medische hulp of de brandweer nodig, dan kunt u een beroep doen op SAR On Water, een samenwerkingsverband van Friese watersportbedrijven die over zeer snelle, speciale voor nautische hulpverlening uitgeruste vaartuigen beschikken. SAR staat voor service, assistentie en redding, bijvoorbeeld van uw boot die dreigt te zinken of stilgevallen is door motorpech of pech met de tuigage. SAR Friesland staat onder leiding van Richard Veldman van Veldman Yacht Charters in Sneek en wordt ondersteund door het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland Travel Service.

Meer info: www.sar.frl

Nieuwsbericht van:
Bureau voor toerisme Friesland Holland
www.frieslandholland.nl 

Redder en berger Richard Veldman en zijn RIB (Rigid Inflatable Boat) die in de haven van zijn jachtverhuurbedrijf op watersportpark ’t Ges in Sneek gestationeerd is. Foto’s: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Alle Marrekrite-ligplaatsen in de Friese natuur hebben een uniek nummer. Foto’s: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.