Duitse Reiger brengt Hitlergroet in Friese vogelkijkhut…..

Duitse Reiger brengt Hitlergroet in Friese vogelkijkhut…..

Kunstenaar O.C. Hooymeijer neemt volken, bestuurders en organisaties op de korrel

SPANGA (NL) – Vogelkijkhutten bij de vleet in Nederland. Je kunt er uren turen naar bekende vliegers, van boerenzwaluw tot zeerarend, in Nationaal Park Lauwersoog en De Alde Feanen in Earnewâld bijvoorbeeld. Maar waar kun je studie maken van niet bestaande vogels? In Natuurpark Rottige Meente — officieel zonder de “h” van Meenthe — in het Zuid-Friese Spanga, tussen Kuinre en Wolvega!

Aan het Voetpad, 500 meter van de Pieter Stuyvesantweg (N351), staat sinds kort de kijkhut van beeldend kunstenaar Onno Hooymeijer die zijn werken steevast met O.C. Hooymeijer signeert. Hij, vanuit Vlaardingen neergestreken in het Stellingwerfse moeras, tekent, schildert en beschrijft niet bestaande, echt lijkende vogels, die eigenlijk wel bestaan omdat hij ze op satirische wijze vermenselijkt heeft. Zoals de Duitse Reiger met een bruin-zwart verenkleed “die vooral marcherend wordt waargenomen tot ver in Rusland en in Noord-Afrika”, zo getekend en geschilderd alsof het dier met zijn lange rechte snavel de Hitler-groet uitbrengt. Maar ook de Fransen (Napoleon) en de Friezen krijgen een beurt in de observatiepost, in het bijzonder de lokaal vereerde koloniaal bestuurder en domineeszoon Pieter Stuyvesant (1610-1672), de stichter van New York. Die schijnt in en om Scherpenzeel meer afgewipt te hebben dan welke weidevogel ook. Satire is expressionist Hooymeijer op het lijf geschreven. Het bewijs wordt geleverd in de vreemdste vogelkijkhut van Nederland aan het smalste fietspaadje van Friesland dat Voetpad heet.

Meer info:
Parkeren: Aan de parallelweg tegenover Pieter Stuyvesantweg 199, 8482 JG Spanga
http://www.ochooymeijer.com/kijkhut-bestaande-vogels-rottige-meenthe/

 Leeuwarden European Capital of Culture 2018:
www.leeuwarden2018.info
www.2018arrangementen.nl
www.friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad/programma

Vakantiebestemming Friesland Holland (Best in Travel 2018 volgens Lonely Planet):
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

De 28 mei 2018 in gebruik genomen hut van O.C. Hooymeijer heeft een natuurdak met een door bezoekers te bedienen bevloeiingssysteem. Het bouwwerk is gesponsord door verschillende bedrijven, zoals Hotel Van der Valk Exclusief in Wolvega, en de gemeente Weststellingwerf.

Zijn artistieke veelzijdigheid stelt Hooymeijer, iemand die al een grote staat van dienst heeft, ten volle ten toon in zijn jongste kunstwerk, de vogelkijkhut in Spanga.

Het smalste fietspad van Nederland, het Voetpad in Spanga in Natuurpark Rottige Meente, leidt je naar de hut met vreemd gevogelte.