Weduwe Joustra 150 jaar aan de drank

Weduwe Joustra 150 jaar aan de drank

Publicatiedatum: 1 mei 2014
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Zeldzame gebeurtenis in Sneek

Weduwe Joustra 150 jaar aan de drank

SNEEK (NL) – Friezen zijn een dranklustig volkje. Vesten met blauwe knopen zie je er niet. Bolsward en Sneek zijn de plaatsen waar gebrouwen en gestookt wordt. Gelkje Schotanus (Sonnema berenburg) en Aart van der Linde (Us Heit bier en Frysk Hynder whisky) in Bolsward en Heleen Sonnenberg (berenburg) in Sneek hebben geregeld wat te vieren.

Heleen (links), Rosa Constance en Jaap Sonnenberg (Heleen met dochter en vader) vieren 150 jaar Weduwe Joustra. De knalrode kruiken met zeer krachtige berenburg van 150 jaar Weduwe Joustra zijn voorzien van een etiket met gouden opdruk. Het familiewapen siert het gouden lakzegel; iedere kruik is verzegeld met een uniek nummer.

Heleen (links), Rosa Constance en Jaap Sonnenberg (Heleen met dochter en vader) vieren 150 jaar Weduwe Joustra.

De knalrode kruiken met zeer krachtige berenburg van 150 jaar Weduwe Joustra zijn voorzien van een etiket met gouden opdruk. Het familiewapen siert het gouden lakzegel; iedere kruik is verzegeld met een uniek nummer.

Mevrouw Sonnenberg, beter bekend als Weduwe Joustra, haalt dit jaar alles uit de kast vanwege het 150 jarig bestaan van haar distilleerderij aan het Kleinzand in het centrum van Sneek.
“Het is uniek om als 6e generatie 150 jaar historie voort te mogen én kunnen zetten. Als achter-achter-achter-kleindochter van Anjenette Joustra, ben ik dan ook zeer verheugd met dit jubileum! De Weduwe Joustra is een ambachtelijk bedrijf met een historisch product waar toekomst in zit. Het is geweldig dat je, juist in deze tijd, 150 jaar later, nog steeds precies het zelfde product maakt, in één van de oudste panden in hartje Sneek. Naast onze Beerenburg maken we inmiddels vele andere producten. Het voelt goed en het is een prachtige uitdaging om innovatief bezig te zijn, met behoud van traditie en al het oude!”.

Speciale berenburg: 42,67%
Bij een bijzondere gelegenheid hoort een speciale berenburg, vindt Heleen Sonnenberg. “In 1999 hebben we onze Beerenburg op vat gelegd om 15 jaar oud te worden. Een verlengstuk van onze FS, FSOB, XO en limited editions ‘Zes Generaties’ en ‘Millennium Beerenburg’. Een spannende expeditie; de tien jaar gelagerde XO was boterzacht, maar wat doet die laatste vijf jaar met de Beerenburg? Dat weten we nu! Begin dit jaar hebben we vol trots kunnen constateren dat de in 1999 opgelegde Beerenburg, na een vatrijping van 15 jaar, klaar is om genoten te worden. Het beste wat we ooit gecreëerd hebben. Een buitengewoon spannend, maar ook kort moment: ‘Niets meer aan doen! Hij is subliem!’ Cask Strength, 42,67 %. Nog nooit gebeurd, nog nooit gemaakt. Blij en zó tevreden met dit fantastische resultaat! Gelimiteerde oplage van 1700 kruiken, iedere kruik is verzegeld met een uniek nummer.”

De smaak
Steve Sibson, vinoloog: “De aanzet is intens. Complex aroma van donkere specerijen, plantenextracten en gedroogde vruchten. Fikse dosis traditioneel eik en uiteraard onze geliefde kruidigheid. Bitterheid en vanillegraad zijn perfect in elkaar verworven. Het geheel vormt een magisch mondgevoel dat minutenlang aanhoudt.”

Marc van Gulick, directeur Landgoedhotel Lauswolt: “Het pronkstuk uit de collectie van Heleen! Het was me een voorrecht de eerste slok mee te mogen proeven van deze heel bijzondere botteling. De smaak was vol aromatisch met een vleugje rozijn en is bijzonder zacht in afdronk.”

Info: www.weduwejoustra.nl