Bungalowpark met ligplaatsen voor sloepen midden in de Gaasterlandse bossen!

Bungalowpark met ligplaatsen voor sloepen midden in de Gaasterlandse bossen!

Publicatiedatum: 1 mei 2014
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

De Vossenhoek is nu verbonden met Galamadammen en Slotermeer

Marinapark De Vossenhoek heeft een grote (vis)vijver die ook dienst doet als zwaaikom voor sloepen en de rondvaartpraam Simmermoarn.
Marinapark De Vossenhoek heeft een grote (vis)vijver die ook dienst doet als zwaaikom voor sloepen en de rondvaartpraam Simmermoarn. 

RIJS (NL) – Dit verwacht niemand die via de Marderleane, een typische laan, door het Gaasterlandse “kuuroord” Rijs rijdt: een marinapark! Op het adres 9a, verscholen in het groen, bevindt zich chalet- en caravanpark De Vossenhoek. Op het nieuwe chaletpark staan 17 luxe chalets, grotendeels aan vaarwater! Twee percelen met een ligplaats aan de tuin, voor een sloep of andere lage boot, zijn nog te koop.

Ligplaats in het bos? Jawel, De Vossenhoek heeft een verbinding via de Wytikkersfeart (Witakkervaart), de Spoekhoeksterfeart en het riviertje De Luts een verbinding met de meren De Morra en De Fluezen (Fluessen) en de Sleattemer Mar (Slotermeer). Je kunt sinds dit voorjaar van het Rijster bungalowpark naar Galamadammen, Balk en Sloten varen. Met dank aan de provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân en de gemeente De Friese Meren. Dit trio maakte namelijk de volkomen dichtgeslibde “takkenroute”, de vaarweg Balk-Galamadammen en de zijvaarten, weer fatsoenlijk bevaarbaar. Dat gebeurde in het raam van het miljoenenproject Friese Merenproject. Dat project loopt in 2015 af. Het op diepte brengen van de Gaasterlandse beken en vaarten, de Turfroute rond Gorredijk en Appelscha en de nieuwe ecosluis van Stavoren zijn de laatste stuiptrekkingen.

Koeien
Door het 2,75 miljoen euro kostende bagger- en oeverwerk is De Vossenhoek ineens een toplocatie, en in feite Rijs ook.
“De Wytikkersfeart is minstens 1 meter diep en geschikt voor boten met een kruiphoogte van 1,60 m,” vertelt parkbaas Lieuwe de Vos. “Vorig jaar was het nog een sloot vol bagger en zand waarin koeien waden. Iedereen die nu vanaf de Marderleane even om de hoek kijkt, of met een boot of kano richting Rijs vaart, is verbaasd. Stacaravans en tenten verwacht je, maar toch geen chalets aan het water? Ik zag net nog een bekende Nederlander kijken en verbaasd genieten.”

Lieuwe en Nellie de Vos, beiden 47, zijn al in 2008 met de realisatie begonnen. “Eindelijk kunnen we kopers en potentiële kopers bieden wat wij en de overheden graag wilden: met de boot door het bos en naar het bos, net als vroeger. Het wordt hier echt niet zo druk als in Sloten en zo, want De Vossenhoek ligt aan een doodlopende zijvaart van De Luts.”

Compliment van gedeputeerde
Gedeputeerde voor toerisme Jannewietske de Vries (PvdA) van de provincie Fryslân bezocht onlangs De Vossenhoek, waar ze werd onthaald door Nellie de Vos. De provinciaal bestuurder liet weten aangenaam verrast te zijn over de kwaliteit die de voormalige campinghouders bieden en de kleinschalige, maar professionele opzet. “Het is veel eigen werk geweest,” zegt Lieuwe de Vos, “zonder dure jongens. De enige vreemde in het project is RSP Chaletbouw uit Zeewolde. Grote onbekendheid plaagde ons lange tijd, maar daar lijkt nu een kentering in te komen door de aandacht voor de Luts als onderdeel van de Elfstedenvaarroute.”

Caravanpark
Op het aangrenzende, eveneens met groen omzoomde caravanpark staan 85 stacaravans. Op dit deel van het park kunnen ook nog twee passanten met een toercaravan of tent neerstrijken: “Voor logeerders van gasten.”
De opa van Lieuwe de Vos, Jouke op de Hoek, is de grondlegger van het huidige park. “Hij begon na de oorlog bij zijn boerderijtje, in de oude boomgaard, een camping. In de oorlog werd zijn boerderij door de Duitsers gevorderd als verblijf voor de soldaten die V2’s afvuurden op Engeland vanuit het tegenover ons gelegen Rijsterbos.”

Prijzen
De erfpachtprijs voor een chaletperceel komt op circa 2.000 euro. “Wat je daarop bouwt, mag je voor een deel zelf weten, uiteraard binnen de door de gemeente voorgeschreven richtlijnen, zoals hoogte en oppervlakte. Je hebt al een prachtig chalet, helemaal woonklaar, voor 40.000 euro. Maar hier staan ook vakantiehuizen van 75.000 euro. Het aardige is dat er juist nu nog twee stukjes grond aan het water vrij zijn. De plekken zonder ligplaats waren snel weg; men kwam hier voor het bos, niet voor het water. En nu is er eindelijk die verbinding met de Friese meren, een fantastische afronding van ons project.”

Info chaletpark De Vossenhoek: http://www.campingdevossenhoek.nl/chaletpark/chalets-te-koop/beschikbare-percelen
Info chaletbouwer: http://www.rsp-chaletbouw.nl/
Info rondvaarten door De Luts en aangrenzende vaarten: http://www.simmermoarn.nl/
Info Gaasterland: http://www.gaasterland-touristinformation.nl/nl/
Info Friese meren: www.friesemeren.eu

Op weg van Balk naar De Vossenhoek, dwars door weiden en bossen. Op weg van Balk naar De Vossenhoek, dwars door weiden en bossen.

Op weg van Balk naar De Vossenhoek, dwars door weiden en bossen.

Zelfs Wiepke Wierda (met accordeon),  rondvaartondernemer in Stavoren, kan met zijn 45 persoons praam op De Vossenhoek komen. Zelfs Wiepke Wierda (met accordeon),  rondvaartondernemer in Stavoren, kan met zijn 45 persoons praam op De Vossenhoek komen.

Zelfs Wiepke Wierda (met accordeon),  rondvaartondernemer in Stavoren, kan met zijn 45 persoons praam op De Vossenhoek komen.

Gedeputeerde voor toerisme in Fryslân, Jannewietske de Vries, schenkt champagne in vanwege de feestelijke afronding van het Luts-project in Gaasterland. Rechts, met dienblad, Nellie de Vos, met haar man Lieuwe eigenaar van het nieuwe chaletpark De Vossenhoek in Rijs. De Wytikkersfeart is nu ruim 1 m diep. Op de achtergrond chaletpark De Vossenhoek in het hart van Rijs.
Gedeputeerde voor toerisme in Fryslân, Jannewietske de Vries, schenkt champagne in vanwege de feestelijke afronding van het Luts-project in Gaasterland. Rechts, met dienblad, Nellie de Vos, met haar man Lieuwe eigenaar van het nieuwe chaletpark De Vossenhoek in Rijs. De Wytikkersfeart is nu ruim 1 m diep. Op de achtergrond chaletpark De Vossenhoek in het hart van Rijs.