Connie Harkema verhaalt over foute priesters

Werk van Van Houwelingen in nieuw provinciehuis

Publicatiedatum: 18 November 2010
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Kunstroute Friesland (1)

LEEUWARDEN (NL) – De provincie Fryslân heeft beeldend kunstenaar Hans van Houwelingen (Harlingen, 1957) uit Amsterdam opdracht gegeven voor het maken van het schetsontwerp voor een kunsttoepassing in het nieuwe Provinciehuis aan de Tweebaksmarkt in Leeuwarden. Ruim tweeënhalve ton is er voor uitgetrokken.

Het provinciaal bestuur zegt veel waarde aan kunst in en bij openbare ruimten en gebouwen te hechten. Er is voor de opdracht één breed uitgangspunt gekozen: Verbeeld een vergezicht op de provincie Fryslân in de breedste zin van het woord. De kunstenaar moet zich daarvoor verdiepen in “het verhaal van Fryslân” en van daaruit met een voorstel voor een kunsttoepassing komen. Hierbij kunnen verschillende vertrekpunten worden gekozen, aldus Gedeputeerde Staten. “Bijvoorbeeld vanuit historisch perspectief of een vergezicht van de provincie in 2050.”

In januari 2012, wanneer de nieuwe kantoren en de vernieuwde monumentale gebouwen in gebruik zijn genomen, moet het ontwerp daadwerkelijk uitgevoerd worden. Een adviesgroep van kunstkenners heeft zowel de opdracht als de uiteindelijke keuze voor de kunstenaar begeleid. Gedeputeerde Staten hebben voor de kunstopdracht € 262.000 beschikbaar gesteld inclusief de uitvoering ervan.

Info werk van Hans van Houwelingen: www.hansvanhouwelingen.nl

Logo Kunstroute Friesland.
Logo Kunstroute Friesland.