Boek, website en expositie ‘Tuinen van Vlaskamp’

Boek, website en expositie ‘Tuinen van Vlaskamp’

Publicatiedatum: 18 November 2010
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Friesland Holland Garden Tour

SNEEK (NL) – Stichting Landschapsbeheer Friesland gaat een inventarisatie doen naar de resterende Vlaskamptuinen in Fryslân. Gerrit Vlaskamp (1834-1906) was als tuinarchitect de opvolger van de beroemde tuinarchitect Lucas Roodbaard (1782-1851).

Vlaskamp heeft zo’n 320 tuinen ontworpen, waarvan 290 in Fryslân. Met de inventarisatie wil de stichting de huidige situatie van de landschapstuinen in beeld brengen en dit vermelden in een boek en op een website.

Bekende tuinen van Vlaskamp zijn de Wilhelminaparken in Sneek en Grou. De verwachting is dat in Fryslân nog ongeveer tachtig plekken zijn waar tuinen van zijn hand (gedeeltelijk) aanwezig zijn. De inventarisatie wordt opgenomen in een boek en in een database op een website. Ook komt er een expositie over de tuinen in het Fries Museum.

Met het project wil de stichting Landschapsbeheer Friesland de historie over de tuinen van Vlaskamp bekend maken. Het gebiedsplatform ondersteunt dat en heeft een positief advies gegeven over het project. Het gevraagde subsidiebedrag is ruim € 33.000 op een totaalbedrag van ruim € 84.000.

Slideshow:

De grootste en meest bezochte tuin van Friesland is Oranjewoud bij Heerenveen met onder andere de (speel)tuinen van Golden Tulip hotel Tjaarda. Het parklandschap met creaties van tuinarchitect Roodbaard maakt deel uit van Friesland Holland’s Garden Tours.