Wibo van der Linde verslaafd aan Waddenzee en televisie maken

Wibo van der Linde verslaafd aan Waddenzee en televisie maken

Publicatiedatum: 8 Februari 2011
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Oud TROS-journalist actief vanuit Gaasterland

Televisiemaker Wibo van de Linde met zijn reddingssloep op het Wad bij de Eilanderbalg onder Schiermonnikoog
Televisiemaker Wibo van de Linde met zijn reddingssloep op het Wad bij de Eilanderbalg onder Schiermonnikoog

NIJEMIRDUM (NL) – “Dit is Wibo van de Linde voor GPTV!” Het klinkt sinds 17 januari 2011 in de Friese huiskamers. Journalist en programmamaker Wibo van der Linde uit Nijemirdum, getrouwd met een dochter van wijlen zeilschool- en groepsaccommodatiehouder Kor Joustra uit Elahuizen, werkt als vrijwiliger bij GPTV. Dit televisiestation in Harlingen is de ongesubsidieerde concurrent van Omrop Fryslân TV.

Maandag 17 januari 2011 was de eerste bijdrage van de 72-jarige journalistieke veteraan te zien: een verslag van het loslaten van Shirley, een albino-zeehond, op het Vlielander strand. Shirley kwam drie maanden geleden ziek aan bij de zeehondencreche van Lenie ’t Hart in Pieterburen en zwom nu weer kerngezond de zee in. Wibo werkt als natuurfilmer nauw samen met Lenie. Hij volgt haar activiteiten al sinds haar start, 40 jaar geleden.

TROS Aktua

Wibo van de Linde won twee maal de grote prijs voor TV actualiteiten reportages van de Europese omroepfederatie EBU. In 1972 voor de berichtgeving van AVRO’s Televizier Magazine over het polio-drama in Staphorst. En in 1977 met TROS Aktua voor een documentaire over de oorlogsmisdadiger Pieter Menten. In 1983 ontving Van de Linde een ere-medaille op het Film festival van New York n.a.v. zijn dossier “Zij Moest Eérst”. Die documentaire ontmaskerde de vermaarde geoloog Rein van Bemmelen, die onder het mom van euthanasie zijn echtgenote Lucie de dood in praatte.

Wibo van de Linde is sinds 1961 actief in de nieuwsvoorziening. Wibo startte als leerling bij het Amerikaanse persbureau UPI. In 1963 stapte hij over naar het televisie-nieuws (toen nog NTS-Journaal geheten). In 1969 vroeg de AVRO aan Wibo om een moderne actualiteitenrubriek te bedenken en te leiden. Dat werd Televizier Magazine met o.a. Jaap van Meekren, Ria Bremer, Ferry Hoogendijk en G.B.J. Hiltermann. Tussen 1972 en 1975 maakte Wibo, zoals hij dat zelf noemt, een “uitstapje” naar de Verenigde Naties, waar hij de communicatie afdeling van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen UNHCR op moderne leest schoeide. Wibo reisde in die periode maandenlang door Zuid-Soedan – momenteel in het nieuws vanwege de afscheiding tussen het christelijke zuiden en het noordelijke (Arabische) deel. Wibo bedacht en leidde vervolgens tien jaar lang TROS Aktua (met reporters als Ivo Niehe, Ard Horvers en Bob Kroon). In die jaren was hij ook de vaste Nederlandse correspondent van het Amerikaanse nieuwsconcern Time&Life. In 1984 werd Wibo directeur radio en televisie bij de AVRO. Vervolgens zette hij voor de Engelse computer-goeroe Dr. James Martin een wereldwijde communicatie-sector op.

Endemol

In 1992 vroeg Joop van den Ende Wibo als directeur internationale expansie. Na de fusie tussen Joop van den Ende en John de Mol werd Wibo topman van Endemol Duitsland. Het lukte hem, vrijwel alle Duitse zenders als klant binnen te halen. In 2002 kwam Wibo terug naar Nederland. Hij bleef strategisch adviseur van Endemol, maar functioneerde tevens als directievoorzitter van de Postcode Loterij. Na z’n pensioen, eind 2003, deed Wibo nog vier jaar lang grote re-organisatieklussen, eerst voor het Duitse media-concern Bertelsmann bij RTL en vervolgens voor Viacom, de fusie tussen de muziek-zenders MTV en VIVA.

Oude liefde: Waddenzee

In 2008 keerde Wibo terug naar een “oude liefde”, de Waddenzee. Hij kocht een olieplatform-reddingboot, en vroeg Gerard Sijrier van de Makkumer werf Aquatel, de 10 meter lange sloep om te bouwen tot werkschip voor natuurfilm-reportages. Wibo moest daarmee andermaal “flink aan de bak”. Want natuurfilmen is investeren in tijd en geld. “De zeehonden komen echt niet op commando naar je toe zwemmen,” grapt Wibo, “en TV zenders kunnen voor een relatief lage prijs kiezen uit de mooiste producties!” Maar natuurfilmerij wordt ook “beloond” met lichamelijke en geestelijke gezondheid. Wibo geniet elk moment van zijn zwerftochten over het Wad. “Super gezond leventje,” vindt hij zelf. “Volop in beweging tot de zon onder gaat – dan een bord capucijners plus een oorlam – en altijd weer vroeg onder de wol!”

National Geographic

Van der Linde biedt zijn opnamen overal aan: “Of een TV-zender groot of klein is maakt me niks uit. Hoofdzaak is, dat ik met leuke mensen te maken krijg!”.  En zo werkt Wibo inmiddels zowel voor het wereldwijd vertegenwoordigde station National Geographic als voor het regionale Friese GPTV.

Info GPTV : http://www.gptv.nl