‘Wolkom moaie simmer’

Publicatiedatum: 10 juni 2009
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl 

Anneke Douma even verlost van Elfstedenkoorts:

TERHERNE (NL) – De Leeuwarder zangeres Anneke Douma heeft 10 juni 2009 in het pretpark Kameleon Avontuur in Terherne haar nieuwe Friestalige album ‘Dream mei my’ gepresenteerd.


Anneke met Jogchum Dijkstra. Hij schreef de Friese liedjes, Marista (Marius de Boer) in Dronrijp is de producent.
Klik op foto voor vergroting


Anneke Douma, die 11 november 2009 65 wordt, zong gisteren, 10 juni 2009, de wolken van de hemel. Ze brandde los met ‘Wolkom moaie simmer’ dat naar verwachting de hit wordt uit het rijtje van twaalf nieuwe liedjes.
Klik op foto’s voor vergroting

Daar “bonkte” de Friese Tina Turner het Elfsteden zandsculpturenfestival open met het ultieme Elfstedenlied ‘Bonkefeart’. In de Bonkevaart, ten oosten van Leeuwarden, ligt de finishlijn van de Elfstedentocht op de schaats. Zij had zo’n zin in het zomerseizoen dat ze haar optreden met een half uur verlengde, dit tot groot genoegen van het publiek.

Berenburg
Anneke, wier favoriete vakantiestek camping ‘De Zeehoeve’ in Harlingen is, heeft een druk zomerprogramma. Zij, bijna 65, is de favoriete zangeres bij het skûtsjesilen. En als de temperatuur flink onder nul daalt kan ze wéér aan de bak, want dan krijgt bijna heel Nederland koorts, Elfstedenkoorts. Tegen Mexicaanse griep hebben ze een vaccin, een middel tegen de Friese schaatskoorts moet nog uitgedokterd worden. Fedde Sonnema in Dokkum, later Bolsward, en Weduwe Joustra in Sneek, beiden geholpen door nazaten van de Amsterdamse kruidenhandelaar Hendrik Beerenburg, bonden in de tweede helft van de 19-de eeuw de strijd aan met een pittig goedje. Het pakte helemaal anders uit dan verwacht: de “fieber” werd nóg erger, dit tot groot genoegen van de Friese hotel- en kroegbazen. Sonnema en Joustra zetten Fryslân op de kaart tot in China!


Foto 1: Alsof Anneke een knuffelbeer was: fan Annie van der Velde, de vrouw van Riemer van der Velde, omhelst haar idool Anneke. Riemer van der Velde is nauw betrokken bij het besturen van attracties als het Kameleondorp en het Jopie Huisman Museum in Workum. Dat wordt nu gemanaged door Jan Stedehouder, de ex-directeur van het Kameleondorp.
Foto 2: Siebe Kuipers, hier tussen Anneke Douma en Annie van der Velde, respectievelijk 64 en 63, staat nu voor het derde jaar aan het roer van Kameleon Avontuur, een onderneming van ex-touroperator Wibo Anema. Anema kocht in 2005 het onroerend goed van Kameleondorp Terherne, te weten het eiland Grootzand, het in 2004 nieuw gebouwde botenstation en de museumboerderij waarin het Kameleon Ervarium is ondergebracht. Anema kocht het vastgoed van Kameleonuitgever Kluitman in Alkmaar en de Stichting Erven Hotze de Roos.

Klik op foto’s voor vergroting

Info Elfstedentocht: www.elfstedenroute.nl