Zangeres Nienke uit Franeker naar Uruzgan!

Zangeres Nienke uit Franeker naar Uruzgan!

Publicatiedatum: 11 juni 2009
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst www.frieslandhollandnieuws.nl

Instructeurs Luchtmobiele Brigade willen het:

TV- en radiopresentatie Friestalige cd-single op loungeskûtsje

KOUDUM (NL) – Instructeurs van de Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen waren 9 juni 2009 getuige van de perspresentatie van zangeres Nienke de Ruiter’s eerste Friestalige CD ‘Fertel my’ op de Friese meren.


De leden van het instructieteam van de elite-eenheid van het Nederlandse leger te midden van platenbazen (links Marius de Boer van Marista en Fokko Dam van Berk Music) en mensen van Radio.NL in de “lounge” van Jacob Huisman’s discoskûtsje ‘Nooit Gedacht’. Op de achtergrond Hotel Jachthavens GalamaDammen aan het meer de Morra in Koudum.
Klik op foto voor vergroting

De zes mannen en één vrouw, op één na allen met de ervaring van missies in Bosnië, Irak en Afghanistan op zak, hadden een werkbijeenkomst bij hotel GalamaDammen. Ze toonden grote interesse voor de hen bekende Friese zangeres die voor het bureau voor toerisme Friesland Holland werkzaam is als zingende promotionlady. Fryslân’s boegbeeld is onder andere bekend van het succesnummer ‘Man bij de marine’.


Foto 1: Terwijl persfotografen en cameramensen van de televisie Nienke in het vizier hebben genieten de infanteristen in Jacob Huisman’s schuttersputjes relaxed van ‘Fertel my’.
Foto 2: Zangeres Nienke, vooraan derde van links, omringd door instructeurs van de Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen. Zij willen de Franeker ster in Uruzgan.
Klik op foto voor vergroting

Friesland Holland-directeur Albert Hendriks, organisator van de persbijeenkomst rond de presentatie van Nienke’s nieuwe CD en het extravagante loungeskûtsje van schipper Jacob Huisman, nodigde de infanteristen uit aanwezig te zijn bij de televisie- en radio-opnamen op de meren Morra en Fluessen. Zij werden aan het boord van de Friese partytjalk zo enthousiast over Nienke’s nieuwe Fries- en Nederlandstalige repertoire dat ze haar mee willen nemen naar Kamp Holland in Afghanistan om daar de Nederlandse militairen een hart onder de riem te steken. Kamp Holland is de Nederlandse basis, net ten zuiden van Tarin Kowt, de hoofdplaats van de provincie Uruzgan. Nienke werd al eens eerder gepolst, maar zag af van medewerking vanwege de gevaren. Gisteren beloofde ze het vredesteam wel te gaan als haar een officieel verzoek van het Ministerie van Defensie zou bereiken.


Hij was gisteren niet minder vaak in beeld dan Nienke, entertainer en wedstrijdskûtsjeschipper Jacob Huisman. Zijn innovatieschuwe collega’s, de traditie trouw tot de dood erop volgt, schudden het hoofd bijna van de romp bij het zien van het pikzwarte Koudumer loungeskûtsje. De belangstelling voor de partyboot met een geavanceerde muziek- en lichtinstalllatie en een trendy toiletgroep is groot. Particulieren en bedrijven die met een ploegje van 20 tot 30 man op pad willen vinden het schip ideaal. Traditionele skûtsjes hebben geen sanitaire voorzieningen, comfortabele zitgelegenheid en discoverlichting voor nachtelijke tochten, zaken die als een groot gemis worden gezien. Ook de pers en de mensen van de Luchtmobiele Brigade vonden de crossover van de zoon van kunstschilder Jopie Huisman (de Rembrandt van Friesland) een schitterende vondst.
Klik op foto voor vergroting

Luchtmobiele Brigade
De Luchtmobiele Brigade is een snel inzetbare lichte infanterie gevechtseenheid van het Commando Landstrijdkrachten die binnen zeven tot vijftien dagen overal ter wereld inzetbaar kan zijn om humanitaire hulp te verlenen of een oplaaiend conflict te bestrijden. Inzet kan plaatsvinden in NATO-verband, maar ook als deel van troepen van de Verenigde Naties (UN) of de West-Europese Unie (WEU). Samen met eenheden van het Defensie Helikopter Commando van het Commando Luchtstrijdkrachten vormt de brigade de “Air Manoeuvrable Brigade” (11 AMB).


En nu nog een handtekening a.u.b.
Klik op foto voor vergroting

Helikopters verzorgen voor de brigade het troepentransport en zorgen ook voor het vervoer van wapens, materieel, proviand en andere voorraden. Daarnaast kunnen eventueel gevechtshelikopters worden ingezet die in oorlogssituaties bescherming bieden aan de infanterie en grondsteun kunnen geven. Lichte terreinvoertuigen, draagbare antitankwapens en moderne communicatiemiddelen completeren de gevechtskracht van de brigade.


Nienke over Uruzgan: “Ik ga”.
Klik op foto voor vergroting

In 2003 heeft de brigade een zogenoemde operationele test ondergaan, waarna zij aan haar naam het begrip “Air Assault” mocht toevoegen. Dit houdt in dat de brigade in staat is om samen met de AH 64 gevechtshelicopters van de luchtmacht een gecoördineerde aanvals-operatie uit te uitvoeren.

Clip ‘Man bij de marine’: witnixx.hyves.nl

Info Luchtmobiele Brigade: www.airmanoeuvrebrigade.nl

‘Fertel my’ op You Tube: www.youtube.com/watch?v=OBegloUPG7k