Worden CD’s Friestalige zangeres door Omrop Fryslân als onderzetters gebruikt?

Worden CD’s Friestalige zangeres door Omrop Fryslân als onderzetters gebruikt?

Anneke Trauma

LEEUWARDEN (NL) – Minstens zo leuk als een cabaretvoorstelling zijn de stukjes van journalist Pier Abe Santema in de Leeuwarder Courant van dinsdag 14 en woensdag 15 februari 2017 en de satirische rubriek met een sterretje van een collega in de linker onderhoek van pagina 2.

Anneke Douma in Terherne. Foto: ©Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst

Er is vette heibel in het artistieke deel van de provincie Fryslân. Stokoud contra piepjong. De 73-jarige zangeres Anneke Douma, tot Zimbabwe bekend van het Elfstedentochtlied Bonkefeart, is hartstikke kwaad op Omrop Fryslân. De medewerkers draaien haar oude nummers niet meer voldoende en de liedjes van haar nieuwe CD helemaal niet. Alsof de schijf vol met krassen zit. Tegen een omroepbestuurder heeft ze gezegd dat ze €20.000,- heeft gestoken in het nieuwe album. Mevrouw Douma vermoedt dat de door haar persoonlijk — per rollator? — bezorgde promo CD’s dienst doen als onderzetters in de kantine van de zender, die inmiddels geplaagd wordt door nog twee Friestalige artiesten: Griet Wiersma en Piter Wilkens. Zij vinden dat de zwaar gesubsidieerde Friestalige omroep teveel anderstalige muziek draait — Stellingwarfs, Bildts en Engels — en te druk is met gelul en flauwe spelletjes.

Nieuw beleid
Het nieuwe beleid moet jongeren bewegen om niet op Hollandse zenders af te stemmen, maar op Omrop Fryslân. Onder jongeren wordt blijkbaar de leeftijdscategorie 60 tot 70 verstaan, want in die hoek plust de zender die inmiddels last heeft van een Anneke trauma. Op Facebook betuigen namelijk hoogbejaarde Friezen massaal steun aan Anneke Douma. Maar tegengeluiden zijn in aantocht. Inmiddels laten jongere senioren bij bosjes weten dat ’t Woanskip in de blubber van de Bonkefeart mag zakken. Dan heb je pas een probleem, helemaal als de Elfstedentocht doorgaat. De Bonkefeart is namelijk de vaart waarin de finish ligt.

Griet Wiersma in Rijs. Foto: ©Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst

Piter Wilkens bij De Stiekeme Stoker in Bolsward. Foto: ©Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst

Meer info:
www.typischfriesland.nl
Elfstedenlied: www.youtube.com/watch?v=qRzzLJDnxsg
SC Cambuur clubsong: www.youtube.com/watch?v=411kM9ag0_s
www.elfstedenroute.nl
www.omropfryslan.nl

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.frieslandtravel.com
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief