Workumer museum bestaat in 2011 25 jaar en ontving nog geen cent subsidie!

Workumer museum bestaat in 2011 25 jaar en ontving nog geen cent subsidie!

Jubilieumboek over de verteller Jopie Huisman

Het Jopie Huisman Museum in Workum.
Het Jopie Huisman Museum in Workum.

Jopie Huisman, kunstschilder, koopman en filosoof.
Jopie Huisman, kunstschilder, koopman en filosoof.

WORKUM (NL) – In 2011 bestaat het Jopie Huisman Museum 25 jaar. Na al die tijd is het nog altijd het enige museum in Nederland dat geen subsidie ontvangt. Een gegeven waar de directie erg trots op is.

“Het geeft aan dat ruim 10 jaar na het overlijden van Jopie zijn werk en filosofie nog altijd heel veel mensen raken. Dat waren er in het afgelopen jaar ruim 50.000. Volgend jaar staan wij uitgebreid stil bij het jubileum.”

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het Jopie Huisman Museum is 11 december 2010 een speciale, luxe editie van de bundel met 44 verhalen van Jopie verschenen. Deze verhalen schreef hij ruim tien jaar geleden. Enkele verhalen werden eerder gepubliceerd in de Friesland Post.

Jopie de Verteller

Na de oorlog besloot de jonge kunstenaar in de handel te gaan om zijn gezin te kunnen onderhouden. De handel, de mensen waarmee hij in contact kwam, voorwerpen waarin hij een heel leven zag weerspiegeld, werden de rijke bronnen van inspiratie voor zijn werk.

Zowel werk en deze verhalen laten een prachtig beeld van Jopie’s gevoel en opvatting over het diep menselijke van het bestaan zien.

Tijdens zijn leven ging de aandacht meestal uit naar de vaak clowneske verhalen over Jopie als mens en in mindere mate naar Jopie de kunstenaar. Of naar Jopie als handige zakenman, de topantiquair en als vriend. Want Jopie was een buitengewoon veelzijdig mens. Wie Jopie werkelijk was en hoe de filosofie achter zijn werk ontstond, is door deze verhalen helderder geworden.

In het boek Jopie de Verteller zijn verder tien interviews opgenomen van mensen, vrienden en familie die Jopie van heel nabij als kunstenaar én als weergaloos verteller hebben meegemaakt.

De Cover van het boek
De cover van het boek

Boek kopen?

‘Jopie de Verteller’ (ISBN: 978-90-815890-2-4) is voor € 22,50 te koop in het museum en in de boekhandel. Van de eerste monografie van Jopie Huisman, geschreven door zijn vriend, de dichter Rutger Kopland, werden meer dan 50.000 exemplaren verkocht. Dat is een ongeëvenaard aantal, zeker voor een kunstboek van eigen bodem.

Info: www.jopiehuismanmuseum.nl