Woudsend: de voorkant is mooi, maar de achterkant nóg mooier

Woudsend: de voorkant is mooi, maar de achterkant nóg mooier

Iris ten Cate exploiteert al vijf jaar bijzondere galerie met beeldentuin

Woudsend: de voorkant is mooi, maar de achterkant nóg mooier

WOUDSEND (NL) – Woudsend, Friesland, Nederland. Nog veel te veel toeristen rijden of varen aan deze plaats voorbij, ondanks de fantastische aanleg- en parkeervoorzieningen, leuke en eigenaardige eetgelegenheden met terrassen, de oude nog in werking zijnde molens en een grote SPAR supermarkt. Auto’s worden ver om de authentiek Friese kern geleid, via een hip aquaduct. Boten, veel vaarbewijsvrije huurjachten, varen er dwars doorheen op de route van Sneek, het hart van de Friese meren, naar Lemmer aan het IJsselmeer, of omgekeerd.

Gelukkig laten steeds minder pleziervaarders het prachtige en gezellige dorp met zijn bijzondere steegjes en winkeltjes rechts of links liggen dankzij actieve dorpelingen als praamvaarder en stoffeerder Sigrid Boersma, galeriehoudster Iris ten Cate van Iris Anders Mooi, en de marketeers Loek Hogenhout en René van Zijp.

Verborgen schat: Iewâl 26, Woudsend, het herenhuis van Iris ten Cate en Loek Hogenhout.

Iewâl 26
Op het monumentale herenhuis Iewâl nummer 26 prijkt een bordje ‘Galerie Iris Anders Mooi’. Via een steeg word je naar de achtertuin geleid. In deze artistieke en tevens fleurige, zorgvuldig gedecoreerde oase val je om van verbazing. En je gaat helemaal tegen de vlakte als de eigenaresse, Iris ten Cate, de echtgenote van Loek Hogenhout, je uitnodigt voor een kijkje binnen. Via de “kapel”, het voormalige onderkomen van de dienstmeid van de familie Tromp, de oprichters van Woudsend Verzekeringen die het huis 200 jaar geleden lieten bouwen, de keuken en de gang beland je in de woonkamer. Waar je ook kijkt, overal kunst, van XS tot 3XL, van dertien kunstenaars die in de Friese galerie een top kunstpodium zien. Vijf jaar lang al haalt Iris schilders en beeldhouwers van naam naar Woudsend. Dit is het lijstje van 2017:
Peter Hiemstra – keramiek / gemengde techniek
Eelko van Iersel – schilderijen
Frans van Straaten – brons
Jan Verschueren – kunst uit schroot
Marjo Wiltingh – brons / steen / glas
Francisca Kalmijn – schilderijen
Jikke van de Waal – keramiek
Marjan Rusticus – keramiek
Eva Zegers – wrakhouten huisjes
Joop van Ulden – vogelhuisjes
Bien Velds – wandobjecten gemengde techniek
Montse Zurrilla – keramiek
Jolanta Pawlak – sieraden

Welkom
Kunstkijkers en –kopers zijn tot en met 10 september 2017 elke zaterdag en zondag welkom van 13.00 tot 17.00 uur. Op afspraak een bezoek brengen mag ook, want Iris, die tot 2012 human resource manager (hoofd personeelszaken) bij de Makro was, wordt blij van iedere kunstliefhebber. En helemaal van mensen die niet hadden verwacht dat achter de gevel van een Woudsender herenhuis zo’n grote tuin met zoveel moois zou schuilen.

VIP-tours
Iris’ man Loek organiseert elke zaterdag VIP-tours door Woudsend. €12,50 kost een 3 uur durend wandel- en vaarprogramma met Loek, de stadsgids van het dorp, en praamschipper Sigrid Boersma langs nog meer achterkanten van voorkanten. Meer info daarover vindt u hier: www.irisandersmooi.nl/vip-tour-woudsend

Bekijk deze impressie van de beeldentuin en de galerie die Albert Hendriks 13 juli 2017 maakte, en bezoek de website van Iris, www.irisandersmooi.nl/exposities/, om tot de conclusie te komen dat je Woudsend niet links en ook niet rechts moet laten liggen.

Over Woudsend en Galerie ‘Iris Anders Mooi’:
www.irisandersmooi.nl/exposities
www.sparwoudsend.nl
www.sigridboersma.nl
www.friesemeren.eu

Boot huren in Friesland:
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandholland.nl

400 Vaar- en fietsarrangementen:
www.frieslandtravel.com

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.frieslandtravel.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief