Zelf Sint Jansolie en Calendulazalf maken in De Kruidhof

Zelf Sint Jansolie en Calendulazalf maken in De Kruidhof

In De Kruidhof in Buitenpost kunt u zelf Sint Jansolie en Calendulazalf maken op zaterdag 3 juli.
In De Kruidhof in Buitenpost kunt u zelf Sint Jansolie en Calendulazalf maken op zaterdag 3 juli.

BUITENPOST (NL) – Rond de langste dag bloeit het Sint Janskruid. De geneeskrachtige olie die hiervan gemaakt wordt helpt bij spierpijn en jicht en bevordert de genezing van kloofjes en schaafwonden. In De Kruidhof in Buitenpost kunt u zelf Sint Jansolie en Calendulazalf maken op zaterdag 3 juli.

Sint Janskruid heeft gele bloemen in de vorm van een ster. Ze gaan open rond de langste dag van het jaar, 21 juni. Dat is de feestdag van Sint Jan, genoemd naar Johannes de Doper. De rode kleurstof die uit de bloemen komt verwijst naar het bloed van Sint Jan, die onthoofd werd. Een takje van dit kruid boven de deur zou kwade geesten op afstand houden. Een oude naam voor deze plant was ‘Jaagt den duivel’. Het Sint Janskruid is een bekend middel uit de volksgeneeskunde en wordt tegenwoordig nog voorgeschreven bij depressiviteit.
Vaak wordt het Sint Janskruid verward met een ander kruid, het Jacobskruiskruid. Ook dat bloeit geel, maar de planten zijn goed van elkaar te onderscheiden. Vooral het Jacobskruiskruid is vergiftig, met name voor paarden die ervan eten. Ook Sint Janskruid is niet ongevaarlijk, omdat de rode kleurstof in de bloemen, hypericine, gevoelig maakt voor zonlicht.

Calendula of goudbloem is een bekende plant. Deze veelzijdige geneeskrachtig bloemen worden veelal in tincturen en zalven gebruikt tegen brand en schaafwondjes.

Tijdens de workshop krijgt u een rondleiding door de botanische tuinen, waarbij u het Sint Janskruid en de goudsbloem leert onderscheiden van andere planten en veel te weten komt over de geneeskrachtige werking van deze en andere kruiden. Ook de risico’s van Sint Janskruid komen aan bod. U gaat onder leiding het kruid verzamelen en uw eigen Sint Jansolie maken.
De workshop begint om 10.00 uur en is ongeveer om 12.30 uur afgelopen.

logo

Voor deelname aan de workshop kunt u zich vóór 1 juli opgeven via een e-mail aan info@dekruidhof.nl of telefonisch op nummer (0511) 541 253.
Zie ook de website van De Kruidhof (www.dekruidhof.nl) voor actuele informatie en openingstijden.